Dnevne zakonodajne novosti / 15. maj 2024
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 42/2024 z dne 17.5.2024
TEMA DNEVA
Nad izzive kratkotrajnega oddajanja stanovanj z novim zakonom
Tema dneva

Ministrstvo za gospodarstvo je javno obravnavo poslalo predlog novega zakona o gostinstvu, ki med drugim ureja ter omejuje kratkotrajno oddajanje stanovanj v najem, pri čemer občinam dopušča omilitev omejitev. Z zakonom želijo sicer po besedah ministra Matjaža Hana podpreti gostinstvo, zmanjšati birokracijo in zagotoviti večjo dobrobit za lokalno skupnost. Predlog bo v javni obravnavi do 17. junija. V Ljubljani predvidene spremembe pozdravljajo.(več)

V medresorsko usklajevanje predlog novega zakona o medijih, dopolnjen z določbami o shemah pomoči
Ministrstvo za kulturo je v medresorsko usklajevanje poslalo predlog novega zakona o medijih. Besedilo, ki so ga na ministrstvu po pridobitvi pripomb v javni razpravi nekoliko predrugačili, po novem vključuje sheme državnih pomoči, ni pa v njem več predvidene ustanovitve Nacionalnega sveta za medije.(več)

Predlog za določanje reguliranih cen naftnih derivatov na 28 dni
Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je v javno obravnavo dalo predlog nove uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, po kateri se drobnoprodajne cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva ter kurilnega olja na servisih zunaj avtocest ne bi več določale na 14 dni, ampak na 28 dni. Nova uredba bi začela veljati 18. junija.(več)

Župani na ustavno sodišče z zahtevo za presojo ureditve njihovih plač
Županje in župani pričakujejo, da se bodo njihove odgovornosti in delo primerno ovrednotili. Opozarjajo, da je v zadnjih letih v plačnem sistemu prišlo do izrazitih anomalij in so plače precejšnjega dela javnih uslužbencev presegle njihove. Podobno kot pred časom sodniki so se tudi sami obrnili na ustavno sodišče.(več)

Izžrebali vrstni red kandidatnih list na glasovnicah za evropske volitve
Državna volilna komisija (DVK) je z žrebom določila seznam potrjenih kandidatnih list na evropskih volitvah. Tako je znano, po kakšnem vrstnem redu bo na glasovnicah zapisanih 11 kandidatnih list, ki se bodo 9. junija potegovale za sedeže v Evropskem parlamentu.(več)

Na večini upravnih enot stavka do preklica ob razširjenem naboru nujnih nalog
Zaposleni na upravnih enotah bodo danes znova stavkali. Stavki, ki je doslej potekala ob sredah, so se pridružile skoraj vse upravne enote. Na večini nameravajo od danes dalje stavkati do izpolnitve zahtev. So pa z ministrstva za javno upravo načelnikom poslali razširjen nabor nujnih nalog, ki se morajo opravljati tudi med stavko.(več)

Višje sodišče potrdilo kazen pet let zapora Gašperinu zaradi jemanja podkupnin pri tehničnih pregledih
Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo pritožbo obrambe in potrdilo sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je tehničnega preglednika Florijana Gašperina zaradi prejemanja podkupnin in ponarejanja listin pri tehničnih pregledih obsodilo na enotno kazen pet let zapora in šest tisoč evrov stranske denarne kazni.(več)

Svet EU za izobraževanje, kulturo, mladino in šport o etični regulaciji vplivnežev in umetni inteligenci
Ministri držav članic EU, pristojni za kulturo in avdiovizualne vsebine, so se na zasedanju v Bruslju zavzeli za etično regulacijo vplivnežev kot ustvarjalcev spletnih vsebin ter podprli opolnomočenje kulturnih in kreativnih sektorjev. Govorili so tudi o umetni inteligenci. Zasedanja se je udeležila ministrica za kulturo Asta Vrečko.(več)

EU potrdila podlago za nadaljnje redno izplačevanje makrofinančne pomoči Ukrajini
Finančni ministri držav članic EU so potrdili ukrajinski načrt za okrevanje, obnovo in rekonstrukcijo države, ki se že več kot dve leti spopada z rusko agresijo. Načrt bo podlaga za redna izplačila iz posebnega finančnega instrumenta, vrednega do 50 milijard evrov.(več)

Evropski pakt o migracijah in azilu dokončno sprejet
Države članice EU so dokončno sprejele evropski pakt o migracijah in azilu, o katerem so se z Evropskim parlamentom pogajale osem let. Zakonodaja, ki prinaša obvezno solidarnost med članicami, hitrejše in učinkovitejše azilne postopke ter boljše upravljanje meja, se bo začela uporabljati junija 2026.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Sklep o uporabi Smernic ESMA o prenosu podatkov med repozitoriji sklenjenih poslov v skladu z uredbama EMIR in SFTR
Resolucija o nacionalnem programu preprečevanja nasilja v družini in nasilja nad ženskami 2024-2029 (ReNPPND24–29)
Resolucija o nacionalnem programu preprečevanja in zatiranja kriminalitete za obdobje 2024–2028 (ReNPPZK24–28)
Odločbe sodišč
Sodba Sodišča (četrti senat) z dne 7. marca 2024.#IAB Europe proti Gegevensbeschermingsautoriteit.#Predlog za sprejetje predhodne odločbe, ki ga je vložilo Hof van beroep te Brussel.#Predhodno odločanje – Varstvo posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov – Uredba (EU) 2016/679 – Panožna normativna organizacija, ki svojim članom predlaga pravila o obdelavi privolitve uporabnikov – Člen 4, točka 1 – Pojem ,osebni podatki‘ – Niz črk in znakov, ki na strukturiran in strojno berljiv način zajame preference spletnega uporabnika v zvezi s privolitvijo tega uporabnika v obdelavo njegovih osebnih podatkov – Člen 4, točka 7 – Pojem ,upravljavec‘ – Člen 26(1) – Pojem ,skupni upravljavci‘ – Organizacija, ki sama nima dostopa do osebnih podatkov, ki jih obdelujejo njeni člani – Odgovornost organizacije, ki se razteza na nadaljnje obdelave podatkov, ki jih izvajajo tretje osebe.#Zadeva C-604/22.
VSM Sklep IV Kp 70587/2021 - lahka telesna poškodba - nepravilno oziroma zmotno ugotovljeno dejansko stanje - izvedenec medicinske stroke - telesne poškodbe - izpovedba oškodov...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo o izvajanju Resolucije o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2021– 2025 za leto 2023, EPA 1493-IX
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah Zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v športno infrastrukturo v Republiki Sloveniji v letih od 2023 do 2027 (ZFSŠI27-A) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 1404-IX
Poročilo k Predlogu zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank (ZPSVIKOB-1) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 1354-IX