3. april 2013
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Rekordna podpora novemu guvernerju

Državni zbor je včeraj s 77 glasovi za in sedmimi proti podprl Boštjana Jazbeca za novega guvernerja Banke Slovenije. Jazbec si je med poslanci prislužil veliko pohval na račun strokovnosti in izkušenj, podporo so mu odpovedali le v SD. Na čelu centralne banke bo zamenjal Marka Kranjca, ki mu mandat poteče sredi julija.

Novi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, ki bo mandat sicer nastopil šele julija, je prepričan, da Slovenija ne potrebuje mednarodne pomoči pri reševanju trenutne bančno-finančne krize. "Ukrepi, ki jih je pripravila prejšnja vlada in s katerimi nadaljuje sedanja vlada, pa so zagotovilo, da za pomoč ne bo potrebno zaprositi," je poudaril.

DZ je včeraj z 49 glasovi za in 29 proti imenoval Sama Omerzela za novega ministra za infrastrukturo in prostor. Na tem mestu bo nasledil Igorja Maherja, ki je odstopil zaradi dvomov glede njegove nepremičnine v Seči. Omerzel je po zaprisegi obljubil, da bo trdo delal in da bo sprejemal preudarne odločitve.

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša se bo v četrtek popoldne sestal s predsednico vlade Alenko Bratušek in ministrom za pravosodje Senkom Pličaničem. Sestanek je namenjen pogovoru o projektu Lukenda, namenjenega zmanjševanju sodnih zaostankov, ki ga vlada lani ni podaljšala.

Stopnja brezposelnosti v območju evra je februarja znašala 12 odstotkov, kar je toliko, kot je po revidiranih podatkih znašala tudi januarja. V celotni EU je stopnja brezposelnosti februarja znašala 10,9 odstotka, potem ko je bila januarja pri 10,8 odstotka. V Sloveniji se je stopnja brezposelnosti zvišala za 0,1 odstotne točke na 9,7 odstotka.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so zaključili hišne preiskave v zvezi s finančnimi goljufijami. Štiri osebe ostajajo v policijskem pridržanju. Hudodelska združba je od leta 2005 z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin o varnih in donosnih naložbah panamske družbe spravila v zmoto najmanj 36 oškodovancev, da so ti v škodo svojega premoženja vložili najmanj 1,8 milijona evrov. Panamska družba naj bi se ukvarjala z različnimi naložbami v nepremičninske in podjetniške sklade, s t.i. forex posli in z nakupi delnic.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
3.4.2013 Uredba o določitvi zneska trošarine za energente (RS 26-1175/2010) Sprememba
3.4.2013 Uredba o spremembah Uredbe o določitvi zneska trošarine za energente (RS 28-1075/2013) Začne veljati

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 3.4.2013 - 3.4.2013 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU 1 novost 1 novost 4 novosti   1 novost 2 novosti
2. UPRAVNO PRAVO 1 novost          
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO            
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV   2 novosti       1 novost
5. JAVNE FINANCE 1 novost 1 novost     1 novost 3 novosti
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI 1 novost 7 novosti        
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI         1 novost  
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA           1 novost
9. ZDRAVSTVENI SISTEM            
10. MEDNARODNI ODNOSI   1 novost        
11. OBČINE 44 novosti          
 

Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex

Vrsta dokumenta Dokument
Čistopisi Arhiv
Čistopisi Količnik uskladitve preživnin za leto 2013
Zakon o ratifikaciji Protokola med Vlado Republike Slovenije in Švicarskim zveznim svetom o spremembah Konvencije med Vlado Republike Slovenije in Zveznim svetom švicarske konfederacije o izogibanju dvojnega obdavčevanja v zvezi z davki na dohodek in premoženje, podpisane v Ljubljani 12. junija 1996 (BCHIDO-A)
Odločbe sodišč Arhiv
Odločbe Vrhovnega sodišča Sodba XI Ips 62104/2012-687 - bistvena kršitev določb kazenskega postopka - razlogi o odločilnih dejstvih - pripor - ponovitvena nevarnost - objektivne in subjektivne ok...
Odločbe Upravnega sodišča sodba I U 572/2012 - dohodnina - odsvojitev kapitala – neobdavčljiva odsvojitev kapitala - razlastitev - prenos nepremičnin iz naslova razlastitve - z razlastitvi...
Odločbe Višjih sodišč VSL sodba I Cpg 1339/2012 - javna priobčitev fonogramov – neupravičena obogatitev – civilna kazen – višina zahtevka – temelj za določitev višine civilne kazni – dolžnost meseč...
VSL sklep I Cpg 1300/2012 - začasna odredba – bančna garancija – slovenska jurisdikcija – mednarodna arbitraža – izključna pristojnost za spore med stečajnim postopkom – zakon...
Gradiva v obravnavi DZ Arhiv
Gradiva v obravnavi DZ Poročilo o delu Specializiranega državnega tožilstva Republike Slovenije za leto 2012 , EPA 1084-VI
Ostali dokumenti Arhiv
Pojasnila DURS Obdavčevanje dohodka od prihrankov v obliki plačil obresti - Otok Man
Revija Odvetnik Izvedensko delo psihiatra in kliničnega psihologa