5. maj 2016
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Peršak kandidat za kulturnega ministra

Izvršni odbor DeSUS je včeraj soglasno podprl kandidaturo državnega sekretarja Toneta Peršaka za kulturnega ministra, je povedal prvak DeSUS Karl Erjavec. Po njegovih besedah se tudi premier Miro Cerar s kandidaturo strinja, zato Erjavec pričakuje, da bo čim prej vložena v DZ. Pričakovati je, da bodo postopki hitro stekli in bi DZ lahko Peršaka potrdil že na majski seji. Peršak meni, da lahko s podporo naredi za kulturo pomembne premike. Prva naloga je po njegovih besedah gotovo prizadevanje za postopno izboljševanje finančnega položaja kulture.

Na razpis za generalnega državnega pravobranilca, ki se je iztekel sredi aprila, so se prijavili štirje kandidati. Svoje prijave so morali poslati na pravosodno ministrstvo, kjer zdaj preverjajo, ali so prijave popolne. Zato tudi še ne morejo govoriti o konkretnih imenih kandidatov, so pojasnili za STA. Preverjanje naj bi končali do konca maja. Generalnega državnega pravobranilca na predlog vlade imenuje državni zbor, in sicer za šest let z možnostjo ponovnega imenovanja.

Predsednik republike Borut Pahor je včeraj podpisal ukaze o razglasitvi treh zakonov, ki mu jih je v torek v razglasitev poslal predsednik DZ Milan Brglez, so sporočili iz Pahorjevega urada. Pahor se je pred tem posvetoval s pravnimi strokovnjaki, ki so se z eno izjemo strinjali, da je predsednik republike zakone dolžan razglasiti. Po besedah Igorja Kaučiča razglasitev namreč zadržijo trije razlogi, in sicer če zakon ni bil sprejet po predpisanem postopku, če ni bil spoštovan suspenzivni veto državnega sveta ali če ni bila spoštovana referendumska odločitev.

Brglez se mora medtem danes odločiti, kakšna bo usoda še treh pobud za razpis referenduma, ki so jih vložili predstavniki delavcev migrantov. Pričakovati je, da tudi tokrat ne bo določil roka za zbiranje podpisov v podporo referendumskim zahtevam. Zaradi te odločitve sicer Odbor 2014 danes pred DZ pripravlja protestni shod.

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je včeraj zavrnil predlog novele zakona o DDV, s katero je ZL želela ženske higienske izdelke uvrstiti med izdelke, za katere se plačuje znižana stopnja DDV. Zavrnil je tudi predlog, da bi se to uredilo v podzakonskih aktih. Odbor je prav tako zavrnil predloga novel zakonov, s katerima je želela poslanska skupina nepovezanih poslancev določiti, da bi kandidati za nadzornike vseh bank potrebovali predhodno dovoljenje regulatorja. Spremembe so predlagali zaradi "kadrovskega fiaska" v NLB, so dejali.

Parlamentarni odbor za delo pa ni potrdil predloga dopolnitev zakona o inšpekciji dela, ki ga je vložila poslanska skupina ZL. Po predlogu bi moral delodajalec prekarnemu delavcu, katerega delo ima po ugotovitvah inšpektorja za delo vse značilnosti rednega delovnega razmerja, najprej ponuditi pogodbo o zaposlitvi. Po zdajšnji ureditvi imajo delodajalci namreč v primeru kršitve na voljo prepoved dela ali pa zaposlitev.

V zadnjem tednu na nacionalnem centru za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT beležijo velik porast prijav sumljivih klicev na stacionarne telefonske številke v Sloveniji. Klicatelj se v polomljeni angleščini z naglasom predstavi kot Microsoft tehnična pomoč, nato pa želi pridobiti oddaljen dostop do računalnikov klicanih, opozarja Arnes.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
Danes v tej rubriki ni novosti.

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 5.5.2016 - 5.5.2016 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU     2 novosti 1 novost 2 novosti 2 novosti
2. UPRAVNO PRAVO         1 novost 4 novosti
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO   2 novosti   1 novost    
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV         1 novost  
5. JAVNE FINANCE   1 novost       2 novosti
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   5 novosti   1 novost   1 novost
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI   1 novost   1 novost    
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA         1 novost 3 novosti
9. ZDRAVSTVENI SISTEM       1 novost   1 novost
10. MEDNARODNI ODNOSI            
11. OBČINE