Dnevne zakonodajne novosti / 27. marec 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Vlada potrjuje krovni zakon za pomoč pri soočanju z epidemijo
Tema dneva

Vlada bo danes odločala o predlogih ukrepov za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa. Vse skupaj bo združila v predlog t. i. mega zakona, za katerega si premier Janez Janša želi, da bi ga DZ potrdil še ta mesec. S tem bi lahko pomoč zaobjela meseca aprila in maj, bodo pa nekateri ukrepi veljali tudi za nazaj. Sejo bodo na vladi verjetno končali šele jutri. Na ministrstvih pa se bodo s strokovno skupino lotili priprave še enega podobnega zakona, ki ga bo vlada potem obravnavala predvidoma konec prihodnjega tedna.(več)

Osemdnevni rok za razglasitev zakonov se za zdaj ohrani
Predsedniki republike, DZ, vlade in DS so po včerajšnjem izrednem vrhu izpostavili, da je treba ob epidemiji novega koronavirusa ukrepati učinkovito, a tudi demokratično, da ne bo upada zaupanja v demokratične institucije. "Kot bomo preživeli to krizo, tako bomo živeli po njej," je ob tem poudaril predsednik republike Borut Pahor.(več)

Janša in Pahor znova za aktivacijo izrednih pooblastil vojski
Notranji minister Aleš Hojs v teh dneh med poslanskimi skupinami išče podporo predlogu aktivacije 37.a člena zakona o obrambi oz. dodelitve izrednih pooblastil vojski. Po srečanju štirih predsednikov sta se za ta ukrep znova zavzela premier Janez Janša in predsednik republike Borut Pahor. Medtem je v opoziciji nad takšnim ukrepom manj navdušenja.(več)

NSi za samozaposlene predlaga nadomestilo v višini minimalne plače
NSi je posameznim ministrstvom poslala nekaj dodatnih predlogov ukrepov za zajezitev posledic epidemije na zdravje ljudi in za preprečitev gospodarske škode. Med drugim za samozaposlene predlagajo znesek nadomestila v višini minimalne plače.(več)

Pri spletnem zbiranju podatkov o okuženih je treba zagotoviti zakonitost
Informacijski pooblaščenec pozdravlja plemenite namene upravljavcev spletne strani covid-19 samoporočanje, namenjene podrobni statistiki okuženosti s koronavirusom v Sloveniji, a opozarja, da gre pri tem za zbiranje osebnih podatkov, zato je treba zagotoviti zakonitost njihove obdelave.(več)

Trgovci pripravljajo krizni dodatek za zaposlene
Trgovci po podatkih Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) v luči povečanih obremenitev ob epidemiji koronavirusa pripravljajo izplačilo kriznega dodatka za zaposlene. TZS odločitev trgovcev pozdravlja, vlado pa poziva, naj bo ta dodatek oproščen plačila dajatev, so sporočili.(več)

Letalske družbe zaradi zaprtja letališč prilagodljive do kupcev
Letalske družbe so se na dejstvo, da številne države zaradi pandemije koronavirusa začasno zapirajo svoje meje in prepovedujejo potovanja, odzvale s sprejetjem ukrepov za pomoč strankam, ki morajo preložiti ali odpovedati potovanje. Večina zagotavlja vračilo denarja v primeru odpovedi leta, nekatere pa dobropise.(več)

Sodišče EU ne bo presojalo o poljski pravosodni reformi
Sodišče EU je zavrnilo prošnjo poljskih sodnikov, naj presodi glede poljske pravosodne reforme iz leta 2017, ki med drugim predvideva disciplinske postopke proti sodnikom. Sodišče s sedežem v Luxembourgu je sporočilo, da ni pristojno za odločanje o tem, ali reforma omejuje neodvisnost pravosodja na Poljskem, ker gre za nacionalno zadevo.(več)

EU za zaščito podjetij in tehnologij s področja zdravstva in medicine
Evropska komisija je izdala smernice za odločen pristop k pregledu tujih naložb v času zdravstvene krize, ki jo je povzročila pandemija novega koronavirusa. Cilj je "ohraniti podjetja ter kritična sredstva in tehnologije EU, zlasti na področjih, kot so zdravstvo, medicinske raziskave, biotehnologija in infrastruktura".(več)

Evropski parlament potrdil tri izredne ukrepe ob epidemiji
Evropski poslanci so z glasovanjem na daljavo po nujnem postopku skoraj soglasno potrdili tri izredne ukrepe v boju proti novemu koronavirusu. To so naložbena pobuda v vrednosti 37 milijard evrov, prekinitev izvajanja pravil o letaliških slotih za preprečitev praznih letov in razširitev uporabe solidarnostnega sklada na področje javnega zdravja.(več)