Dnevne zakonodajne novosti / 30. januar 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Ustavna obtožba brez potrebne podpore
Tema dneva

Predlog ustavne obtožbe zoper premierja Marjana Šarca, ker naj bi bil kriv, da odločba ustavnega sodišča glede financiranja javnih programov v zasebnih osnovnih šolah ostaja neuresničena, v državnem zboru ni dobil zadostne podpore. Za obtožbo Šarca pred ustavnim sodiščem je na včerajšnji seji glasovalo 29 poslancev, proti pa jih je bilo 53, medtem ko je bilo za uspeh potrebnih najmanj 46 glasov. V razpravi so poslanci koalicije zanikali očitek, da je premier opustil dolžno ravnanje. Tudi Šarec je obljubil spoštovanje odločbe.

Več kot ena rešitev za ustavno odločbo
Predsednik vlade Marjan Šarec je na seji DZ zavrnil očitke v predlogu ustavne obtožbe in dodal: "Ne bodite v skrbeh, odločbe ustavnega sodišča o financiranju javno veljavnih programov osnovnošolskega izobraževanja ne bomo ignorirali." Meni pa, da možna rešitev ni le ena. Tudi minister za izobraževanje Jernej Pikalo je v izjavi ob robu seje DZ pojasnil, da so na ministrstvu pripravili štiri različice oz. predloge za uresničitev ustavne odločbe glede financiranja zasebnih osnovnih šol. Koalicijski partnerji jih bodo na mizo prejeli v tednu ali dveh, je napovedal minister. Pred tem predlogov vsebinsko ne želi razkrivati.

DZ podprl Svetino in Đorđevića
DZ je za varuha človekovih pravic soglasno potrdil specialnega pedagoga Petra Svetino. 89 glasov je tudi najvišja podpora, s katero je bil imenovan katerikoli varuh v Sloveniji doslej. Svetina bo na tem mestu nasledil Vlasto Nussdorfer, ki se ji mandat izteče 23. februarja. DZ je včeraj imenoval tudi novega podpredsednika vrhovnega sodišča, in sicer vrhovnega sodnika Miodraga Đorđevića. Zanj je glasovalo 41 poslancev, proti pa jih je bilo 36. Đorđevića je v imenovanje predlagala ministrica za pravosodje Andreja Katič. Na to mesto ga je sicer predlagal že prejšnji minister Goran Klemenčič, a DZ predloga zaradi padca tedanje vlade ni obravnaval.

Priprava novele protikorupcijskega zakona
Na ministrstvu za pravosodje napovedujejo, da bodo predlog novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v vladno obravnavo predložili predvidoma v prvi polovici leta. Obenem pa menijo, da ni mogoče opredeliti, kakšen je neposreden vpliv trajanja postopka sprejemanja novele na oceno Slovenije na indeksu zaznave korupcije. "Slovenija je v letu 2018 dosegla 36. mesto (od 180) in 60 točk, kar je pričakovan rezultat, saj se je Slovenija v zadnjih letih redno uvrščala okoli 35. mesta in dosegala med 57 in 61 točk," so zapisali na ministrstvu za pravosodje.

Revizija poslovanja Banke Slovenije
Računsko sodišče je izdalo sklep o izvedbi revizije na Banki Slovenije, o katerem se mora do četrtka izreči še Banka Slovenje, do tedaj pa postopka podrobneje ne komentirajo. Po neuradnih informacijah Dela nameravajo revizorji natančno pregledati postopke v zadnji sanaciji bank in poslovanje centralne banke v letih 2017 in 2018. Kot so pojasnili na računskem sodišču, so sklep o izvedbi revizije izdali prejšnji teden. Če bo Banka Slovenije zoper sklep vložila ugovor, bo o njem odločal senat računskega sodišča, ki ga sestavljajo predsednik Tomaž Vesel in oba njegova namestnika. Če ugovora ne bo, pa bo revizijski postopek lahko stekel.

Boljša zaščita pri spletnem nakupovanju
Pogajalci EU so dosegli dogovor o novih pravilih, ki naj bi zagotovila boljšo zaščito pri spletnem nakupovanju, spletnim trgovcem pa olajšala čezmejno poslovanje. Vsi evropski potrošniki bodo v primeru nakupa pokvarjenega izdelka uživali enake pravice. Nova pravila med drugim prinašajo obvezno zagotavljanje posodobitev programske opreme in pravico do izbire med popravilom ali menjavo izdelka. Če popravilo ne bo mogoče, bodo upravičeni do znižanja cene novega izdelka ali preklica naročila. Po popravilu bo moral proizvajalec zagotoviti dveletno garancijo. Dogovor morata potrditi še evropski parlament in države članice, kar pa naj bi bila le formalnost.(TFL)