Dnevne zakonodajne novosti / 12. februar 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 8 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
V ponedeljek sprostitev številnih protikoronskih omejitev
Tema dneva

Ob izboljšanju epidemioloških razmer in prehodu v t. i. oranžno fazo je vlada sklenila sprostiti nekatere omejitve. S ponedeljkom se v šole vračajo vsi osnovnošolci in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Pouk v osnovnih šolah bo potekal v mehurčku, torej v matičnih učilnicah. Vrata bodo lahko odprle tudi vse trgovine brez omejitev. Hkrati v nobeni dejavnosti ne bo več zahtevan negativni test na koronavirus za potrošnike. Bo pa testiranje zahtevano med drugim za frizerje in izvajalce pedikure, ki so bili testiranja doslej oproščeni.(več)

S ponedeljkom odprava omejitev tudi glede gibanja in zbiranja
S ponedeljkom bo začel veljati odlok, s katerim bo odpravljena omejitev gibanja na občine in na statistične regije, mogoče se bo torej prosto gibati po celotni državi. Dovoljeno bo zbiranje do 10 ljudi, v veljavi pa ostaja omejitev gibanja v nočnih urah, torej med 21. in 6. uro.(več)

Že jutri ukinitev kontrolnih točk na notranjih schengenskih mejah
Prehajanje notranje schengenske meje bo od sobote mogoče na vseh mejnih prehodih, kontrolne točke se namreč ukinjajo, je včeraj na novinarski konferenci dejal notranji minister Aleš Hojs. Prav tako bo od sobote možen vstop v Slovenijo brez karantene in negativnega testa na koronavirus za cepljene in tiste, ki so covid-19 preboleli.(več)

Od ponedeljka dovoljen tudi šport za mladince in večji obseg rekreacije
V Sloveniji se povečuje obseg športa, ki je bil za zajezitev epidemije novega koronavirusa dostopen le peščici registriranih in poklicnih športnikov ter individualni rekreaciji. Od ponedeljka bo dovoljena brezkontaktna športna vadba tudi v skupini do 10 športnikov ob neprekinjenem ohranjanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje. Za smuko pa bo po novem dovolj negativni test, ki ni starejši od sedmih dni.(več)

Vlada tudi o drugih gospodarskih temah
Na včerajšnji redni seji je vlada med drugim sprejela predlog zakona o jamstvu Republike Slovenije v Panevropskem garancijskem skladu in ga posredovala v obravnavo v državni zbor. Potrdila je spremembe programa izvedbe ukrepov za preprečevanje širjenja in zatiranje viroidnih zakrnelosti hmelja. Vlada je izdala tudi odlok o ustanovitvi komisije za standardizacijo zemljepisnih imen.(več)

Zelena luč odbora za poskus uskladitve volilne zakonodaje z ustavno odločbo
Odbor DZ za notranje zadeve je podprl predlog sprememb meja volilnih okrajev, s katerimi želijo predlagatelji uresničiti odločbo ustavnega sodišča o volilni zakonodaji. Predlog so podprli poslanci SDS, NSi, SMC in DeSUS, kjer poudarjajo, da gre za politični kompromis. Nasprotniki v opoziciji pa opozarjajo, da ne odpravlja ugotovljene neustavnosti.(več)

Cigler Kralj napovedal zvišanje najnižje urne postavke za dijaško in študentsko delo
Minister za delo Janez Cigler Kralj je napovedal, da bo predvidoma še ta teden z objavo v uradnem listu določena nova najnižja urna postavka za dijaško in študentsko delo, in sicer pri 5,89 evra bruto. S tem se je odzval na očitke Levice in Študentske organizacije Slovenije, ki so opozarjali, da je "pozabil" na uskladitev z rastjo minimalne plače.(več)

Vlada o sofinanciranju dvojezičnosti in brezplačnem dostopu do arhiva RTVS
Vlada je na včerajšnji seji izdala odločbo o sofinanciranju dvojezičnosti in uresničevanja ustavnih pravic avtohtone italijanske in madžarske narodne skupnosti v letu 2021. Nadzorni svet RTV Slovenija pa je pozvala, da za potrebe predsedovanja Slovenije Svetu EU in dogodkov ob 30-letnici samostojnosti države celotno lastno avdiovizualno arhivsko gradivo šteje kot nekomercialno in skladno s tem omogoči brezplačen dostop.(več)

Mehanizem za okrevanje lahko bistveno izboljša gospodarske obete
Učinek evropskega mehanizma za okrevanje na gospodarsko napoved so v Bruslju za zdaj upoštevali le delno, lahko pa še bistveno bolj izboljša obete, če bo izvedba dobra, je včeraj izpostavil komisar za gospodarske zadeve Paolo Gentiloni. V komisiji ob tem pozivajo k pripravi dobrih nacionalnih načrtov.(več)