Dnevne zakonodajne novosti / 4. november 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 153/2022 z dne 6.12.2022
TEMA DNEVA
EU napovedala milijardo evrov pomoči Zahodnemu Balkanu v boju proti energetski krizi
Tema dneva

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je včeraj na vrhu Berlinskega procesa v nemški prestolnici napovedala obsežen sveženj pomoči za Zahodni Balkan v boju proti energetski krizi v višini milijarde evrov nepovratnih sredstev. Na novinarski konferenci po vrhu je izpostavila tudi pomen pospešitve pristopnega procesa držav regije k EU. Napoved pomoči sovpada z opozorilom IEA o pomanjkanju plina, ki grozi Evropi v prihodnjem letu. Oskrbo v luči vojne v Ukrajini ogroža rusko zmanjšanje dobave.(več)

Po predlogu novele ustrezna izobrazba za vojaka tudi osnovna šola
Predlog novele zakona o službi v Slovenski vojski, ki je v javni razpravi do 28. novembra, kot ustrezno izobrazbo za vojaka šteje tudi dokončano osnovno šolo, če kandidat za zaposlitev ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi z ministrstvom za obrambo sklene pogodbo o izobraževanju ob delu za pridobitev srednje poklicne, splošne ali strokovne izobrazbe.(več)

Parlamentarni odbor podprl predlagane spremembe zakonov o voznikih ter mobilnih delavcih
Člani odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor so na včerajšnji seji podprli predlog novele zakona o voznikih, ki med drugim podaljšuje veljavnost starih vozniških dovoljenj do leta 2033. Kljub nasprotovanju poslanske skupine Levica so podprli tudi vladno novelo zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev. Slednji nasprotujejo tudi v Sindikatu voznikov avtobusov Slovenije.(več)

Odbora za izobraževanje in za kulturo sta se seznanila z vplivom energetske draginje na delovanje vzgojno-izobraževalnih in kulturnih zavodov
Odbora DZ za izobraževanje in za kulturo sta se na skupni seji na predlog NSi seznanila z vplivom energetske draginje na delovanje vzgojno-izobraževalnih in kulturnih zavodov. V razpravi je opozicija vladi očitala prepočasno ukrepanje, koalicija pa je prepričana v učinkovitost vlade.(več)

V NSi in SDS za oprostitev plačila dohodnine za pavšalne odškodnine za svojce padlih v vojni za Slovenijo
Poslanski skupini NSi in SDS sta v DZ vložili predlog dopolnitev zakona o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo, s katerim želijo določiti oprostitev plačila dohodnine upravičencem do pavšalne odškodnine za svojce padlih v vojni za Slovenijo.(več)

Odbor podprl predlog novele zakona o državni upravi
Člani odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo so včeraj na seji potrdili predlog novele zakona o državni upravi, ki med drugim ureja, da naloge na področju verske svobode še naprej opravlja ministrstvo za kulturo. Za vladni predlog novele je glasovalo devet članov odbora, proti ni bil nihče.(več)

DVK o elektorjih in kandidatih za predstavnike funkcionalnih interesov na volitvah v DS ter končnem izidu v prvem krogu predsedniških volitev
Državna volilna komisija (DVK) je določila sezname izvoljenih predstavnikov v volilno telo za volitve državnih svetnikov, predstavnikov funkcionalnih interesov, kot tudi kandidature za ta svetniška mesta. Sprejela pa je tudi zapisnik o ugotovitvi končnega izida glasovanja v prvem krogu predsedniških volitev.(več)

Zagovornik načela enakosti priporoča spremembo zakona o visokem šolstvu
Zagovornik načela enakosti je ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport priporočil, da pripravi spremembo zakona o visokem šolstvu. V postopku ocene diskriminatornosti zakona je namreč ugotovil neposredno diskriminacijo na podlagi osebne okoliščine državljanstva pri dostopu do subvencioniranega bivanja študentov, so sporočili pri Zagovorniku.(več)

Z novembrom na voljo posojila iz stanovanjske jamstvene sheme za mlade
Z novembrom štiri banke nudijo posojila, za katera v okviru stanovanjske jamstvene sheme za mlade jamči država. Ta mladim do 38 let in mladim družinam ob prvem reševanju stanovanjskega problema daje poroštvo za najem bančnega posojila do 200.000 evrov in z ročnostjo do 30 let.(več)

Slopak kritičen do spreminjanja embalažne uredbe sredi poslovnega leta
V družbi za ravnanje z odpadno embalažo Slopak so kritični do vladnega spreminjanja uredbe o embalaži in odpadni embalaži sredi poslovnega leta, se pa strinjajo z metodologijo določanja tržnih deležev. Uredbo izpodbijajo na ustavnem sodišču, obrnili so se tudi na upravno sodišče, je na novinarski konferenci povedal Slopakov direktor Boštjan Aver.(več)