Dnevne zakonodajne novosti / 30. julij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 12 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Še zadnji dan za doplačilo dohodnine iz drugega svežnja
Tema dneva

Davčni zavezanci iz junijskega svežnja imajo še danes čas za doplačilo premalo plačane dohodnine. Zavezancem, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor, pa zneska ni treba poravnati, saj ugovor zadrži izvršitev, so sporočili s Fursa. Vsi skupaj morajo doplačati 33,3 milijona evrov, vsak izmed 81.003 torej v povprečju 412 evrov. Ostali zavezanci, ki so lani prejeli obdavčljive dohodke in niso prejeli informativnega izračuna, pa morajo do 2. avgusta dohodninsko napoved vložiti sami.(več)

Vlada Uroša Sveteta imenovala za v. d. direktorja urada za informacijsko varnost
Vlada je na sredini dopisni seji razrešila Uroša Sveteta s položaja direktorja Uprave RS za informacijsko varnost in ga imenovala za vršilca dolžnosti direktorja Urada vlade RS za informacijsko varnost. Na položaj glavnega inšpektorja za obrambo v Inšpektoratu RS za obrambo pa je vlada za dobo petih let imenovala Vojka Obrulja.(več)

Bruselj odobril 1,4 milijona evrov vredno državno pomoč slovenskim kmetom
Evropska komisija je odobrila 1,4 milijona evrov vredno slovensko shemo državne pomoči za podporo kmetom, ki jih je prizadel izbruh novega koronavirusa, in omejitvene ukrepe, ki so jih slovenske oblasti sprejele za omejevanje širjenja virusa, so sporočili včeraj v Bruslju.(več)

Sodišče lahko začne odločanje o izvršbi za poravnavo obveznosti ustanovitelja do STA
Višje sodišče je zavrnilo pritožbo Slovenske tiskovne agencije (STA) na odločitev okrožnega sodišča, s katero to ni sprejelo predlagane začasne odredbe glede izvršbe zaradi neplačanih obveznosti ustanovitelja do STA. S tem so po navedbah STA zdaj ustvarjeni pogoji za začetek pravdnega postopka o vloženi izvršbi.(več)

V strokovnem združenju zasebnih zdravnikov proti favoriziranju javnih zavodov
V Strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije opozarjajo na po njihovem mnenju nesprejemljivo rešitev v zakonu o nujnih ukrepih na področju zdravstva, ki je bil ta mesec potrjen v DZ. Nasprotujejo namreč dajanju prednosti javnim zavodom v okviru nacionalnega razpisa za skrajševanje čakalnih vrst.(več)

Poklukar: Akcijski načrt bo moral duševnemu zdravju otrok nameniti veliko pozornosti
Minister za zdravje Janez Poklukar je članom sveta za duševno zdravje dejal, da je treba vzpostaviti trdno medresorsko sodelovanje med ministrstvi, ki sodelujejo v svetu, saj bi tako dosegli želene sinergije. Veliko priložnost za to vidi v akcijskem načrtu za obdobje od leta 2021 do 2023, ki mora veliko pozornost nameniti duševnemu zdravju otrok.(več)

Pred razsodiščem zbornice dva zdravnika zaradi spornih izjav o cepljenju in cepivih
Pred razsodiščem Zdravniške zbornice Slovenije trenutno potekata dva postopka proti zdravnikoma zaradi spornih izjav glede cepljenja in cepiv proti covidu-19, so za STA pojasnili na zbornici. Neuradno gre za zdravnika, člana Iniciative slovenskih zdravnikov, zaslišanje pred razsodiščem pa naj bi potekalo konec avgusta.(več)

Socialni dialog med kladivom in nakovalom
Tako sindikate kot ministrstvo za delo veseli poziv predsednika Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) Mitje Gorenščka k obuditvi socialnega dialoga. Prvi povratek v ESS sicer pogojujejo s podpisom dogovora o načinu delovanja ESS in s spoštovanjem pravil, drugi pa vztrajajo, da se je moralo delovanje ESS zaradi epidemije in potreb ljudi spremeniti.(več)

Hrvaško sodišče DEM odvzelo lastniške pravice nad spornimi nepremičninami
Zagrebško višje sodišče za gospodarske zadeve je ugodilo pritožbi hrvaškega državnega tožilstva in spremenilo prvostopenjsko sodbo varaždinskega sodišča, ki je družbi Dravske elektrarne Maribor (DEM) podelilo zemljišča ob hidroelektrarni Formin na hrvaški strani meje leta 2018, poročajo hrvaški mediji.(več)

Bruselj z novimi smernicami glede podnebnih vplivov pri infrastrukturnih projektih
Evropska komisija je objavila nove tehnične smernice za upoštevanje podnebnih vplivov pri infrastrukturnih projektih za obdobje 2021-2027. Določajo skupna načela in prakse za ugotavljanje, razvrščanje in obvladovanje fizičnih tveganj povezanih s podnebjem, in sicer pri načrtovanju, razvoju, izvajanju in spremljanju projektov in programov.(več)