Dnevne zakonodajne novosti / 19. februar 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 22 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Vlada podaljšala protikoronske odloke; spremembe glede testiranj
Tema dneva

Vlada je včeraj med drugim za en teden podaljšala protikoronske odloke na področju voznikov in vozil, javnega prevoza in žičniških naprav, vzgoje in izobraževanja ter prodaje blaga in storitev. Je pa nekoliko dopolnila določbe o obveznosti testiranj, ki niso potrebna za osebe, ki so prebolele COVID-19 ali so bile cepljene. Za ostale pogoji glede testiranja kljub pozivom iz nekaterih panog ostajajo nespremenjeni. Tudi vozniki taksijev se bodo tako morali še naprej testirati na 72 ur, saj srečanje z ministrom ni prineslo sprememb.(več)

Poslanci SAB želijo s predlogom novele regulirati pridelavo in predelavo medicinske konoplje
Poslanska skupina SAB s prvopodpisanim Andrejem Rajhom je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, s katerim želi regulirati področje pridelave in predelave konoplje za medicinske namene. Stroka poudarja, da je strokovnega znanja v zvezi s tem pri nas veliko.(več)

Računsko sodišče izdalo predlog revizijskega poročila glede nakupa zaščitne opreme
Računsko sodišče je v ponedeljek v postopku revizije nabav zaščitne in medicinske opreme izdalo predlog revizijskega poročila, saj so prejšnji teden zaključili razčiščevalne sestanke z zavodom za blagovne rezerve, vlado ter ministrstvi za obrambo, gospodarstvo ter zdravje, so pojasnili za STA. Kdaj bi lahko izdali revizijsko poročilo, še ni znano.(več)

Od petka višja minimalna urna postavka za dijaško in študentsko delo
Ministrstvo za delo je včeraj objavilo odredbo o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del za dijaško in študentsko delo. Najnižja postavka odslej ne sme biti nižja od 5,89 evra. Podobno kot študentje pa rast minimalne postavke za delo pričakujejo tudi v sindikatu upokojencev.(več)

Inšpektorat lani ugotovil več kot 8000 kršitev na področju varnosti in zdravja pri delu
V letu 2020 se je zaradi epidemije covida-19 povečalo število nadzorov, ki so jih opravili na Inšpektoratu RS za delo. Na področju varnosti in zdravja pri delu so jih opravili okoli 7000, kar je 2000 več kot leto prej. Pri tem so ugotovili več kot 8000 kršitev in izdali 3500 ukrepov, je pojasnil Slavko Krištofelc z inšpektorata.(več)

Zajc: Možnosti koriščenja turističnih bonov ne bomo širili
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ne razmišlja o možnosti širjenja uporabe turističnih bonov. "Ta ukrep se ne bo širil, turistični bon ostaja v obliki, kot je bil zakonsko sprejet," je dejal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc na novinarski konferenci Društva regionalnih turističnih vodnikov Slovenije.(več)

Bruselj proti Sloveniji sprožil postopek pred Sodiščem EU zaradi kršitev glede odpadne vode
Evropska komisija je proti Sloveniji začela postopek pred Sodiščem EU zaradi neizpolnjevanja zahtev direktive o čiščenju komunalne odpadne vode. Ta od članic EU zahteva, da zagotovijo pravilno zbiranje in čiščenje odpadne vode v strnjenih naseljih, so sporočili iz Bruslja. Prvi opomin komisije pa je država dobila zaradi elektronskega cestninjenja.(več)

Gospodarstvo in banke za podaljšanje moratorijev na posojila
Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) in Združenje bank Slovenije (ZBS) so na vlado naslovili pobudo za podaljšanje nekaterih ukrepov s področja moratorijev na obstoječa in državnih jamstev za nova posojila. S tem bi ohranili dolgoročno zmožnost poslovanja podjetij in blažili stiske prebivalstva.(več)

Evropska komisija predstavila novo trgovinsko strategijo EU
Evropska komisija je predstavila trgovinsko strategijo EU za prihodnja leta. Ta je potrebna zaradi izzivov, s katerimi se sooča EU, med katerimi so gospodarsko okrevanje po pandemiji, podnebne spremembe in zatekanje k unilateralizmu, je sporočila komisija. Zavzema se za temeljito reformo Svetovne trgovinske organizacije (WTO).(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o ustanovitvi Komisije za standardizacijo zemljepisnih imen
Odredba o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del
Odredba o začasni ureditvi prostorov izvajalcev zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19
Odredba o začasnih ukrepih na področju organizacije in opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za januar 2021
Sklep o dokumentaciji za izdajo dovoljenja za vključitev kapitalskega instrumenta v izračun kapitala bank in hranilnic ter dokumentaciji o naknadnih izdajah instrumentov
Odločbe sodišč
VSL Sklep Cst 567/2020 - postopek osebnega stečaja - odpust obveznosti - dolžina preizkusnega obdobja - pravni interes za ugovor - sklep o začetku postopka odpusta obveznos...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o jamstvu Republike Slovenije v Panevropskem garancijskem skladu (ZJPGS), nujni postopek, EPA 1671-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o spremembi in dopolnitvah Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP-A) - Dopolnjen predlog zakona, skrajšani postopek, EPA 1486-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o urejanju trga dela (ZUTD-F) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 1510-VIII
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o lekarniški dejavnosti (ZLD-1C), skrajšani postopek, EPA 1683-VIII