Dnevne zakonodajne novosti / 15. februar 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 12 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za januar 2021
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v januarju 2021. V prvem mesecu letošnjega leta je začelo veljati ali se uporabljati 232 aktov, 56 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, sprememb predpisov pa je bilo kar 150. Tako je na zadnji dan januarja veljalo 881 zakonov in 20.676 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Na zahodu države znova vsi učenci v šolo, na vzhodu zimske počitnice
V skladu s četrtkovo odločitvijo vlade je danes pouk v šolah znova stekel za vse učence in dijake zaključnih letnikov na zahodu države, medtem ko imajo učenci in dijaki na vzhodu države zimske počitnice. Za tiste, ki se vračajo k pouku v šoli, bodo veljali enaki epidemiološki ukrepi kot za učence prvega triletja, za katere izobraževanje že poteka v šoli.(več)

Poleg glasovanja o nezaupnici poslance čaka še volilna zakonodaja
Poleg glasovanja o konstruktivni nezaupnici s predlogom za izvolitev Karla Erjavca za mandatarja bodo poslanci ta teden odločali tudi o spremembah volilne zakonodaje oz. spremembah meja volilnih okrajev. V DZ se bo nadaljevala tudi obravnava predloga za vpis znakovnega jezika v ustavo.(več)

Kandidat za novega zdravstvenega ministra Janez Poklukar, prvi odzivi večinoma pozitivni
Predsednik vlade Janez Janša je za novega zdravstvenega ministra predlagal direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janeza Poklukarja. Predlog za imenovanje je že poslal v DZ. "Po uskladitvi v koaliciji oz. v poslanskih skupinah ima dober kandidat zagotovljeno udobno večino za izvolitev," je Janša zapisal na Twitterju.(več)

Ministrstvo: Tudi v športu sedemdnevni rok veljavnosti testov
Vlada je v četrtek sprejela odlok o sproščanju športnih dejavnosti, ki je bil nato objavljen v uradnem listu, v katerem pa je navedena potrebna 24-urna veljavnost testov na novi koronavirus. "Tiskarski škrat jo je zagodel, veljavnost je omejena na sedem dni, ne na 24 ur," je povedal Zvijezdan Mikić, višji svetovalec na direktoratu za šport MIZŠ.(več)

Banka Slovenije podaljšala omejitev razdelitve dobičkov bank
Banka Slovenije je s podaljšanjem in prilagoditvijo makrobonitetnega ukrepa omejitev razdelitve dobičkov bank in hranilnic podaljšala do konca letošnjega septembra. Glede izplačila dobičkov bodo dopuščali določene izjeme, ukrep omejevanja izplačila variabilnih prejemkov zaposlenim pa so spremenili v priporočilo, so sporočili.(več)

Pri kršitvah delavskih pravic izstopata krizni dodatek in pozivanje nazaj na delo
Inšpektorat za delo je pri nadzoru delovnih razmerij doslej ugotovil, da se kršitve v povezavi z epidemijo najpogosteje nanašajo na izplačilo kriznega dodatka in pozivanje nazaj na delo s čakanja na domu. Sindikati izpostavljajo predvsem onemogočanje odsotnosti zaradi višje sile ter prelaganje odgovornosti in stroškov za testiranje na delavce.(več)

ZBS: Hrvaški sodni postopki glede kreditov v frankih niso primerljivi s slovenskimi
Potem ko je hrvaško ustavno sodišče v začetku meseca zavrnilo tožbe bank zaradi domnevno spornih posojil v frankih na Hrvaškem, so v Združenju bank Slovenije (ZBS) izpostavili, da s tem povezani hrvaški sodni postopki niso primerljivi s sodnimi postopki, ki potekajo pred slovenskimi sodišči. "Zanje tudi niso relevantni," so sporočili.(več)

Na sodiščih izrek sodbe v sojenju zdravnikom zaradi obtožb o korupciji
Ta teden prinaša več odmevnih obravnav na sodiščih po Sloveniji. V Ljubljani je napovedan izrek sodbe v sojenju zdravnikom, ki so obtoženi korupcije v t. i. aferi zlate palice. V Kopru pa se bo s predobravnavnim narokom začelo sojenje poslovnežu Sergeju Racmanu, ki so ga lani prijeli v Kanadi, v zadevi Marina.(več)

Med prvim in drugim slovenskim predsedovanjem Svetu EU bistvene spremembe
Med prvim slovenskim predsedovanjem Svetu EU v prvi polovici leta 2008 in drugim v drugi polovici tega leta je EU decembra 2009 uveljavila lizbonsko pogodbo. Ta je z uvedbo položajev stalnega predsednika Evropskega sveta in visokega zunanjepolitičnega predstavnika unije precej vplivala na položaj rotirajočega predsedstva.(več)