Dnevne zakonodajne novosti / 22. februar 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Še teden dni časa za oddajo več napovedi za odmero davkov
Tema dneva

Furs do 1. marca pričakuje napovedi za odmero davkov za letos, in sicer za odmero dohodnine od dohodkov iz kapitala - dobička od odsvojitve vrednostnih papirjev in drugih deležev, obresti na denarne depozite, drugih obresti in dividend. Takrat se izteče tudi rok za oddajo napovedi dohodka iz oddajanja premoženja v najem. Obrazci so dostopni na vseh finančnih uradih in izpostavah, zavezanci jih lahko natisnejo tudi s spletnih strani Fursa. Oddaja je sicer možna tudi prek Fursovega sistema oz. aplikacije eDavki.(več)

Infrastrukturno ministrstvo z novim zakonom za izboljšanje trajnostne mobilnosti
Ministrstvo za infrastrukturo je pripravilo in v javno obravnavo poslalo predlog zakona o celostnem prometnem načrtovanju, s katerim želijo med drugim prispevati k izboljšanju učinkovitosti prometnega sistema, okrepiti prometno varnost ter zmanjšati negativne učinke prometa na okolje, prostor in zdravje. Komentarje k predlogu zbirajo do 22. marca.(več)

DZ o novem ministru, delovni telesi o demografskem skladu in načrtu za okrevanje
DZ bo na torkovi seji odločal o predlogu za imenovanje Janeza Poklukarja za zdravstvenega ministra. Med drugim bo ta teden komisija za nadzor javnih financ na zahtevo dela opozicije razpravljala o vladnem predlogu zakona o demografskem skladu, odbor DZ za zadeve EU pa o priporočilih opozicije v zvezi z nacionalnim načrtom za okrevanje.(več)

ZSSS: Osnutek predloga zakona o debirokratizaciji zmanjšuje pravno varnost ljudi
Osnutek predloga zakona o debirokratizaciji, ki ga je po poročanju medijev v koalicijsko usklajevanje poslal strateški svet za debirokratizacijo, zmanjšuje pravno varnost ljudi, spreminja sistem obveščanja o pravicah javnih uslužbencev in daje velika pooblastila državnim organom, menijo v ZSSS. Opozarjajo tudi na nujnost socialnega dialoga.(več)

Po zagotovilih ministrstva bodo predloge glede osebne asistence upoštevali uravnoteženo
Predlog novele zakona o osebni asistenci, ki je bil v enomesečni javni obravnavi do konca januarja, zdaj dopolnjujejo s predlogi iz javne obravnave. Ministrstvo za delo, ki je pregledalo podane pripombe in predloge, bo uravnoteženo upoštevalo tako predloge izvajalcev osebne asistence kot osebnih asistentov in uporabnikov, so zagotovili za STA.(več)

V lekarniški zbornici kritični do predlagane novele zakona o lekarniški dejavnosti
V Lekarniški zbornici Slovenije so kritični do predlagane novele zakona o lekarniški dejavnosti, ki ga je v DZ nedavno vložila poslanska skupina SMC. Novela bi po njihovi oceni posegla v dobro urejeno lekarniško mrežo, je opozorila predsednica zbornice Darja Potočnik Benčič. Kritični so tudi do predlaganega skrajšanega postopka sprejema zakona.(več)

Ministrstvo z dodatnimi pojasnili gostincem, ti ustanovili strokovni svet
Gostinec lahko kljub koronskim omejitvam sklene pogodbo s podjetjem in izvaja storitve ponujanja hrane in pijače, je v petek zagotovil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc. Gostinci medtem opozarjajo, da so mnogi to izvedeli šele sedaj, zaradi teh in drugih težav pa so ustanovili tudi strokovni svet za gostinstvo.(več)

Tedenska testiranja za trenerje in vaditelje, za tekme 24-urni rok negativnega testa
Po četrtkovi objavi v uradnem listu je v petek stopil v veljavo odlok vlade, po katerem se morajo trenerji, strokovni delavci, ki vodijo proces vadbe športnikov, in voditelji športno-rekreativne dejavnosti enkrat tedensko testirati na novi koronavirus, 24-urna veljavnost negativnih testov, ki je veljala zanje, pa je še naprej zahtevana za tekmovanja.(več)

Nekdanja vodilna v Probanki se bosta izrekla glede očitkov o zlorabi položaja
Na sodiščih se bodo ta teden zvrstili predobravnavni naroki v nekaj v preteklosti odmevnih zgodbah. V Mariboru pričakujejo nekdanja vodilna v Probanki, v Ljubljani nekdanjo računovodkinjo na CSD Trbovlje. Nadaljevali se bosta sojenji zaradi 300 kilogramov kokaina, odkritih v Luki Koper, ter zaradi preskakovanja čakalnih vrst v UKC Ljubljana.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odločba o delni razveljavitvi drugega in tretjega odstavka 3. člena Odloka o izdajanju občinskega glasila »Glasilo občanov« Občine Trebnje
Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19
Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije
Odlok o ustanovitvi komisije za nadzor izvoza blaga z dvojno rabo
Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov
Odredba o določitvi standarda povprečne plače ter stroškov in odhodkov storitev oskrbe institucionalnega varstva za osebe, starejše od 65 let ter za odrasle osebe s posebnimi potrebami v posebnih socialno varstvenih zavodih in enotah domov za starejše, ki ga je možno upoštevati v cenah storitev
Rasti elementov cen socialno varstvenih storitev za leto 2021
Odločbe sodišč
VSRS Sodba II Ips 96/2020 - neupravičena pridobitev - vračilo preveč plačane odškodnine - dvakratno plačilo dolga - dva izvršilna naslova za isti dolg - prostovoljno zavarovan...
VSRS Sklep II Ips 92/2020 - pogodba o dosmrtnem preživljanju - causa (kavza) - skrb za umirajočega zakonca - paliativna oskrba - aleatornost - očitno nesorazmerje med vrednost...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo o predstavitvi Janeza Poklukarja, kot kandidata za ministra za zdravje, EPA 1674-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prijavi prebivališča (ZPPreb-1A) - Dopolnjen predlog zakona, skrajšani postopek, EPA 1529-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osebni izkaznici (ZOIzk-1A) - Dopolnjen predlog zakona, skrajšani postopek, EPA 1527-VIII