Dnevne zakonodajne novosti / 14. maj 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Referendum ne bo ustavil drugega tira
Tema dneva

Referendum o zakonu o drugem tiru tudi po ponovljenem glasovanju njegovim pobudnikom ni uspel, saj ni bil dosežen predpisani kvorum. Po delnih neuradnih podatkih se je referenduma udeležilo 14,96 odstotka volivcev, pri čemer jih je nekaj več glasovalo proti zakonu, kot pa ga podprlo. Toda za zavrnitev zakona na referendumu bi se morala proti njemu izreči večina udeležencev, ki hkrati predstavlja najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Proti bi moralo torej glasovati okrog 340.000 volivcev, medtem ko se jih je glasovanja skupaj udeležilo dobrih 250.000. Pobudnik referenduma Vili Kovačič že napoveduje novo pritožbo, vlada pa bo nadaljevala dejavnosti za začetek izvedbe pripravljalnih del in za odmrznitev preostalih sredstev EU za projekt.

Andrej Čuš in Zeleni Slovenije uspeli
Vrhovno sodišče je ugodilo pritožbi stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije in odločilo, da se njihovo kandidatno listo v enoti Ljubljana Center potrdi, a brez kandidatke Milene Babič. Vrhovno sodišče meni, da so vzroki za neizpolnitev spolnih kvot liste posledica kršitve Babičeve, ki je kandidirala na dveh listah, na kar stranka ni mogla vplivati. Je pa vrhovno sodišče zavrnilo pritožbo Združene desnice zoper odločitev kranjske volilne komisije, ki je prav tako zaradi premalo ženskih kandidatk zavrnila njihovo kandidatno listo. Lista bo torej na državnozborskih volitvah lahko nastopila le v šestih volilnih enotah.

Državno kolesarsko omrežje
Veljati je začel pravilnik o kolesarskih povezavah, ki celovito določa državno kolesarsko omrežje v Sloveniji, pogoje za vzpostavitev kolesarskih povezav in merila za njihovo razvrstitev, označitev ter evidentiranje. S tem se vzpostavlja sistem kolesarskih povezav znotraj države, so zapisali na ministrstvu za infrastrukturo. Novi pravilnik bo kolesarjem olajšal orientacijo na terenu, načrtovalcem kolesarskih poti pa omogočil enoten pristop povezovanja med določenimi kraji. Že iz samega kolesarskega kažipota je namreč razvidno, na kateri kolesarski povezavi se kolesar vozi, proti kateremu kraju se pelje in oddaljenost do tega kraja.

Alternativna goriva v prometu
Ministrstvo za infrastrukturo je predstavilo osnutek akcijskega načrta za spodbujanje uporabe alternativnih goriv v prometu, ki je del širše strategije. Strategija predvideva, da po letu 2025 v Sloveniji ne bi bila več dovoljena prva registracija avtomobilov z več kot 100 grami izpustov ogljikovega dioksida na kilometer, po letu 2030 pa bi to mejo znižali na 50 gramov ogljikovega dioksida na kilometer. Trenutno te zadnje meje ne dosega noben avtomobil z motorjem z notranjim izgorevanjem na bencin ali dizel, ampak le električni avtomobili in priključni hibridi.

Vojska vztrajala z vajami na Počku
Občina Postojna poziva ministrico za obrambo Andrejo Katič, naj Slovenska vojska prekine aktivnosti na vadišču Poček, dokler pristojni ne ugotovijo vplivov na okolje, ali pa naj jih omeji v dogovorjene časovne okvire. Pri potezah ministrstva in vojašnice barona Čehovina gre po njihovem mnenju za izrazito enostranske odločitve. Na ministrstvu so zagotovili, da bodo preučili razloge za nespoštovanje dogovorov in morebitne nadaljnje ukrepe. Državni sekretar Miloš Bizjak pa je v izjavi novinarjem že obžaloval dogajanje, ker SV ni upoštevala njegovih navodil.

Ljubljana toži državo za 14 milijonov
Ljubljana bo skušala na podlagi zakona o glavnem mestu preko sodišča od države izterjati 14 milijonov evrov zaradi po njihovem prenizkega financiranja nalog glavnega mesta. Občina je prepričana, da bi morala za leti 2014 in 2015 dobiti več denarja od dohodnine za financiranje nalog in pristojnosti, ki jih glavno mesto zagotavlja za delovanje državnih organov, tujih predstavništev in mednarodnih organizacij, ki imajo sedež v Ljubljani, in od države terja dodatnih 14 milijonov evrov.(TFL)