Dnevne zakonodajne novosti / 2. februar 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Odprta vrata za Uber v Sloveniji
Tema dneva

Ministrstvo za infrastrukturo je v javno razpravo poslalo novelo zakona o prevozih v cestnem prometu, ki Uberju odpira vrata v Slovenijo. Cilj predloga je, da se omogočijo inovativne tehnologije, ki lahko zagotovijo, da si ponudniki delijo sredstva, čas in znanje, uporabniki pa dobijo nove storitve z nižjimi cenami, so zapisali na ministrstvu. Predlog novele zakona med drugim opušča zahteve po licenci za taksi dejavnost in prenaša pristojnosti urejanja tega področja skoraj v celoti na lokalno skupnost. Prevoze s pomočjo informacijskih platform bo lahko izvajal samo prevoznik, ki bo pridobil licenco prevoznika, ne bo pa potreboval taksimetra. Vozila ne bodo posebej označena in ne bodo mogla uporabljati površin, namenjenih taksi vozilom.

Izbrisani v bankah bodo še čakali
Odbor DZ za finance in monetarno politiko je z dnevnega reda umaknil predlog zakona za vložitev tožb zaradi izbrisov v bankah. Gre za zelo zahtevno tematiko in potrebnega je še nekaj časa za pripravo dopolnil. Zakon naj bi razlaščenim imetnikom kvalificiranih obveznosti bank skladno z odločbo ustavnega sodišča omogočil učinkovito sodno varstvo. DZ se je s predlogom seznanil decembra lani, ko ga je sicer podprl, a je večina poslancev menila, da ga je treba še izboljšati. Podobno menijo tudi pravniki državnega zbora, ki so v svojem mnenju nanizali vrsto pripomb in predlogov za popravke. Številne pripombe imata tudi zainteresirana javnost ter komisija državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance.

Pet odstotkov dražje zdravstvene storitve
Vlada je v sredo sprejela sklepe o spornih vprašanjih glede splošnega dogovora za zdravstvo v letu 2018. Ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc veseli, da so splošni dogovor potrdili v januarju. Izvajalci bodo s tem lahko optimalno načrtovali in izvajali storitve, je dejala. Dogovor med drugim zvišuje cene zdravstvenih storitev za pet odstotkov, prinaša pa nekaj drugih novosti za bolnike. Za fizioterapijo bo letos namenjenih milijon evrov več kot lani, poleg tega so spremenili obračunski model fizioterapije. Uvaja se sistem ePosvet, s katerim lahko družinski zdravnik po elektronski pošti prosi specialista v bolnišnici za nasvet glede bolnika.

Samozaposleni brez nadomestila za bolniško
Odbor DZ za zdravstvo je s petimi glasovi za in šestimi proti zavrnil novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero so poslanci Levice predlagali, da bi samozaposlenim že v prvem mesecu bolezni bolniško nadomestilo izplačal Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Po veljavnem zakonu so namreč samozaposleni upravičeni do bolniškega nadomestila šele po 30 delovnih dneh. Po zakonskem predlogu Levice pa bi jim ga ZZZS začel izplačevati že s četrtim dnem bolezni. To pravico bi pridobili zgolj tisti samozaposleni, ki ne zaposlujejo delavcev. Brez zadostne podpre odbora so ostali tudi predlogi poslancev SDS glede problematike onkoloških bolnikov.

Ura za narodne skupnosti iz nekdanje SFRJ
Skupina poslancev s prvopodpisanim Draganom Matićem iz SMC je v zakonodajni postopek vložila predlog zakona o uresničevanju kolektivnih kulturnih pravic, ki jih imajo narodne skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji. Zakon predvideva ustanovitev posebnega urada in ureja njegovo financiranje ter uvaja reprezentativnost organizacij narodnih skupnosti. Vprašanja v zvezi z omenjenimi kulturnimi pravicami že zdaj v določeni meri obravnava služba za kulturne raznolikosti in človekove pravice na ministrstvu za kulturo, ki pa je hkrati zadolžena še za številna druga področja. Predlog zato predvideva preoblikovanje dela te službe v omenjeni urad.

Opazovalna skupina in forum za blockchain
Evropska komisija je s podporo Evropskega parlamenta, ki ga zastopa poslanec Jakob von Weizsäcker, odgovoren za nedavno poročilo o virtualnih valutah, ustanovila opazovalno skupino in forum EU za blockchain oz. blokovne verige. Te lahko, kot ocenjujejo v Bruslju, pomagajo povečati sledljivost in varnost ter zmanjšati stroške. "Izkoristiti želimo številne talente in izvrstna zagonska podjetja v Evropi ter postati regija, ki bo po razvoju in naložbah v uvajanje blokovnih verig vodilna v svetu," je dejal podpredsednik komisije za enotni digitalni trg Andrus Ansip.(TFL)