Dnevne zakonodajne novosti / 11. november 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Po 15 letih v Sloveniji izšel nov Komentar Obligacijskega zakonika - na portalu|založbi TFL
Tema dneva

Obligacijski zakonik (OZ) predstavlja osnovo delovanja v družbi ter presega pomembnost le za pravno stroko.
Zato smo še toliko bolj ponosni, da je Slovenija po petnajstih letih dobila nov Komentar Obligacijskega zakonika, ki ga je v sodelovanju z urednico dr. Nino Plavšak izdala družba Tax-Fin-Lex. Komentar je na voljo v sodobni založniški obliki kot e-paket in knjižna verzija.

Vlada sprejela predlog šestega protikoronskega zakona
Vlada je sinoči na dopisni seji sprejela predlog t. i. šestega protikoronskega zakona, ki določa začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19. Predlog podaljšuje nekatere ukrepe, prinaša pa tudi nove, med drugim delno nadomestilo fiksnih stroškov prizadetim podjetjem. Vlada je ob tem prisluhnila tudi športu.(več)

Vlada jutri o vseh predlogih za zaustavljanje epidemije
Vlada bo kot vsak teden v četrtek razpravljala in odločala o vseh predlogih, vezanih na zaustavljanje epidemije, so v kabinetu predsednika vlade za STA napovedali v odgovoru na predloge zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja za še strožje ukrepe. Minister meni, da bi za 14 dni morali omejiti nenujne dejavnosti, tudi javni promet.(več)

Ministrstvo popravilo predlog sprememb meja volilnih okrajev, SAB za ukinitev
Ministrstvo za javno upravo je vsem poslanskim skupinam poslalo glede na prejete pripombe popravljen predlog sprememb meja volilnih okrajev. Medtem pa je SAB stranke LMŠ, SD, Levico, SMC, NSi in DeSUS pozvala k ponovnemu premisleku za ukinitev volilnih okrajev in uvedbo prednostnega glasu.(več)

Delo redarjev se zaradi novih pooblastil ne bo bistveno spremenilo
Redarji imajo od petka dodatne pristojnosti. Po novem tako lahko vodijo prekrškovne postopke in izrekajo globe v primeru kršitve prepovedi gibanja in prepovedi zbiranja ljudi. To na delovanje redarstev po občini sicer ne bo imelo večjega vpliva, so za STA pojasnili na nekaterih občinah.(več)

Ministrstvo še preučuje pripombe na osnutek uredbe o sežigalnicah
Okoljsko ministrstvo je že pred časom pripravilo osnutek uredbe, s katero bodo uredili pravila igre pred objavo javnega razpisa za izvajanje javne gospodarske službe v obratih termične obdelave odpadkov, sežigalnicah. Kot so pojasnili na ministrstvu, so potrditev načrtovali do konca leta, a je to odvisno od morebitnih dodatnih razprav.(več)

Inšpektorji v letošnji akciji odkrili 112 nelegalnih in 30 nevarnih objektov
Gradbeni inšpektorji so tudi v letošnji akciji nadzora nad objekti ugotovili velik odstotek nedovoljenih objektov. Odkrili so jih 145, med njimi jih je bilo 112 nelegalnih, 30 pa nevarnih. Zanje so odredili ustavitev gradenj oz. prepoved uporabe in rok za njihovo odstranitev oz. zavarovanje.(več)

Bruselj Amazon tudi uradno obtožil kršenja konkurenčnih pravil
Evropska komisija je ameriškega spletnega trgovca Amazon tudi uradno obtožila kršenja pravil na področju konkurence. Očitajo mu, da zlorablja svoj položaj na spletnem trgu in izkrivlja konkurenco. Kot je sporočila pristojna komisarka MargretheVestager, je Bruselj o tem Amazon že obvestil in bo nadaljeval s poglobljeno preiskavo.(več)

Sodišče EU: Italija z onesnaževanjem vztrajno krši evropsko zakonodajo
Italija vztrajno in sistematično krši evropsko zakonodajo, ki omejuje količine onesnaževanja s trdnimi delci, je odločilo Sodišče EU in pritrdilo Bruslju, ki je postopek sprožil pred dvema letoma. "Dnevne in letne mejne količine delcev PM10 so bile na območjih, ki jih je v postopku izpostavila Evropska komisija, redno presežene," so dodali.(več)

V EU dosežen politični dogovor o svežnju za obnovo EU po pandemiji
Pogajalci Evropskega parlamenta in Sveta Evropske unije so včeraj dosegli politični dogovor o svežnju za spoprijem EU s pandemijo covida-19, ki vključuje večletni finančni okvir za obdobje 2021-2027 in sklad za okrevanje, so sporočili iz parlamenta in nemškega predsedstva Svetu EU. Sveženj je vreden 1824 milijard evrov.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o določitvi podobmočij zaradi upravljanja s kakovostjo zunanjega zraka
Odredba o določitvi povprečne prodajne vrednosti 1 kWh električne energije kot osnove plačila za koncesijo za rabo vode za proizvodnjo električne energije v hidroelektrarnah do 10 MW nazivne moči za leto 2021
Sklep o določitvi deležev izpolnjevanja obveznosti, za katere morajo proizvajalci električne in elektronske opreme za leto 2020 zagotoviti zbiranje in obdelavo odpadne električne in elektronske opreme
Sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji pokojnini, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. decembra 2020
Sklep o zgornjih mejah za izplačilo dela vdovske pokojnine od 1. decembra 2020
Odločbe sodišč
VSM Sklep II Kp 5940/2014 - kaznivo dejanje davčne zatajitve - zavrženje obtožnice - predlog za nadaljevanje postopka - funkcionalna pristojnost sodišča - pristojnost zunajobr...
VSM Sklep IV Kp 25786/2020 - skenirana vloga v elektronski obliki - nepopolna vloga - podpis vložnika
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o ratifikaciji Pridružitvenega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Evropsko vesoljsko agencijo (MPSEVA-1), ratifikacija, EPA 1314-VIII
Ostali dokumenti
Poročanje podatkov na obračunu REK-1 po ZIUOOPE in ZZUOOP
Ruth Bader Ginsburg (1933–2020)