Dnevne zakonodajne novosti / 2. november 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Predlog novega zakona o varstvu okolja pripravljen za obravnavo na vladi
Tema dneva

Okoljsko ministrstvo je med gradiva za obravnavo na seji vlade uvrstilo predlog novega zakona o varstvu okolja, ki med drugim na novo ureja področje proizvajalčeve razširjene odgovornosti. Novi zakon je v pripravi že dolgo časa. Eden najpomembnejših delov se nanaša na odpadke in naj bi preprečil, da bi se pri komunalah kopičila odpadna embalaža ali drugi odpadki. Predlog pa tudi spreminja položaj okoljskih nevladnih organizacij in zadevne javnosti v postopkih presoj vplivov na okolje in izdajanja okoljevarstvenih dovoljenj.(več)

Samotestiranje za opravljanje dela po novem trikrat na teden
Veljati je začel spremenjen odlok o načinu izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT). Ta med drugim uvaja redno presejalno testiranje na okužbo s koronavirusom v vseh bolnišnicah in socialnovarstvenih zavodih. Spreminja se tudi pogostost samotestiranja za opravljanje dela, po novem bodo testi veljali 48 ur. V šolstvu pa bo samotestiranje odslej potekalo dvakrat tedensko.(več)

V državni upravi notranje poslovanje le v elektronski obliki
Vlada je preteklo sredo sprejela spremembe uredbe o upravnem poslovanju, ki bodo začele veljati 13. novembra. Uredba določa, da bodo organi državne uprave, občine in nosilci javnih pooblastil najkasneje do 4. aprila 2022 prešli na notranje poslovanje z dokumenti v elektronski obliki, so sporočili po seji vlade.(več)

Kot pokojninska doba brez dokupa se šteje tudi prostovoljna vključitev v zavarovanje po januarju 2013
Kot pokojninska doba brez dokupa se od včeraj šteje tudi obdobje prostovoljne vključitve v obvezno pokojninsko zavarovanje po 1. januarju 2013, če je bila oseba prostovoljno vključena v to zavarovanje že prej. Vendar pa novost velja le do prve prekinitve zavarovanja in pod pogojem, da so bili za to obdobje plačani prispevki.(več)

Odbor DZ ta teden o predlogu novele kazenskega zakonika
Odbor DZ za pravosodje bo ta teden razpravljal o vladnem predlogu novele kazenskega zakonika, ki med drugim predvideva, da bodo osumljence kaznivega dejanja grožnje proti najvišjim predstavnikom države preganjali po uradni dolžnosti. Odbor za notranje zadeve pa bo obravnaval predlog za razpis referenduma za ustanovitev občine Golnik.(več)

Odbor ob razpravi o popoldanskem delu zdravnikov ni podprl predlaganih sklepov Levice
Člani parlamentarnega odbora za zdravstvo so v petek nadaljevali razpravo o popoldanskem delu zdravnikov. Predlaganih sklepov sklicateljev seje, poslanske skupine Levice, ki so šli v smeri omejevanja popoldanskega dela zdravnikov iz javnega sistema pri zasebnih izvajalcih, odbor ni podprl.(več)

Na sodiščih: O krivdi se bo izrekal ljubljanski župan Janković
Na ljubljanskem okrožnem sodišču ta teden pričakujejo župana Zorana Jankovića, ki se bo skupaj s sinovoma moral izreči glede očitane utaje davka pri prodaji Mercatorjevih delnic podjetju Electa Inženiring. Sklican je tudi narok v zvezi z odškodninsko zahtevo družbe T-2, začenja se ponovljeno sojenje nekdanjemu notarju Jožetu Sikošku.(več)

Bruselj z ukrepi za boljšo kibernetsko varnost brezžičnih naprav
Evropska komisija je sprejela ukrepe za izboljšanje kibernetske varnosti brezžičnih naprav in izdelkov na evropskem trgu. Ukrepi bodo pripomogli k boljši odpornosti omrežja, izboljšanju varovanja zasebnosti potrošnikov ter zmanjšanju tveganja za denarne goljufije, so napovedali v Bruslju.(več)

Evropski parlament vložil tožbo proti komisiji glede vladavine prava
Evropski parlament je vložil tožbo proti Evropski komisiji zaradi neukrepanja na podlagi uredbe o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Pravna služba parlamenta je na zahtevo predsednika parlamenta Davida Sassolija tožbo zoper komisijo v petek vložila na Sodišče EU, so sporočili iz tiskovne službe.(več)

Vrh G20 dosegel dogovor o obdavčitvi multinacionalk, manj ambiciozen pri podnebnih ciljih
Voditelji dvajsetih gospodarsko najpomembnejših držav (G20) so ob koncu dvodnevnega srečanja v Rimu v nedeljo potrdili zavezo o omejitvi globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija, ni pa jim uspelo doseči dogovora glede podnebne nevtralnosti do leta 2050. So pa voditelji potrdili dogovor o minimalnem davku od dobičkov globalnih korporacij.(več)