Dnevne zakonodajne novosti / 20. november 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 11 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Delovanje DZ od danes urejeno z zakonom
Tema dneva

Z današnjim dnem začne veljati zakon o državnem zboru, ki so ga poslanci predlagali, da bi konkretneje uredil tisto, česar ne predpisujeta niti ustava niti poslovnik. Eden od temeljnih ciljev zakona je zagotoviti finančno, upravno in varnostno avtonomijo DZ. Zakon jasno opredeljuje status generalnega sekretarja, ureja okvir organizacije služb DZ, opredeljeno pa je tudi delo DZ v vojnem ali izrednem stanju. Zakon ureja tudi vprašanje hišne preiskave v prostorih DZ. Po novem se mora pred izvedbo hišne preiskave obvestiti predsednika DZ.(več)

Bertoncelj ob potrditvi višjih povprečnih napovedal morebiten odstop
Prvi dan obravnave proračunskih dokumentov za prihodnji dve leti v DZ je zasenčila grožnja finančnega ministra Andreja Bertonclja z odstopom, če bodo poslanci preveč radodarni pri financiranju občin. O proračunu je sicer dejal, da je eden najboljših med evrskimi državami tako glede presežka kot zniževanja dolga države. Glasovanje bo v četrtek.(več)

SAB za novo kohezijsko ministrico predlaga Angeliko Mlinar
V stranki SAB bodo po sprejetju proračuna za kohezijsko ministrico predlagali koroško Slovenko Angeliko Mlinar, je dejala predsednica stranke Alenka Bratušek. Ta sicer po odstopu ministra Iztoka Puriča od začetka oktobra sama vodi službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Premier Marjan Šarec je sporočil, da zaupa presoji predsednice SAB.(več)

V razpravi nevladnikov kritično o predlogu stanovanjskega zakona
Razprava o osnutku novega stanovanjskega zakona, ki so jo včeraj v Ljubljani pripravile nevladne organizacije, je prinesla precej različnih pripomb glede predlaganih rešitev. Sodelujoči so bili med drugim enotni v kritiki, da ni zagotovljenega sistemskega vira financiranja stanovanjske politike.(več)

Nominalna uskladitev pokojnin za pravičnejšo porazdelitev sredstev
Predsednica SAB Alenka Bratušek je včeraj podrobneje predstavila predlog dopolnila, po katerem bi se pokojnine ob predpostavki vsaj 2,5-odstotne gospodarske rasti uskladile nominalno. Kot je poudarila na novinarski konferenci, si prizadevajo, da bi bila sredstva ob predlagani uskladitvi za 6,5 evra čim bolj pravično razdeljena med vse upokojence.(več)

Pri Pahorju prihodnji teden predvidoma zadnjič o volilni zakonodaji
Predsednik republike Borut Pahor je za sredo, 27. novembra, predstavnike parlamentarnih strank povabil na osmi, predvidoma zaključni krog pogajanj o možnih spremembah volilne zakonodaje. Predlaga, da na tem srečanju ugotovijo, kateri od obeh predlogov uživa zadostno politično podporo za vložitev v parlamentarni postopek.(več)

Ovadbe zoper vodstvo uprave za varno hrano
Sindikat ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z organi v sestavi je po poročanju Radia Slovenija vložil kazensko ovadbo zoper generalnega direktorja uprave za varno hrano Janeza Posedija in glavno inšpektorico na upravi Andrejo Bizjak. Očitajo jima prikrivanje nevarne prakse dodajanja sulfita v mesne pripravke.(več)

EU in Srbija podpisali sporazum o nadzoru skupnih meja
Evropska unija in Srbija sta podpisali sporazum o sodelovanju evropske agencije za nadzor zunanjih meja Frontex pri nadzoru srbskih meja z EU. Frontex bo Beogradu v regijah ob meji z državami EU pomagal pri upravljanju meja, izvajal skupne operacije in nameščal svoje pripadnike. Unija je podobna sporazuma v preteklosti sklenila tudi z Albanijo in Črno goro.(več)

Sodišče EU o disciplinskem senatu poljskega vrhovnega sodišča
Sodišče EU je presodilo, da mora poljsko vrhovno sodišče odločiti, ali je novi disciplinski senat dovolj neodvisen za obravnavo pritožb, ki so jih nanj zaradi predčasne upokojitve vložili sodniki. Preveriti mora, ali sodniki v disciplinskem senatu svoje delo opravljajo brez vpliva ali pritiska, kot tudi, kako so imenovani člani nacionalnega sodnega sveta in kako ta organ deluje.(več)