Dnevne zakonodajne novosti / 17. november 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Opozicija kritična do rasti odhodkov, koalicija proračuna hvali
Tema dneva

Državni zbor je včeraj začel obravnavo predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti. Finančni minister Andrej Šircelj je ob predstavitvi izpostavil investicije kot tisti temelj, ki pomeni ne le okrevanja, pač pa tudi odpornost gospodarstva. V opoziciji so do predloga pričakovano kritični in predlagajo kar nekaj prerazporeditev. Opozarjajo predvsem na visoko rast odhodkov v volilnem letu 2022. V koalicijskih strankah obravnavane dokumente medtem hvalijo kot optimistične in razvojne.(več)

Začenja se obvezno samotestiranje učencev in dijakov
Učenci in dijaki se bodo od danes v šolah trikrat tedensko obvezno samotestirali na novi koronavirus. Tisti, ki se ne bodo in niso ne cepljeni ne preboleli covida-19, se bodo začasno morali izobraževati na daljavo. Zdravstveni minister Janez Poklukar in šolska ministrica Simona Kustec poudarjata, da gre za nujen ukrep za ohranjanje odprtih šol.(več)

Vlada z nadaljnjimi koraki za dogovor o višjih plačah v zdravstvu in socialnem varstvu
Vlada je na dopisni seji sprejela predlog dogovora o nujnih ukrepih na področju plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, ki sta ga vladna in sindikalna stran parafirali 10. novembra. Prav tako je sprejela osnutka aneksov k področnima kolektivnima pogodbama, podpis katerih bo okoli 35.000 zaposlenim prinesel višje plače. Izdala je tudi soglasje k pooblastilu NIJZ za nakup zdravil za zdravljenje covida-19 v okviru skupnega javnega naročila držav članic EU.(več)

Zagovornik načela enakosti: pouk na daljavo za vse naj bo uveden le v skrajni sili
Zagovornik načela enakosti je ministrstvu za šolstvo in vladi priporočil, naj možnost zaprtja šol za vse uporabita le v skrajni sili. V oceni diskriminatornosti predpisov, ki so bili podlaga za zaprtje šol zaradi epidemije covida-19, je namreč ugotovil, da je izobraževanje na daljavo po kakovosti neprimerljivo s poukom v šolskih prostorih.(več)

Tudi v drugi javni razpravi kritike in pripombe na strateški načrt kmetijske politike
Strateški načrt skupne kmetijske politike (SKP) 2023-2027 nakazuje smer, v katero želimo peljati slovensko kmetijstvo, a načrt, brez sodelovanja kmetov, ne more rešiti vsake slovenske kmetije, je na predstavitvi načrta, ki je drugič letos v javni razpravi, dejal minister Jože Podgoršek. Udeleženci so tudi tokrat podali več kritik in pripomb.(več)

Dikaučič poravnal zanj sporni komunalni prispevek
Pravosodni minister Marjan Dikaučič, ki ga v ponedeljek čaka interpelacija, naj bi včeraj po poročanju Dela plačal komunalni prispevek, za katerega je sprva zatrjeval, da je napačno odmerjen. Ali bi to lahko vplivalo na razplet glasovanja o interpelaciji, bo znano v ponedeljek.(več)

V Evropskem parlamentu v četrtek o poročilu o stanju pravne države v Sloveniji
Delegacija odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine (Libe) je izrazila globoko zaskrbljenost zaradi ozračja sovražnosti in globoke polarizacije v državi, izhaja iz osnutka poročila, pripravljenega na podlagi ugotovitev misije, ki je preverjala stanje pravne države v Sloveniji. Člani odbora naj bi poročilo obravnavali v četrtek.(več)

EU dosegla dogovor o proračunu za prihodnje leto
Pogajalci članic EU in Evropskega parlamenta so v ponedeljek v Bruslju tik pred polnočjo dosegli dogovor o evropskem proračunu za prihodnje leto. Ta bo tako za obveznosti kot za plačila znašal okoli 170 milijard evrov. Prioritete so okrevanje po pandemiji covida-19 ter zeleni in digitalni cilji, izpostavljajo v institucijah unije.(več)

Sodišče EU: Pooblastila ministra za pravosodje na Poljskem neskladna z evropskim pravom
Sodišče EU je razsodilo, da je veljavna ureditev na Poljskem, ki dovoljuje ministru za pravosodje, da napoti sodnike na višjestopenjska sodišča, v nasprotju z evropskim pravom. Sodišče je ugotovilo, da lahko minister napoti sodnike na podlagi meril, ki niso znana, in njihovo napotitev prekliče, zaradi česar sodniki ne uživajo neodvisnosti.(več)

Sodišče EU: Madžarski zakon, ki kriminalizira pomoč prosilcem za azil, v nasprotju s pravom EU
Madžarski zakon Stop Soros, ki kriminalizira pomoč prosilcem za azil na Madžarskem, je v nasprotju s pravom Evropske unije, je včeraj odločilo Sodišče EU. Madžarska vlada je v odzivu sporočila, da si še naprej pridržuje pravico do ukrepanja proti aktivnostim nevladnih organizacij, financiranih iz tujine. Nevladniki so sodbo pozdravili.(več)