Dnevne zakonodajne novosti / 22. april 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Vlada potrdila drugi protikoronski zakon in dopolnila prvega
Tema dneva

Vlada je včeraj potrdila predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije covid-19, ki bo pomagal gospodarstvu z dodatnimi poroštvi države za najem bančnih posojil. Podrobnosti predloga bodo od danes do petka predstavljali pristojni ministri. Hkrati je vlada tudi dopolnila t. i. prvi protikoronski zakon. Pri tem naj bi po besedah premierja Janeza Janše med prejemnike dodatkov zaradi posledic epidemije na več kot milijon podlage dodala še približno 300.000 upravičencev.(več)

Z novelo do postopnega sproščanja sodnih in upravnih zadev
Vlada je sprejela tudi predlog novele zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami, s katerim želijo zagnati postopno sproščanje sodnih in upravnih zadev, ob istočasnem varovanju zdravja zaposlenih in strank. Med drugim bo na področju upravnih zadev omogočeno vročanje odločb, sklepov in drugih dokumentov tudi v nenujnih zadevah.(več)

Razprava glede stanja v domovih izpostavila pomanjkanje kadra
Na seji odbora DZ za zdravstvo, na kateri so obravnavali stanje v domovih za starejše v času epidemije, je bilo slišati številna opozorila o pomanjkanju kadra, izpostavljene pa so bile tudi hude duševne stiske oskrbovancev zaradi pomanjkanja stikov s svojci. Prekinjeno razpravo bodo člani odbora nadaljevali danes popoldan.(več)

Burna razprava o predlogu SDS za razrešitev dveh nadzornikov RTVS
Predlog vladajoče SDS za predčasno razrešitev dveh članov nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na seji mandatno-volilne komisije DZ naletel na kritičen odziv opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB. Odločitev bo komisija sprejela na eni od naslednjih sej, saj so poslanci za mnenje o predlogu zaprosili zakonodajno-pravno službo.(več)

Na odboru za zdravstvo ostra razprava o kakovosti zaščitne opreme
Odbor DZ za zdravstvo je včeraj okoli pet ur in pol razpravljal o kakovosti opreme za zaščito pred covidom-19 in načinov njene nabave. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je na očitke o dobavi neustrezne opreme med drugim dejal, da v zahtevnih razmerah delajo v dobri veri. Za morebitne napake pa je pripravljen odgovarjati.(več)

Državni svet umika novelo o interventnem odstrelu medveda in volka
Državni svet se je na korespondenčni seji z 29 glasovi za in dvema proti odločil iz zakonodajnega postopka umakniti predlog novele zakona o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave. Za to so se odločili, potem ko je ustavno sodišče zakon razveljavilo.(več)

Banka Slovenije niža nadomestila za osnovni plačilni račun
Banka Slovenije bo z junijem znižala višino nadomestila za osnovni plačilni račun pri banki. Upravičenci do denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka bodo zanj odšteli največ 1,47 evra mesečno, pri čemer jim banke lahko ta račun ponudijo brezplačno, za ostale potrošnike pa bo lahko ta strošek znašal največ 4,90 evra.(več)

Odslej znova več možnosti za zdravstveno varstvo živali
Lastniki lahko svojim živalim znova zagotavljajo sistematično spremljanje njihovega zdravstvenega stanja. Kmetijsko ministrstvo je namreč razrahljalo ukrepe, sprejete za zajezitev širjenja novega koronavirusa, tudi na področju zdravstvenega varstva živali.(več)

Zaradi koronavirusa večja podpora investicijam v kmetijstvu
Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravljajo spremembe programa razvoja podeželja 2014-2020, ki bodo šle v smeri večje podpore investicijam, ki so v teh razmerah ključne za zagotovitev nemotene oskrbe s hrano. Zadnjo besedo bo sicer imela Evropska komisija.(več)

Senat ljubljanske univerze za minimalen obseg kreditnih točk za napredovanje
Senat ljubljanske univerze je sprejel sklep, s katerim poziva vse članice, da začnejo sprejemati sklepe na svojih senatih za potrebno zmanjšanje minimalnega obsega kreditnih točk za napredovanje v višji letnik. "Na ta način bomo omogočili čim večjemu številu študentov nemoteno napredovanje pri vpisu," pravi rektor Igor Papič.(več)