Dnevne zakonodajne novosti / 12. november 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za oktober 2020
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v mesecu oktobru 2020. Veljati ali uporabljati se je začelo kar 148 predpisov, 21 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 85 predpisov. Tako je na zadnji dan oktobra veljalo 870 zakonov in 20.479 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Delno kritje fiksnih stroškov ključni ukrep šestega paketa
Vlada je v DZ poslala predlog šestega paketa protikoronskih ukrepov. Ključno je po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška delno kritje fiksnih stroškov podjetij. Višina pomoči lahko seže do 1,2 odstotka letnih prihodkov posameznega podjetja na mesec, je povedal na novinarski konferenci. Ukrep naj bi veljal do konca leta, do pomoči pa bodo upravičena podjetja, ki so jim letni prihodki upadli za vsaj 40 odstotkov.(več)

Šircelj: S preoblikovanjem meril do spodbude jamstveni shemi
Vlada je v predlogu PKP6 predvidela tudi podaljšanje jamstvene sheme za likvidnostna posojila podjetij, ki je bila doslej razmeroma malo izkoriščena. Spodbudilo bi jo lahko preoblikovanje meril za odobritev jamstev ter odprava nekaterih administrativnih ovir, meni finančni minister Andrej Šircelj.(več)

Cigler Kralj: V šestem paketu tudi poenostavitev prijave dela na domu
Novi interventni zakon med drugim prinaša podaljšanje subvencioniranja skrajšanega delovnega časa in višje povračilo nadomestila plače za čas čakanja na delo doma, je na novinarski konferenci povedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Izpostavil pa je tudi poenostavitev postopkov prijave dela na domu z vlogo prek informacijskega sistema SPOT.(več)

Skupina poslancev v ponoven poskus ukinitve volilnih okrajev
Skupina 37 poslancev iz vrst SAB, LMŠ, Levice in SD je v parlamentarni postopek vložila novelo zakona o volitvah v DZ, s katero bo ponovno poskusila ukiniti volilne okraje in uvesti prednostni glas. Tak predlog v DZ marca ni bil uspešen, zdaj bodo ponovno iskali potrebnih 60 poslanskih glasov, je za STA pojasnila predsednica SAB Alenka Bratušek.(več)

Državni svet bo osnutek pokrajinske zakonodaje poslal v razpravo občinam
Državni svet bo pozval občinske svete, da se do 1. marca opredelijo do osnutka pokrajinske zakonodaje, ki ga je pripravila strokovna skupina pod vodstvom Boštjana Brezovnika. Na včerajšnji seji državnega sveta so sicer tudi potrdili mandat novemu državnemu svetniku Franju Naraločniku ter podprli dopolnjen predlog zakona o finančni razbremenitvi občin.(več)

Ministrstvo ne bo vztrajalo pri izenačitvi vpisnih pogojev za maturante
Ministrstvo za izobraževanje v okviru zakonodajnega postopka šestega protikoronskega svežnja ne bo vztrajalo pri rešitvi, po kateri bi se v začasno izenačili pogoji poklicnih in splošnih maturantov za vpis na fakultete. Kot so pojasnili, je sicer vlada s predlogom sledila strokovni oceni Nakvisa, da se pomaga ciljnim skupinam. V Državnem izpitnem centru pa so ukrepu nasprotovali, ker da povečuje diskriminacijo.(več)

Vlada na pomoč tudi verskim skupnostim, te rešitve pozdravljajo
Verske skupnosti se zaradi omejitvenih ukrepov v času epidemije soočajo s precejšnjim, okoli 60-odstotnim upadom prispevkov. Vlada je zato v zadnjem protikoronskem predlogu predvidela finančno pomoč verskim uslužbencem in izdatnejše kritje prispevkov za njihovo socialno varnost. V verskih skupnostih rešitve pozdravljajo.(več)

Za starše brez ustreznega varstva otrok obstaja nekaj alternativ
V času, ko delo v vrtcih zaradi epidemije poteka v omejenem obsegu, šolski pouk pa poteka na daljavo, se mnogi starši soočajo z vprašanjem, kako poskrbeti za varstvo otroka med njihovo službo. Nekaj rešitev za to vprašanje obstaja, med drugim uveljavljanje višje sile zaradi varstva otroka.(več)

Bruselj v boj s pandemijo z novim svežnjem ukrepov, pogodbo za cepivo
Evropska komisija je s predstavitvijo novih ukrepov proti pandemiji naredila korak k evropski zdravstveni uniji, med drugim predlaga ustanovitev posebne agencije. Potrdila je tudi dogovor s Pfizerjem in BioNTechom o nakupu do 300 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Proizvajalec ruskega cepiva pa je zatrdil, da je tudi to več kot 90-odstotno učinkovito.(več)