Dnevne zakonodajne novosti / 19. marec 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 16 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Vlada v DZ pošilja predlog zakona o debirokratizaciji
Tema dneva

Vlada je včeraj potrdila besedilo predloga zakona o debirokratizaciji, katerega namen naj bi bil poenostaviti življenje državljanom in poslovanje podjetjem, in ga poslala v DZ. Zakon posega v 20 veljavnih zakonov z različnih področij in razveljavlja več kot 200 takih, ki se sicer ne uporabljajo več. V javnosti je bil doslej največ pozornosti deležen predlagani poseg v zakon o prispevkih za socialno varnost na način, da se nad mejo 6000 evrov bruto ti prispevki prenehajo obračunavati.(več)

Vlada tudi o drugih gospodarskih temah
Na včerajšnji redni seji je vlada med drugim imenovala Andreja Čuša za državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu, Joška Kneza pa za vršilca dolžnosti generalnega direktorja Arsa. Sprejela je odloka o finančnem nadomestilu nosilcem dopolnilnih dejavnosti na kmetiji ter v proizvodnji vina. Določila je tudi besedilo predloga novele zakona o postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij za opravljanje reguliranih poklicev.(več)

Cigler Kralj po uspešno prestani interpelaciji ostaja minister za delo
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je uspešno prestal interpelacijo, ki so jo vložile LMŠ, SD, Levica in SAB. Za interpelacijo je glasovalo 38 poslancev, proti pa 44. Interpelacija bi uspela, če bi jo podprlo vsaj 46 poslancev.(več)

Sodniško društvo vložilo pobudo za oceno ustavnosti več členov zakonov
Slovensko sodniško društvo je na ustavno sodišče vložilo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti več členov zakonov o sistemu plač v javnem sektorju in za uravnoteženje javnih financ ter 53. člena zakona o sodniški službi. Gre za določbe, ki urejajo uvrstitev sodnikov v plačne razrede, dodatke, povračila stroškov ter drugih prejemkov.(več)

Socialni prispevki samozaposlenih v kulturi po novem všteti med prihodke
Samozaposleni v kulturi, ki jim prispevke za socialno varnost plačuje država in ki so t. i. normiranci, opozarjajo, da bodi deležni drugačne davčne obravnave. Ker bodo po novem zanje prispevki za socialno varnost všteti v davčno osnovo, bodo morali plačevati višjo dohodnino. Kot so pojasnili na Fursu, gre le za uskladitev z veljavno zakonodajo.(več)

Sprememba pravil med drugim prinaša uvedbo trajne napotnice za kronične bolezni
Skupščina ZZZS je včeraj na virtualni seji dopolnila pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja ter sprejela sklep o zdravstvenih stanjih in drugih pogojih za upravičenost do medicinskih pripomočkov iz obveznega zavarovanja. S tem med drugim zmanjšujejo administrativna bremena, zlasti z uvedbo trajne napotnice za kronična stanja, so sporočili.(več)

SMC predlaga zakon, ki bi podelil amnestijo mariborskim dijakom
Poslanska skupina SMC je v parlamentarno proceduro vložila predlog zakona, ki bi podelil amnestijo dijakom, ki so na mariborskem protestu prejeli kazni ali pa so prejeli poziv na sodišče. Predlagajo tako ustavitev prekrškovnih postopkov kot tudi vračilo že plačanih glob, je v DZ povedal prvopodpisani Branislav Rajić.(več)

Omejitev gibanja ponoči v veljavi že več kot 150 dni
Z včerajšnjim dnem je bila v Sloveniji omejitev gibanja v nočnem času, med 21. in 6. uro zjutraj, v veljavi 150 dni. Ukrepu, ki je stopil v veljavo 20. oktobra lani, del javnosti ni naklonjen, na vladni strani pa poudarjajo, da bo omejitev sproščena, ko bodo to dopuščale epidemiološke razmere.(več)

Policija sistemov za avtomatsko branje registrskih tablic ne uporablja
Informacijski pooblaščenec je po inšpekcijskem postopku ugotovil, da policija ne uporablja sistemov za avtomatsko branje registrskih tablic, čigar uporaba po odločbi ustavnega sodišča ni dovoljena. Tovrstna ugibanja so se začela pojavljati po poročanju medijev, da so na nekaterih policijskih vozilih opažene kamere, ki so del tega sistema.(več)

Prihodnje tedne tovorni promet dovoljen tudi ob nedeljah in dela prostih dnevih
Skladno s podaljšanjem razglasitve epidemije in odredbo o omejitvi prometa na cestah bo do vključno 16. aprila promet tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, dovoljen tudi ob nedeljah in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure. Začasna odprava omejitve pa ne bo veljala v času velikonočnih praznikov, torej od 3. do vključno 5. aprila.(več)