Dnevne zakonodajne novosti / 19. avgust 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Kustec: Vse kaže, da se bodo lahko v šolo vrnili vsi učenci in dijaki
Tema dneva

Trenutno kaže, da se bodo lahko 1. septembra v šole vrnili vsi dijaki in učenci, a ob upoštevanju priporočil za preprečevanje okužb z novim koronavirusom, je včeraj povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. "Če pa se bo epidemiološka slika v prihodnjih 14 dneh bistveno poslabšala, bomo morali to spoštovati," je dejala. Predstavniki staršev so z napovedjo zadovoljni, nekaj skepse je med ravnatelji, ki dvomijo, da bo mogoče upoštevati vse ukrepe. Več bo sicer jasnega po jutrišnji seji vlade.(več)

Kacin: Uvedba karantene za vrnitev iz Hrvaške ta konec tedna
Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je napovedal, da bo vlada odločitev o uvedbi karantene za osebe, ki bodo v Slovenijo vstopale iz Hrvaške, sprejela v četrtek zvečer. Vlada želi dati ljudem čas, da se pravočasno vrnejo domov, a je realno pričakovati, da se bo ta čas iztekel pred začetkom prihodnjega tedna, je povedal na novinarski konferenci.(več)

Vlada v proračunu prerazporedila nekaj več kot 24 milijonov evrov
Vlada je sprejela sklep o prerazporeditvi pravic porabe v letošnjem proračunu v skupni višini 24,3 milijona evrov. Levji delež odpade na neporabljena sredstva za izplačila protikoronske pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka. Del prerazporeditev je tudi 100.000 evrov za humanitarno pomoč Libanonu po uničujoči eksploziji v Bejrutu.(več)

Teršek umaknil ustavno pritožbo glede glasovanja o njegovi kandidaturi v DZ
Pravnik Andraž Teršek je za STA potrdil, da je odstopil od ustavne pritožbe, ki jo je vložil, ko ga DZ ni izvolil za ustavnega sodnika. Ocenjuje, da je ostalo premalo časa, da bi ustavno sodišče odločilo o njegovi pritožbi še pred potekom roka za zbiranje kandidatur za ustavnega sodnika, kandidatom pa ne želi postopkovno oteževati kandidatur.(več)

Koritnik: Možna tudi uvedba obvezne aplikacije
Aplikacijo #OstaniZdrav, ki je uporabnikom naprav s sistemom android na voljo od ponedeljka, si je že naložilo okoli 5000 prebivalcev, je včeraj navedel minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Znova je poudaril, da aplikacija ne uporablja lokacijske informacije, se pa boji, da bomo potrebovali tudi aplikacijo, ki bo obvezna in na kateri že delajo.(več)

Novela stanovanjskega zakona gašenje požara, nujne sistemske spremembe
Rešitve v osnutku novele stanovanjskega zakona, ki je do 20. avgusta še v javni obravnavi, pomenijo le gašenje požara, so le najnujnejše spremembe za zagotavljanje javnih najemnih stanovanj. Za ureditev področja bo potreben nov sistemski zakon, so se strinjali udeleženci spletne razprave v organizaciji nevladnih organizacij.(več)

Upravni odbor ZZZS poziva k proračunskemu kritju njihovega primanjkljaja
Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je zaskrbljen nad poslabševanjem dostopnosti do zdravstvenih storitev in poslabševanjem finančnega poslovanja ZZZS zaradi epidemije covida-19. Tako ponovno predlagajo, da se iz proračuna zagotovi kritje primanjkljaja ZZZS, ki bi lahko ob koncu leta znašal 270 milijonov evrov.(več)

Za upokojence in druge upravičence že skoraj 118.000 vozovnic za brezplačen prevoz
Upokojenci in drugi upravičenci, ki jim ta ugodnost pripada, so pridobili že skoraj 118.000 vozovnic za brezplačen prevoz, kažejo podatki s prodajnih mest na avtobusnih in železniških postajah, ki jih je včeraj objavilo ministrstvo za infrastrukturo.(več)

Slovenija in Gruzija z memorandumom o trajnostnem upravljanju z gozdovi
Predstavniki slovenskega in gruzijskega ministrstva, pristojnega za gozdarstvo, so podpisali memorandum o soglasju na področju trajnostnega upravljanja z gozdovi. Gre za pomemben pravni mejnik za konkretizacijo in okrepitev sodelovanja med državama na višjo raven, so sporočili s slovenskega ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.(več)