Dnevne zakonodajne novosti / 19. oktober 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Način odreditve izobraževanja na daljavo v neskladju z ustavo
Tema dneva

Ustavno sodišče je z delno odločbo ugotovilo, da je v neskladju z ustavo ureditev iz PKP5, po kateri lahko minister za izobraževanje sam odredi izobraževanje na daljavo v osnovnih šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami. Taka ureditev po mnenju sodnikov pomeni preširoko polje proste presoje ministra, saj mu zakonodajalec prepušča normativno odreditev ukrepa, s katerim se izvirno posega v človekovo pravico otrok do izobraževanja. Državni zbor mora ugotovljeno neskladje odpraviti v dveh mesecih.(več)

Z akcijskim programom za invalide 2022 - 2030 do uresničevanja njihovih pravic
Vlada želi z akcijskim programom za invalide za obdobje od leta 2022 do leta 2030 zagotoviti polnopravno in enakovredno uživanje človekovih pravic invalidov ter spodbujati spoštovanje njihovega dostojanstva. Program, ki ga je vlada sprejela minuli teden, obsega 120 prenovljenih ukrepov, ki pokrivajo vsa področja življenja invalidov.(več)

Ob javni predstaviti zakona o dolgotrajni oskrbi v ospredju pomen sistematične ureditve
Ob javni predstavitvi zakona o dolgotrajni oskrbi, ki sta jo organizirala zdravstveno ministrstvo in Zdravniška zbornica Slovenije, so udeleženci poudarili pomen sistematične ureditve področja. Namen zakona je zagotavljanje dostopne, kakovostne, varne in finančno vzdržne dolgotrajne oskrbe, so izpostavili sodelujoči na javni predstavitvi.(več)

Pripravljena nova različica predloga zakona o sanaciji Celjske kotline
Nepovezana poslanka Janja Sluga je pripravila novo različico predloga zakona o sanaciji Celjske kotline, saj so se v času po vložitvi prve različice v zakonodajni postopek vključili še drugi deležniki, med njimi celjska občina. V novi različici je tako predvideno tudi državno financiranje občinskega prostorskega načrta za staro Cinkarno.(več)

Sindikat ministrstva za obrambo glede solidarnostne pomoči na drugi stopnji neuspešen
Višje delovno in socialno sodišče je v celoti ugodilo pritožbi državnega odvetništva v delovnem sporu sindikata ministrstva za obrambo z državo glede pravice do izplačila solidarnostne pomoči v času razglašene epidemije, so navedli v sindikatu. Pri iskanju pravice za zaposlene in člane se bodo zdaj obrnili na vrhovno sodišče, so napovedali.(več)

Odbor za kulturo za odvzem statusa Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot
Odbor DZ za kulturo je v včerajšnjem nadaljevanju seje o t. i. rumenih jopičih podprl sklep, s katerim pozivajo ministrstvo za kulturo, da Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot odvzame status društva v javnem interesu. Ob tem so ministrstvo še pozvali, da razkrije vlogo društva in vsebinsko obrazložitev odločitve o podelitvi statusa.(več)

Ministrstvo fiskalnemu svetu: Investicije za okrevanje gospodarstva
Na pripravo proračunov za leti 2022 in 2023 vplivajo negotove razmere in izjemne okoliščine, osredotočeni smo na postopno umikanje kriznih ukrepov in okrevanje gospodarstva, zato posebno pozornost namenjamo investicijam, so v odzivu na opozorila fiskalnega sveta, da so odhodki načrtovani nerealno, zapisali na ministrstvu za finance.(več)

Komisija DS podprla referendum glede ustanovitve Občine Golnik
Komisija državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj je podprla predlog za razpis referenduma za ustanovitev Občine Golnik z izločitvijo dela Mestne občine Kranj v novo občino. Člani komisije so izpostavili, da je treba ljudem dati priložnost, da povedo svoje mnenje na referendumu.(več)

Objavljen razpis za člana Državne revizijske komisije
Mandatno-volilna komisija DZ je v petek v uradnem listu objavila javni razpis za zbiranje kandidatur za člana Državne revizijske komisije, ki se imenuje izmed kandidatov z ustrezno izobrazbo, ki ni pravne smeri. Rok za prijavo je 10. november.(več)