Dnevne zakonodajne novosti / 12. avgust 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 9/2020 z dne 14.2.2020
TEMA DNEVA
Pri plačilih prek spleta se obetajo novosti
Tema dneva

Januarja lani je začela veljati prenovljena evropska direktiva o plačilnih storitvah (PSD2), ki omogoča razmah inovativnih storitev v prid končnemu uporabniku, s 14. septembrom pa se končuje prehodno obdobje za uvedbo dveh novih storitev. Banke v EU bodo morale omogočati storitev odreditve plačil in zagotavljati informacije o računih, na kar se banke v Sloveniji intenzivno pripravljajo. Veljati bodo začeli tudi novi tehnični standardi, predvsem za boljšo varnost in preverjanje pristnosti uporabnika pri spletnih plačilih.(več)

Vpisnina v imenik odvetnikov zvišana na 3000 evrov
V veljavo so stopile spremembe statuta Odvetniške zbornice Slovenije, ki draži vpisnino v imenik odvetnikov. Zbornica je vpisnino z 2295 evrov zvišala na 3000 evrov. Spremembe bodo veljale za vpisnine, ki bodo zapadle v plačilo po začetku njihove veljave.(več)

Novela o nepremičninskem posredovanju takoj na ustavno sodišče?
Veljati je začela novela zakona o nepremičninskem posredovanju, ki je zaradi omejitev provizij pri najemu in možnih zaračunanih stroških razburila družbe za nepremičninsko posredovanje. Nekatere od teh družb, ki so vključene v panožno zbornico pri GZS, bodo že v začetku tega tedna vložile pobudo za ustavno presojo.(več)

Mednarodni dan mladih: Prehod na trg dela še vedno otežen
Prehod mladih na trg dela je kljub gospodarski rasti še vedno otežen. Brezposelnost med mladimi se viša, delajo v prekarnih zaposlitvah ali pa prejemajo nižje plačilo, je poudarila predsednica Sindikata Mladi plus Tea Jarc. "Država mora poskrbeti za učinkovitejši prehod mladih na trg dela in dostojno delo," je bila jasna.(več)

Vlada po počitnicah o repatriaciji Slovencev iz Venezuele
Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu predlaga začetek izvajanja repatriacije oseb slovenskega porekla, ki živijo v Venezueli. Pričakujejo, da bo vlada njihov predlog obravnavala kmalu, a na generalnem sekretariatu vlade še ne morejo zagotoviti, da bo to na prvi popočitniški seji. Doslej so sicer prejeli 47 prošenj za izvedbo repatriacije.(več)

Lovci nadaljujejo z uresničevanjem zakona o odstrelu
Državni svetnik Branko Tomažič je po četrtkovi razpravi o reševanju problematike upravljanja z veliki zvermi na komisijah državnega sveta kazensko ovadil ministra za okolje Simona Zajca in premierja Marjana Šarca. Minister Zajc je medtem poziv k svojemu odstopu označil kot neutemeljen, na zavodu za gozdove pa pojasnjujejo, da lovci nadaljujejo z uresničevanjem interventnega zakona.(več)

Minister od občinskih združenj pričakuje poenotenje in dialog
Minister za javno upravo Rudi Medved se je odzval na očitke nekaterih občin glede predloga sprememb zakona o financiranju občin. Kot je povedal, je predlog rezultat skupnega dela vlade in predstavnikov vseh treh občinskih združenj, zato je nad očitki dela županov presenečen. Povedal je, da si od občinske strani želi poenotenih predlogov.(več)

Z Googlovo pomočjo do nadzora nad porabo države
Spletni velikan Google v okviru svoje pobude Digitalne novice sredstva namenja tudi slovenskemu projektu Finšpektor. Projekt, ki omogoča vpogled v porabo javnega denarja v Sloveniji, ustvarjajo v podjetju Neolab, kjer pravijo, da je Finšpektor po letu dni razvoja končno dozorel in bo v začetku jeseni na voljo vsem državljanom.(več)