Dnevne zakonodajne novosti / 4. november 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 33/2023 z dne 20.3.2023
TEMA DNEVA
Zakon o varstvu osebnih podatkov na področju KD pripravljen za sprejem
Tema dneva

Odbor za pravosodje je za drugo obravnavo na seji DZ pripravil predlog zakona o varstvu osebnih podatkov na področju obravnavanja kaznivih dejanj. Poslanci so sprejeli številna dopolnila koalicije, predvsem nomotehnične narave. Zakon, ki ga je pripravila vlada, ureja obdelovanje in varstvo osebnih podatkov v postopkih pred t. i. represivnimi organi ter določa postopke, ki jih lahko ubere posameznik ob sumu nezakonite obdelave. V naš pravni red prenaša direktivo, ki bi jo morala Slovenija prenesti že do maja 2018.(več)

Odbor zavrnil predlog za brezplačne prevoze upokojencev v mestnem prometu
Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je odrekel podporo predlogu novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki so ga predlagali v SAB in po katerem bi imeli upokojenci brezplačni prevoz na avtobusih mestnega prometa v občinah, kjer takšen prevoz izvajajo. Koalicija je menila, da je treba področje urediti sistemsko.(več)

V predlogu proračuna za leto 2022 denar tudi za muzej osamosvojitve
Potem ko so se delovna telesa državnega zbora v preteklih tednih seznanila s predlogom državnega proračuna za leto 2022, je vlada včeraj sprejela dopolnjen predlog. Pri tem je pustila skupni obseg prihodkov in odhodkov nespremenjen, je pa sredstva za kulturno ministrstvo prerazporedila tako, da bomo dobili nov muzej, posvečen osamosvojitvi.(več)

Počivalšek vodstvu GZS predstavil predloge ukrepov v šestem paketu
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na video konferenci s predsednikom GZS Boštjanom Gorjupom predstavil ukrepe, ki so predvideni v šestem protikoronskem paketu. "Kot spomladi, bomo tudi v prihodnjih mesecih zagotovili ohranjanje socialne stabilnosti in delovnih mest," je izpostavil Počivalšek.(več)

Krašovec zaradi prestajanja zaporne kazni od države terja odškodnino
Nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec, ki je zaradi očitkov o domnevnem napeljevanju h goljufiji na škodo evropskih sredstev v zadevi Betnava dobre tri mesece prebil v zaporu, zdaj od države terja odškodnino, poročata časnika Delo in Slovenske novice. Krašovec je bil leta 2018 oproščen vseh obtožb.(več)

Bruselj ob neodzivnosti Londona razmišlja o nadaljevanju postopka
Evropska komisija ni prejela odgovora iz Londona na opomin zaradi zakona o notranjem trgu v predpisanem roku, zato razmišlja o nadaljevanju pravnega postopka, je včeraj v Bruslju povedal govorec komisije Daniel Ferrie. EU in Združeno kraljestvo sicer ta teden v Bruslju nadaljujeta pogajanja o sporazumu o prihodnjih odnosih.(več)

Veljavni in načrtovani ukrepi EU v boju proti terorizmu
EU je v odziv na teroristične napade v minulih desetletjih sprejela niz ukrepov v boju proti terorizmu. V prihodnjem letu se pričakuje nov načrt za boj proti terorizmu z dodatnimi ukrepi proti radikalizaciji in za zaščito javnega prostora ter za posodobitev sodelovanja organov kazenskega pregona in krepitev mandata Europola.(več)

Evroskupina opozarja na nujnost izvedbe načrta za okrevanje
Finančni ministri držav v območju evra so ob slabšanju epidemioloških razmer in krepitvi negotovosti, ki bremeni gospodarsko okrevanje, včeraj izpostavili nujnost izvedbe julijskega načrta za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov. Izrazili so prepričanje, da bodo evropski poslanci in članice EU dogovor dosegli do konca leta.(več)

Poljska zamaknila uveljavitev nove zakonodaje o splavu
Poljska je zamaknila uveljavitev nove ureditve glede umetne prekinitve nosečnosti. Odločitev ustavnega sodišča o tem namreč še vedno ni bila objavljena v vladnem uradnem listu, čeprav se je rok iztekel v ponedeljek. Sodba ustavnega sodišča, ki skorajda v celoti prepoveduje splav, je sprožila množične proteste v državi.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, september 2020
Odlok o določitvi seznama blaga za spopadanje s posledicami epidemije COVID-19, ki je začasno oproščeno uvoznih dajatev in plačila davka na dodano vrednost pri uvozu
Pravila o pogojih in načinu razdelitve zmogljivosti na povezovalnih točkah prenosnega sistema z dražbo, upravljanja prezasedenosti prenosnega sistema in trgovanja z zmogljivostmi na sekundarnem trgu
Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP-1)
Zakon o učinkoviti rabi energije (ZURE)
Odločbe sodišč
VSRS Sodba in sklep X Ips 201/2016 - dovoljena revizija po vrednostnem kriteriju - davek na dodano vrednost (DDV) - popravek obračunanega DDV - popravek (zmanjšanje) zneska DDV - pogoj...
VSRS Sklep I Up 25/2020 - prodaja nepremičnine - nepremičnina v državni lasti - zavrnitev zahteve za izdajo dovoljenja - tožba v upravnem sporu - zavrženje tožbe - akt, ki s...
Sodba Sodišča (sedmi senat) z dne 11. junija 2020.#SCT d.d. proti Republiki Sloveniji.#Predlog za sprejetje predhodne odločbe, ki ga je vložilo Vrhovno sodišče Republike Slovenije.#Predhodno odločanje – Obdavčenje – Davek na dodano vrednost (DDV) – Direktiva 2006/112/ES – Člena 90 in 273 – Davčna osnova – Zmanjšanje – Zavrnitev – Neplačilo – Davčni zavezanec, ki svoje terjatve ni prijavil v stečajnem postopku, začetem zoper dolžnika – Načeli davčne nevtralnosti in sorazmernosti – Neposredni učinek.#Zadeva C-146/19.
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o ratifikaciji Sporazuma o prenehanju veljavnosti bilateralnih investicijskih pogodb med državami članicami Evropske unije (MPVBIP), ratifikacija, EPA 0361-VIII
Ostali dokumenti
Dvig produktivnosti