Dnevne zakonodajne novosti / 30. september 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 5 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Pripravljen osnutek sprememb pri štempljanju delavcev
Tema dneva

Ministrstvo za delo je na pobudo inšpektorata za delo in socialnih partnerjev pripravilo osnutek sprememb zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti. Trenutno so namreč zaradi oteženega nadzora pri t. i. štempljanju možne zlorabe. Trpijo odmori, počitki, prihaja do neupravičenih nadur. Inšpektorat denimo izpostavlja, da je ponekod zaznan trend zahteve delodajalcev, da delavci beležijo prihod na delo šele ob dejanskem začetku dela brez časa priprav. Spremembe zakona naj bi bile na vladi najpozneje do marca 2020.(več)

Ta teden v DZ: odbor ponovno o dodatku na delovno aktivnost
Državni zbor bo jutri s poslanskimi vprašanji premierju Marjanu Šarcu končal septembrsko sejo. Odbor za delo bo v četrtek nadaljeval obravnavo odmevne vladne novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki predvideva ukinitev dodatka na delovno aktivnost. Preiskovalna komisija o otroški kardiologiji pa od torka do petka pričakuje deset prič.(več)

Parlamentarni odbor pozval k posodobitvi zakona o RTVS
Odbor DZ za kulturo je v petek na zahtevo NSi razpravljal o odločitvi vodstva Radiotelevizije Slovenija (RTVS), da bo po novem tudi spletni dostop do programov razlog za plačilo celotnega rtv-prispevka, v čemer pa NSi vidi uvedbo digitalnega davka. Z izglasovanim sklepom je odbor opozoril na zastarelost zakona o RTVS in pozval k njegovi posodobitvi.(več)

V javni razpravi novela o obravnavi otrok s posebnimi potrebami
Ministrstvo za zdravje je v javno razpravo posredovalo predlog novele zakona o celostni zgodnji obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami, s katerim želi odpraviti doslej ugotovljene pomanjkljivosti pri izvajanju zakona. Zainteresirani lahko komentarje na predlog zakona oddajo do 25. oktobra.(več)

SDS znova vložil predlog zakona za višje neto plače
SDS je v parlamentarni postopek vložil predlog novele zakona o dohodnini za zagotovitev višjih neto plač. To bi med drugim zagotovili z znižanjem stopenj v vseh dohodninskih razredih in višjo splošno olajšavo. Predlog prihaja v obravnavo pred napovedanimi vladnimi davčnimi razbremenitvami in je četrti zelo podoben predlog SDS v zadnjih treh letih.(več)

Socialni dialog v okviru ESS zaustavljen
Delodajalci so na seji ESS sporočili, da do nadaljnjega ne bodo sodelovali v socialnem dialogu, saj se ne strinjajo, da se predloge zakonov v DZ vlaga mimo ESS. To skrbi tudi sindikate. Oboji rešitev pričakujejo od premierja Marjana Šarca. Neusklajene predloge je sicer v postopek poslala Levica, kjer so odstop od dialoga označili za izsiljevanje.(več)

Nadaljujejo se nekatera odmevna sojenja
Na sodiščih se bodo tudi ta teden nadaljevala nekatera bolj odmevna sojenja. V Mariboru ponovljeno sojenje Senadu Softiću za umor na Titovi cesti oktobra 2017 ter sodniku Stanku Omerzuju zaradi obtožb o zalezovanju. V Ljubljani pa se bo znova začelo sojenje zaradi odvzema premoženja Vlasti Mrčinko.(več)

Hrvaškemu vstopu v schengen ne nasprotuje le Slovenija
Hrvaška še vsaj dve leti ne bo del schengenskega prostora, poleg tega pa njenemu vstopu nasprotujejo tudi druge države, ne le Slovenija, je včeraj ob sklicevanju na diplomatske vire poročal hrvaški Jutarnji list. Širitvi schengenskega območja na Hrvaško nasprotujejo tudi Nizozemska, Nemčija in Francija, navaja časnik.(več)

Ob nekaj zapletih danes začetek zaslišanj komisarskih kandidatov
V Evropskem parlamentu se danes začenjajo zaslišanja kandidatov za evropske komisarje v ekipi Nemke Ursule von der Leyen. Slovenski kandidat Janez Lenarčič bo na vrsti v sredo. Še vedno sicer ni znana usoda Romunke Rovane Plumb in Madžara Laszla Trocsanyija, ki jima v parlamentu očitajo navzkrižje interesov.(več)