Dnevne zakonodajne novosti / 19. april 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 5 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Finančno ministrstvo pripravilo spremembe davčne zakonodaje
Tema dneva

Ministrstvo za finance je v medresorsko usklajevanje poslalo predloge za nadgradnjo davčnega sistema. Kot so zapisali, naj bi s predvidenimi rešitvami, ki bi se začele uporabljati 1. januarja 2022, razbremenili posameznike, gospodarstvo pa spodbudili k dodatnemu investiranju. Ministrstvo je tako med drugim pripravilo predloge novel zakona o davku na dodano vrednost, zakona o davku od dohodkov pravnih oseb in zakona o dohodnini. Splošna dohodninska olajšava bi se denimo postopoma zvišala vse do 7500 evrov.(več)

Nadzor računskega sodišča nad nadzorniškimi praksami Banke Slovenije ni neustaven
Možnost revizije računskega sodišča nad pravilnostjo in smotrnostjo praks nadzora, ki jih je Banka Slovenije izvajala do 4. novembra 2014 oz. do uvedbe enotnega bančnega nadzora v območju evra in ki so vodile v sanacijo bank, ni v neskladju z ustavo, je odločilo ustavno sodišče.(več)

Ob upoštevanju ukrepov dovoljeno zbiranje do 100 oseb na shodih
Z današnjim dnem je v Sloveniji ob upoštevanju epidemioloških ukrepov dovoljeno zbiranje do 100 ljudi na shodih. S spremembo odloka je vlada sledila odločitvi ustavnih sodnikov. Kot so sporočili po dopisni seji vlade, bo moral organizator javnega shoda na zahtevo pristojnega nadzornega organa predložiti dokazilo o prijavi shoda oziroma dovoljenje zanj.(več)

Strežba na terasah ob testiranju natakarjev in upoštevanju varnostnih ukrepov
V osmih statističnih regijah se lahko danes odprejo terase in vrtovi gostiln in lokalov. A bo strežba potekala pod določenimi pogoji: med mizami bodo morali ponudniki zagotoviti razdaljo, za mizo bodo lahko največ štiri osebe, osebje restavracije oz. lokala pa se bo moralo enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom.(več)

Levica z novelo za dokončno ukinitev naborništva v državi
V stranki Levica so v parlamentarno proceduro vložili predlog sprememb zakona o vojaški dolžnosti, s katerim predlagajo, da se naborništvo v času miru dokončno ukine. Ob tem napovedujejo, da bodo "z vsemi sredstvi" nasprotovali vladni nameri ponovne uvedbe naborništva in obveznega služenja vojaškega roka.(več)

Po 18. aprilu ostaja možnost individualnega odloga izvršbe
Potem ko se je včeraj iztekel ukrep odloga izvršbe za fizične osebe po sedmem protikoronskem zakonu, bo mogoče po noveliranem zakonu o izvršbi in zavarovanju v primeru posebnih izjemnih okoliščin individualno predlagati odlog izvršbe, so sporočili z ministrstva za pravosodje.(več)

V DZ ta teden o Zahodnem Balkanu in problematiki v zvezi z epidemijo
Več delovnih teles DZ bo razpravljalo o temah v zvezi z epidemijo, odbora za zunanjo politiko in zadeve EU pa bosta na skupni seji razpravljala glede Zahodnega Balkana. Kolegij predsednika DZ bo ponovno odločal o udeležbi nepovezanih poslancev v delovnih telesih DZ, priti pa utegne tudi do ponovnega poskusa razrešitve predsednika DZ Igorja Zorčiča.(več)

GZS predlaga oprostitev vračila prejetih sredstev
Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je na gospodarskega ministra Zdravka Počivalška naslovila predlog za spremembe interventne zakonodaje. Z njim predlaga oprostitev vračila prejetih sredstev ter spremembe zakona o rudarstvu glede površinskega odkopavanja mineralnih surovin za slovensko industrijo gradbenega materiala.(več)

Kandidaturi Kranjca za ustavnega sodnika naklonjeni v NSi, nepovezani poslanci zadržani
Podporo kandidaturi Janeza Kranjca za ustavnega sodnika je po petkovih posvetovanjih pri predsedniku republike Borutu Pahorju izrazil tudi vodja poslancev NSi Jožef Horvat. Sodeč po dosedanjih napovedih Kranjcu do imenovanja ne manjka veliko poslanskih glasov, poleg tega se vse poslanske skupine še niso dokončno opredelile.(več)

Janševa domnevna razžalitev novinark spet na sodišču
Na sodiščih se tudi ta teden nadaljujejo nekatera odmevna sojenja, med drugim za umora pri Grosuplju in pri Domžalah ter za poskus umora v Celju. Pred sodnika bosta stopila obdolžena ropa duhovnika. Na celjskem sodišču v četrtek pričakujejo premiera Janeza Janšo zaradi očitkov o razžalitvi novinark Radiotelevizije Slovenija.(več)