Dnevne zakonodajne novosti / 16. junij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Nevladne organizacije: Predlog zakona o tujcih je ustavno sporen
Tema dneva

Predlog novele zakona o tujcih je po oceni Delavske svetovalnice, Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij (PIC) in Amnesty International Slovenija vsebinsko nesprejemljiv in v delu tudi ustavno sporen, so organizacije sporočile po sestanku na notranjem ministrstvu. Zato pozivajo k umiku predloga, ki je trenutno v medresorskem usklajevanju. Direktorica PIC Katarina Bervar Sternad je za Radio Slovenija povedala, da so organizacije za neustavno označile omejevanje pravice do podaje prošnje za azil.(več)

Koronavirus zdesetkal priliv tujih delavcev, ne pa tudi kršitev
Potem ko so delodajalci še pred kratkim tarnali nad pomanjkanjem delovne sile, so tovrstne težave marca z izbruhom epidemije covida-19 povsem splahnele, strmoglavilo je tudi povpraševanje po tujih delavcih. Še vedno je sicer prisotno v dejavnostih, kot sta gradbeništvo in kmetijstvo. Koronavirus pa ni ustavil kršitev pravic tujih delavcev.(več)

Državni zbor bo danes volil novega ustavnega sodnika
Državni zbor bo na današnji seji med drugim volil novega sodnika ustavnega sodišča. Edini kandidat za to mesto je Andraž Teršek, za njegovo izvolitev pa mora na tajnem glasovanju glasovati najmanj 46 poslancev. Če bo Teršek izvoljen, bo na ustavnem sodišču nasledil Dunjo Jadek Pensa, ki ji mandat poteče 14. julija.(več)

Brezplačni medkrajevni prevoz za upokojence bo pravočasno pripravljen
Vsi podzakonski akti za začetek izvajanja novele zakona o cestnem prometu, ki s 1. julijem prinaša brezplačen medkrajevni javni prevoz za upokojence, bodo pravočasno pripravljeni, je včeraj v DZ dejal premier Janez Janša. Stroški nabave vozovnice, ki bo omogočila brezplačni prevoz, pa bodo po njegovih besedah minimalni.(več)

Janša: Pristojni organi imajo dovolj pooblastil za ukrepanje proti vardam
Predsednik vlade Janez Janša meni, da imajo pristojni organi že zdaj vsa potrebna pooblastila, da ukrepajo tako v primerih t. i. vard kot drugih podobnih primerih. Sam je tudi prepričan, da aktivnosti, ki jih izvaja varda, "vključno s poniževanjem policije v Slovenski Bistrici, v normalni demokratični družbi nimajo mesta".(več)

AVK Agrokorju podaljšala zaseg Mercatorjevih delnic
Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) se je odločila, da Agrokorju podaljša zaseg Mercatorjevih delnic. "Agencija se je odločila za podaljšanje ukrepa zavarovanja izvršitve odločbe o prekršku," so povedali. AVK je delnice začasno odvzela sredi lanskega decembra, potezo je nato potrdilo ljubljansko okrajno sodišče, nedavno pa je še ustavno sodišče zavrglo Agrokorjevo pritožbo.(več)

V osnovnih šolah opozarjajo, da ni mogoče upoštevati vseh priporočil NIJZ
V osnovnih šolah po vrnitvi vseh učencev v šole opozarjajo, da vseh priporočil NIJZ ni mogoče izvajati v praksi, predvsem ko gre za prevoze učencev in mešanje skupin pri izbirnih predmetih. Če pouk v jeseni ne bo mogel steči vsaj približno tako kot pred epidemijo, je bolje, da še naprej poteka na daljavo, zato opozarja ravnatelj Goran Popović.(več)

Na ministrstvu vidijo priložnost za boljše preganjanja korupcije v noveli
Na ministrstvu za pravosodje se zavedajo pomanjkljivosti v sistemu integritete in preprečevanja korupcije, zato so pričakovali takšne rezultate Eurobarometra za korupcijo. Po njihovem mnenju je predlog novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki je že v DZ, priložnost za ustreznejši normativ za učinkovit boj proti korupciji.(več)

Večina Evropejcev bo lahko dopustovala v večini držav EU
Velika večina evropskih držav je sredi marca zaradi novega koronavirusa zaprla meje. Potem ko se je pandemija po Evropi umirila, zdaj ob začetku turistične sezone odpravljajo tudi te omejitve. Večina Evropejcev bo tako lahko že od tega tedna dopustovala v približno treh četrtinah držav EU. Evropska komisija je ob tem na portalu Reopen EU zbrala vse informacije o omejitvah potovanj po državah članicah EU in kakšni ukrepi so še v veljavi.(več)

EU in Združeno kraljestvo za nov zagon v pogajanjih o prihodnjih odnosih
EU in Združeno kraljestvo se strinjata o potrebi po novem zagonu v pogajanjih o prihodnjih odnosih, piše v skupni izjavi, objavljeni po srečanju predsednikov osrednjih institucij EU z britanskim premierjem Borisom Johnsonom. Ob tem sta strani podprli intenziviranje pogovorov s ciljem sklenitve in ratifikacije sporazuma pred koncem tega leta.(več)