Dnevne zakonodajne novosti / 8. november 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 3 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Od danes v veljavi strožji ukrepi za zajezitev širjenja covida-19
Tema dneva

V skladu z novim odlokom so od danes v veljavi številni strožji protikoronski ukrepi. Med drugim se starostna meja za izpolnjevanje pogoja PCT znižuje na 12 let, čas obratovanja gostinskih lokalov je omejen do 22. ure. Zbiranje je dovoljeno le v ožjem družinskem krogu. Javni shodi so dovoljeni z izpolnjevanjem pogoja PCT in ustrezno razdaljo. V zaprtih javnih krajih je obvezna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2. Kulturne prireditve so ob določenih pogojih dovoljene le v zaprtih prostorih. Stroške HAG testov pa bo krila država.(več)

MIZŠ: Samotestiranje bo za učence in dijake obvezno
Od 15. novembra bo samotestiranje učencev in dijakov obvezno, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), kjer so sicer sprva navajali, da bo testiranje še naprej prostovoljno. Samotestiranje se bo izvajalo trikrat na teden v šolskih prostorih.(več)

Odbor za zdravstvo po vetu DS ni dal zelene luči lekarniški noveli
Odbor DZ za zdravstvo je v petek zvečer vnovič obravnaval predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti po tistem, ko je državni svet nanjo izglasoval veto. Z osmimi glasovi za in sedmimi proti so člani odbora ugotovili, da predlog novele ni ustrezen.(več)

Poslanci o interpelacijah Kustečeve in Dikaučiča na redni seji, ki se začne sredi meseca
Državni zbor bo ta teden zasedal na dveh izrednih sejah, na katerih bodo med drugim glasovali o kandidatu za ustavnega sodnika in nadaljevali razpravo o razmerah v državi, je sklenil kolegij predsednika DZ. Redna novembrska seja, na kateri bosta predvidoma tudi interpelaciji Simone Kustec in Marjana Dikaučiča, pa se bo začela 15. novembra.(več)

Vlada predlaga spremembe načina izračuna nerealiziranega programa zaradi oskrbe covidnih bolnikov
Vlada bi z novelo zakona o ukrepih za omilitev posledic covida-19 popravila izračun vrednosti nerealiziranega programa zaradi zagotavljanja prostorov za covidne bolnike. Od veljave zakona so se namreč bistveno znižale cene za oskrbo covidnih bolnikov, na podlagi katerih temelji izračun, zato trenutna ureditev ni realna, so ocenili na ministrstvu.(več)

V Levici in LMŠ za lažjo pot do nadomestila preživnine
Po predlogu sprememb na področju preživnin, ki sta ga Levica in LMŠ vložili v zakonodajni postopek, bi bila pot do nadomestila preživnine lažja. Poleg tega se neizplačana preživnina ne bi več upoštevala med dohodke, ki vplivajo na določanje zneska za upravičenost do denarne socialne pomoči in ostalih pravic iz javnih sredstev.(več)

Redne parlamentarne volitve na prvi možni rok, v strankah so nanje pripravljeni
Predsednik države Borut Pahor je odločil, da bo februarja prihodnje leto podpisal akt o razpisu rednih volitev v DZ, kot dan glasovanja bo določil prvi možen datum, to je 24. april. V strankah poudarjajo, da so na volitve pripravljeni. V koaliciji predlagan datum ocenjujejo kot ustrezen, v delu opozicije so še vedno naklonjeni predčasnim volitvam.(več)

Pred desetimi leti je začelo delovati Specializirano državno tožilstvo
Mineva deset let od začetka delovanja Specializiranega državnega tožilstva. Gre za tožilstvo, ki se ukvarja pa se s pregonom najtežjih oblik kaznivih dejanj. Lani so bile v zadevah, ki jih je obravnavalo tožilstvo, izrečene obsodilne sodbe zoper 65 fizičnih oseb, ki jim je bilo izrečeno skupaj 142 let zapora, in tri pravne osebe.(več)

Sodišče bo v sporu med T-2 in državo odločilo predvidoma v 30 dneh
Okrožno sodišče v Ljubljani je v petek zaključilo obravnavo v gospodarskem sporu, v katerem telekomunikacijski operater T-2 in njegovi lastniki od države terjajo 54,7 milijona evrov odškodnine. Izdajo sodbe je napovedalo predvidoma v roku 30 dni.(več)

Na sodišču pričakujejo nekdanjega prvega moža Telekoma Dremlja
Na ljubljanskem okrožnem sodišču ta teden med drugim pričakujejo nekdanjega prvega moža Telekoma Slovenije Bojana Dremlja, ki mu tožilstvo neuradno očita zlorabo položaja pri nakupu kosovskega telekomunikacijskega operaterja Ipko. Pričakovati je razplet sojenja Martinu Zaviršku, obtoženemu umora žene avgusta lani.(več)