Dnevne zakonodajne novosti / 5. november 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
ZNB neustaven tudi glede prepovedi ponujanja blaga in storitev
Tema dneva

Ustavno sodišče je odločilo, da je del zakona o nalezljivih boleznih, ki je bil podlaga za odlok o prepovedi ponujanja blaga in storitev, sprejet marca lani ob začetku epidemije covida-19, v neskladju z ustavo. Posledično je bil neustaven tudi vladni odlok. Neskladje zakona mora DZ odpraviti v dveh mesecih. Ustavno sodišče je ob tem med drugim poudarilo, da je zahteva po določnosti zakonske podlage še posebej stroga, kadar gre za omejevanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin.(več)

Po presoji ustavnega sodišča del zakona o sodnem svetu v neskladju z ustavo
Ustavno sodišče je v postopku, začetem na zahtevo vrhovnega sodišča, presodilo, da je del zakona o sodnem svetu v neskladju z ustavo. Kot je ugotovilo, namreč zakonska ureditev disciplinskega postopka, ko se ta začne na podlagi pobude Sodnega sveta, ne zadosti merilom objektivne nepristranskosti.(več)

Vlada potrdila predlog zakona o varstvu okolja
Predlog novega zakona o varstvu okolja je včeraj prejel zeleno luč vlade. Gre za sistemski zakon na področju varstva okolja, ki je nujno potreben tako zaradi neurejenih razmer na področju odpadkov kot zaradi prenosa direktive EU v slovensko zakonodajo, pojasnjuje vlada.(več)

Vlada na seji tudi o gospodarskih temah
Vlada je na včerajšnji redni seji med drugim imenovala Ivana Simiča za generalnega direktorja Finančne uprave RS (Furs). Določila je besedilo novele zakona o sistemu jamstva za vloge ter izdala uredbo o dejanskih rabah zemljišč. Obenem je izdala uredbo o spremembi uredbe o energetski infrastrukturi. V veljavni načrt razvojnih programov je uvrstila nov projekt nadomestila škode v čebelarstvu v letu 2021.(več)

Vlada z več uredbami glede prosilcev in oseb s priznano mednarodno zaščito
Vlada je sprejela tudi uredbi o načinih in pogojih za zagotavljanje pravic prosilcem za mednarodno zaščito ter pravic osebam s priznano mednarodno zaščito. Prav tako je izdala uredbi o hišnem redu integracijske hiše in o hišnem redu azilnega doma, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje (Ukom).(več)

Pristojni odbor DZ podprl predlog referenduma za ustanovitev Občine Golnik
Odbor državnega zbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je s tesno večino sprejel mnenje, da je predlog za razpis referenduma za ustanovitev nove občine Golnik primeren. Nespremenjeno ostaja tudi predlagano območje izvedbe referenduma.(več)

Dikaučič zavrgel ponovni kandidaturi Frank Eler in Oštirja
Pravosodni minister Marjan Dikaučič je po neuradnih informacijah časopisa Dnevnik zavrgel prijavi specializiranih tožilcev Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja na ponovljeni razpis za evropska delegirana tožilca. Danes sicer poteče 30-dnevni rok za izvršitev s tem povezane sodbe upravnega sodišča, na katero naj bi se skliceval tudi Dikaučič.(več)

Na mednarodni konferenci o prihodnjem sodelovanju zastopnikov držav pred sodišči
V organizaciji Državnega odvetništva RS se je včeraj v Ljubljani končala prva mednarodna konferenca zastopnikov držav pred nacionalnimi sodišči. Osrednji cilj tridnevne konference je bil vzpostavitev temeljev za prihodnje mednarodno sodelovanje na ravni državnih odvetništev posameznih držav, so sporočili iz slovenskega državnega odvetništva.(več)

V Slovenskem sodniškem društvu osupli nad objavljenimi Vizjakovimi izjavami
V Slovenskem sodniškem društvu so "začudeni in osupli nad objavljenimi izjavami" tedanjega ministra za gospodarstvo, danes okoljskega ministra Andreja Vizjaka v pogovoru z gospodarstvenikom Bojanom Petanom, ko je dejal, da bodo "kateremu sodniku 'jajca' strli". Uporabljen besednjak je nezaslišan in govori sam zase, opozarjajo v sodniškem društvu.(več)

Prekmurski pridelovalec konoplje dočakal odškodnino po 26 letih
Dejan Rengeo iz Murske Sobote, pionir pridelave konoplje v Sloveniji, ki so mu policisti leta 1995 uničili dva nasada industrijske konoplje, je bil obtožbe o neupravičenem prometu z mamili pravnomočno oproščen leta 2008, letos pa je dočakal tudi odškodnino države in dokončno dokazal, da se ni ukvarjal s pridelavo mamil.(več)