Dnevne zakonodajne novosti / 7. april 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Novela zakona o vodah brez veta, a se obeta referendum
Tema dneva

Državni svet ni izglasoval odložilnega veta na novelo zakona o vodah, ki jo je državni zbor sprejel pred tednom dni. Se pa obeta referendum, saj so v državni zbor včeraj že prispeli podpisi državljanov pod dvema različnima pobudama. Podporo referendumu so izrazili tudi v strankah Levica in SD. Prav je, da o sporni noveli svoje mnenje povedo državljani, so prepričani. GZS se medtem strinja z ureditvijo glede gradnje na priobalnih zemljiščih in novelo podpira.(več)

Po odločitvi ustavnih sodnikov tudi pozivi k odstopu ministrice
Potem ko je ustavno sodišče razveljavilo člen protikoronskega zakona, ki je podaljševal rok za izpolnjevanje pogojev za ustanovitev visokošolskega zavoda s prvega na drugo podaljšanje akreditacije, sov Nakvisu zadovoljni, da bodo postopki lahko tekli naprej. Ostrejši pa so v opozicijskih vrstah, tudi s ponovnimi pozivi k odstopu ministrice Simone Kustec.(več)

Zagovornik ni ugotovil diskriminacije pri dostopnosti televizijskih programov
Zagovornik načela enakosti je končal postopek ugotavljanja domnevne diskriminacije senzorno oviranih oseb pri dostopnosti televizijskih programov. Čeprav televizije vseh vsebin ne zagotavljajo tako, da bi bile dostopne vsem senzorno oviranim osebam, diskriminacije ni ugotovil, tudi zato, ker zakonodaja glede tega ne določa niti minimalnih zahtev.(več)

Del spora med Telekomom Slovenije in AVK znova na prvo stopnjo
Vrhovno sodišče je v sporu med agencijo za varstvo konkurence (AVK), ki je Telekomu Slovenije očitala zlorabo prevladujočega položaja na medoperaterskem trgu, razveljavilo sodbo upravnega sodišča v delu, ki je tožbo Telekoma zavrnilo. V tem delu je vrhovno sodišče zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v ponovno odločanje.(več)

Sindikat upokojencev za umik nekaterih določil zakona o debirokratizaciji
Sindikat upokojencev, ki deluje pri ZSSS, v pismu vladi in poslanskim skupinam poziva k umiku nekaterih določb predloga zakona o debirokratizaciji, med drugim glede socialne kapice, elektronskega vročanja pošiljk in negotovinskega plačevanja. Predlog ne upošteva starejših in njihovih potreb in zmožnosti, opozarjajo.(več)

Na voljo 103 milijoni evrov garancij za kredite pod ugodnimi pogoji
Slovenski podjetniški sklad je razpisal garancije za zavarovanje bančnih kreditov, s katerimi si bodo mikro, mala in srednje velika podjetja zagotavljala likvidnost. Razpisanih 103,07 milijona evrov garancij s subvencijo obrestne mere bo okrepilo okoli 650 projektov, so sporočili.(več)

Proračun v dveh mesecih s 659 milijoni evrov primanjkljaja
Prihodki državnega proračuna so v prvih dveh mesecih letos znašali okoli 1,60 milijarde evrov, kar je 3,4 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, odhodki pa so narasli za 35 odstotkov na dobrih 2,25 milijarde evrov. Proračun je zabeležil približno 659 milijonov evrov primanjkljaja.(več)

Turistične agencije v času okrevanja računajo na pomoč države
V turističnih agencijah, ki v skladu z vladnimi odloki velik del zadnjega leta zaradi epidemije covida-19 niso smele ponujati storitev potrošnikom in izvajati potovanj, stanje "ni super, ni pa še tragično", je za STA ocenil generalni sekretar ZTAS Mišo Mrvaljević. Ob ponovnem zaganjanju dejavnosti sicer računajo na pomoč države.(več)

Na Bohinjskem jezeru načrtujejo omejitve pri športnih in drugih dejavnostih
Bohinj je v začetku leta dobil strategijo trajnostnega razvoja območja Bohinjskega jezera. Ta išče rešitve za vse večji pritisk na jezero, ki ga prinašajo obiskovalci in njihove aktivnosti. V strategiji je začrtanih več ukrepov, med katerimi so prepoved kopanja na določenih območjih in ukinitev uporabe plastičnih kopalnih pripomočkov.(več)

Irski organ za varstvo osebnih podatkov zaradi objave podatkov preiskuje Facebook
Potem ko je bila na spletu prosto dostopna zbirka podatkov o 533 milijonih uporabnikov družbenega omrežja Facebook, je irski nadzorni organ za varstvo osebnih podatkov (DPC) v torek uvedel preiskavo družbenega velikana. Med oškodovanimi uporabniki so bili namreč številni evropski državljani, tudi slovenski, zato DPC od Facebooka zahteva pojasnila.(več)