Dnevne zakonodajne novosti / 14. september 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za avgust 2021
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v avgustu 2021. V zadnjem mesecu počitnic so začeli veljati ali se uporabljati 104 akti, 58 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 87 predpisov. Tako je na zadnji dan avgusta veljalo 892 zakonov in 20.843 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Z izjemo nujnih stanj do zdravnika le s pogojem PCT
Vlada je odlok, ki širi obveznost pogoja PCT za delavce in uporabnike storitev, pripravila za "maksimalno zaščito državljanov", je včeraj pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Med drugim bodo starejši od 12 let do zdravnika z izjemo nujnih primerov lahko prišli le, če so preboleli covid-19, so cepljeni ali testirani.(več)

Sindikat obrti in podjetništva predlaga upoštevanje testov na protitelesa
Sindikat obrti in podjetništva Slovenije opozarja na težavo svojih članov, ki so covid-19 preboleli z blagimi simptomi in se takrat niso obrnili na zdravnika in nimajo potrdila o prebolelosti. Ker da so v neenakopravnem položaju s prebolevniki s potrjeno okužbo, vladi predlagajo, da bi jim omogočila teste na protitelesa in pridobitev potrdila.(več)

Gospodarstvo ob zaostrovanju pogoja PCT nezadovoljno s kritjem stroškov testiranja
V želji po večji zaščiti državljanov je vlada zaostrila ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Med drugim bo razen redkih izjem od srede za vse zaposlene in uporabnike storitev veljala obveza izpolnjevanja pogoja PCT. V gospodarstvu ukrepe večinoma pozdravljajo, se pa ne strinjajo s tem, da stroške testiranja krijejo delodajalci.(več)

Opozicija s predlogom zakona o spodbujanju gradnje javnih najemnih stanovanj
Poslanske skupine SD, LMŠ, Levice, SAB in NeP so v parlamentarni postopek vložile predlog zakona o gradnji 10.000 javnih najemnih stanovanj. Z njim želijo, da bi se začela reševati stanovanjska problematika v državi, s čimer bi pomagali predvsem mladim, ki si v trenutnih razmerah težko privoščijo stanovanje.(več)

Vrtovec napovedal konec uporabe premoga v Šoštanju do leta 2033
Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec se je včeraj večji del dneva mudil v Šaleški dolini, kjer je z vodstvom Teromelektrarne Šoštanj, Premogovnika Velenje in HSE govoril prihodnosti tamkajšnjega energetskega gospodarstva, ki se nahaja v težkih razmerah. Napovedal je konec uporabe premoga za proizvodnjo elektrike do leta 2033.(več)

Nakup hitrih testov in testiranje oproščena plačila DDV do konca leta 2022
Sedmi protikoronski zakon je že ob koncu lanskega leta določil začasno oprostitev plačila DDV, vključno s pravico do odbitka DDV, za vse dobave, pridobitve znotraj EU ter uvoze in vitro diagnostičnih medicinskih pripomočkov za COVID-19 s pridobljenim certifikatom oz. ustrezno oznako. Enako velja tudi za storitve, ki so z uporabo testov neposredno povezane. Oprostitve veljajo do konca prihodnjega leta.

Revizorji: Sistem EU za vračanje migrantov dejansko spodbuja k migracijam
Sodelovanje EU s tretjimi državami glede vračanja nezakonitih migrantov ni učinkovito, ugotavlja Evropsko računsko sodišče v posebnem poročilu, objavljenem včeraj v Bruslju. Učinek sistema unije za vračanje je po oceni revizorjev celo nasproten od želenega - migrantov od poti v Evropo ne odvrača, temveč jih k temu spodbuja.(več)

ESČP z odločitvijo o bančnih izbrisih
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) bo po napovedih danes razglasilo odločitev v primeru razlaščenih vlagateljev v podrejene obveznice in delnice saniranih bank v letih 2013 in 2014 v Sloveniji. Postopek proti državi poteka, ker pritožniki menijo, da niso imeli možnosti učinkovitega pravnega sredstva in sojenja v razumnem roku.(več)