12. junij 2015
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Zakon o poslancih ni skladen z ustavo

Ustavno sodišče je odpravilo sklep o prenehanju poslanskega mandata predsedniku SDS Janezu Janši, kar pomeni, da mu je mandat dokončno vrnjen. Obenem je v včeraj objavljeni odločbi ugotovilo, da je zakon o poslancih v neskladju z ustavo, državni zbor pa mora to neskladje odpraviti v enem letu po objavi odločbe v uradnem listu.

Mandatno-volilna komisija je na včerajšnji seji predlagala DZ v izvolitev nove člane sodnega sveta. Volitve dveh članov Sodnega sveta, ki jih na predlog predsednika republike izvoli DZ, bodo naslednji teden. Predsednik republike Borut Pahor je v izvolitev predlagal štiri kandidate, in sicer notarko iz Ljubljane Natašo Erjavec, mariborsko odvetnico Majo Praviček ter dva profesorja na ljubljanski Pravni fakulteti Grego Strbana in Vida Jakulina.

Mnogi podjetniki si želijo sprememb zakona o štipendiranju, po katerem se morajo štipendisti pred nadaljevanjem izobraževanja na višji ravni za eno leto zaposliti pri delodajalcu. Na ministrstvu za delo sprememb ne predvidevajo, saj pojasnjujejo, da so pri oblikovanju zakona prisluhnili potrebam gospodarstva. A praksa kaže drugače.

Predsednik republike Borut Pahor bo prihodnji teden skupaj z močno gospodarsko delegacijo obiskal za Slovenijo najpomembnejši nemški zvezni deželi Baden-Württemberg in Bavarsko. Namen obiska je krepitev prijateljskih odnosov in promocija Slovenije v obeh nemških deželah, so sporočili iz urada predsednika republike.

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor na včerajšnji nujni seji ni uslišal predloga NSi, da bi predor Markovec izvzeli iz sistema cestninjenja. Predlagatelji so zato že med sejo predlagali spremenjen sklep, da bi ministrstvu naložili, naj preuči možnosti za drugačno cestninjenje na lokalnih hitrih cestah, a tudi ta ni dobil podpore.

Odbor DZ za delo je podprl predlog zakona o podaljšanju prehodnega obdobja na področju prostega gibanja hrvaških državljanov in njihovih družinskih članov za tri leta do 1. julija 2018. V razpravi je bilo slišati predvsem pomisleke glede diskriminacije hrvaških delavcev, nekatere skrbi tudi hrvaški odziv.

Finančna uprava RS (Furs) bo v prihodnjih mesecih izvajala dodatne aktivnosti nadzora pri delodajalcih, ki za svoje zaposlene ne oddajajo obračunov prispevkov za socialno varnost. Preverjali bodo, ali delodajalci, ki kljub pozivu za predložitev obračunov prispevkov teh niso oddali, dejansko tudi niso izplačali plač, so sporočili iz Fursa.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
13.6.2015 Akt o identifikaciji entitet v elektronski izmenjavi podatkov med udeleženci na trgu z električno energijo in zemeljskim plinom (RS 39-1620/2015) Začne veljati
13.6.2015 Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami Evropske unije (ZSKZDČEU-1A) (RS 37-1512/2015) Začne veljati

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 12.6.2015 - 12.6.2015 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU   2 novosti 4 novosti 1 novost   4 novosti
2. UPRAVNO PRAVO     2 novosti     3 novosti
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO   1 novost 1 novost      
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV         1 novost  
5. JAVNE FINANCE   1 novost 1 novost      
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   5 novosti 1 novost      
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI   1 novost     1 novost 1 novost
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA            
9. ZDRAVSTVENI SISTEM   1 novost     1 novost  
10. MEDNARODNI ODNOSI         1 novost  
11. OBČINE