Dnevne zakonodajne novosti / 22. september 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Sindikat policistov za avtentično razlago glede razmerja med MNZ in policijo
Tema dneva

Sindikat policistov Slovenije je na vse poslanske skupine naslovil pobudo za sprejetje avtentične razlage 4. člena zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki se nanaša na razmerja med notranjim ministrstvom in policijo, predvsem na področju usmerjanja. Notranji minister Aleš Hojs je namreč julija izdal usmeritve in obvezna navodila ter z njimi odredil revizijo petih primerov, s katerimi se je ukvarjal NPU. V sindikatu zdaj želijo, da se vprašanje reši tam, kjer se mora: "v DZ, in ne v medijih".(več)

LMŠ, SD, Levica in SAB vložile interpelacijo kmetijske ministrice
Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so včeraj vložile interpelacijo kmetijske ministrice Aleksandre Pivec. Očitki so kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanje dejstev v javnem interesu. Gre zlasti za plačila njenih obiskov po državi in afero SRIPT.(več)

Regulirani ceni energentov zaenkrat brez sprememb
Regulirani ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva bosta po tistem, ko je vlada včeraj zvišala trošarine, tudi v naslednjem 14-dnevnem obdobju po en evro za liter. Konec meseca se sicer izteče uredba, po kateri vlada regulira ceni teh naftnih derivatov, ministrstvo za gospodarstvo pa ne razkriva, ali bo predlagalo deregulacijo.(več)

Premier napovedal sredstva za krajšanje čakalnih vrst
Premier Janez Janša je v začetku septembrske seje DZ v odgovoru na poslansko vprašanje Andreja Rajha iz SAB, ki se je zavzel za dostopnost zdravstvenih storitev tudi v času več okuženih z novim koronavirusom, napovedal peti protikoronski paket ukrepov, v katerem bodo tudi sredstva za krajšanje čakalnih vrst. Vlada bo paket obravnavala še ta teden.(več)

Janša za dodaten nadzor nad prijavljenimi bivališči
Na poslansko vprašanje Zmaga Jelinčiča iz SNS o statusu priseljencev iz tretjih držav in njihovih socialnih transferjih pa je Janša spomnil, da koalicijska pogodba predvideva reformo socialnih transferjev. Tudi z novelo zakona o tujcih bo mogoče popraviti luknjičaste predpise, meni. Zavzel se je še za nadzor nad prijavljenimi bivališči.(več)

Ministrstvo, GZS in OZS podjetja pozivajo k ukrepom za preprečevanje okužb
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) so na podjetja naslovili skupni poziv k izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Kot so poudarili, je pomembno, da gospodarstvo kljub vsem izzivom ostane v pogonu.(več)

GZS za hitro realizacijo predlaganih ukrepov za debirokratizacijo
Člani upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so s predsednikom strateškega sveta za debirokratizacijo Ivanom Simičem včeraj razpravljali o predlogih ukrepov na davčnem in gospodarskem področju. Med predlogi ni nobenega, do katerega bi imeli v upravnem odboru resen zadržek, za večino pa bi si želeli, da čim prej pridejo v realizacijo.(več)

Prvi del sojenja v korupcijski aferi v zdravstvu se počasi bliža koncu
Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je nadaljevalo sojenje v aferi domnevne korupcije v zdravstvu, ki se za prvo skupino obtoženih počasi bliža koncu. Konec meseca je pričakovati soočenje nekdanje računovodkinje Damjane Palčar in nekdanje svetovalke v Emporiu Medical Mojce Drašler, ki je včeraj med drugim ponovno opisovala svojo vlogo v podjetju.(več)

Po razkritjih iz projekta Fincen Files pozivi k ukrepom
Po razkritju sumljivih transakcij po vsem svetu, ki so jih razkrili v okviru mednarodnega preiskovalnega projekta FinCEN Files, so v Transparency International znova pozvali k ukrepom. Pred nami je ponovno dokaz, da zdajšnji mednarodni finančni in davčni sistemi ne delujejo, so izpostavili v Ekvilib Inštitutu.(več)

Bruselj revidiral smernice o državni pomoči v okviru sistema za trgovanje z izpusti
Evropska komisija je sprejela revidirane smernice o državni pomoči v okviru sistema EU za trgovanje z izpusti. Cilj smernic, ki bodo veljale za trgovanje s pravicami do izpustov toplogrednih plinov po letu 2021, je zmanjšati tveganje za selitev virov ogljikovega dioksida.(več)