Dnevne zakonodajne novosti / 16. april 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 7 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Od sobote dovoljen dostop do zemljišča zunaj občine
Tema dneva

Vlada je izdala nov odlok o prepovedi zadrževanja na javnih površinah ter gibanja zunaj občin, s katerim dopušča nekatere športne aktivnosti posameznikov v svoji občini, pa tudi vzdrževalna in sezonska dela na zasebnih zemljiščih zunaj občine prebivanja. Ob tem bo treba pri sebi imeti dokazilo in posebno izjavo. Odlok začne veljati v soboto. Minister za zdravje Tomaž Gantar sicer v povezavi z opuščanjem omejevalnih ukrepov zaradi pandemije izpostavlja zadržanost in opozarja, da bomo na daljši rok živeli drugače.(več)

Ustavno sodišče ugotovilo protiustavnost v kazenskem postopku
Ustavno sodišče je na seji 12. marca odločilo, da je 41. člen zakona o kazenskem postopku (ZKP), ki ureja postopek, po katerem lahko stranka zahteva izločitev sodnika, v neskladju z ustavo. Kot so včeraj sporočili z ustavnega sodišča, mora državni zbor ugotovljeno protiustavnost odpraviti v roku enega leta po objavi odločbe v uradnem listu.(več)

Ustavno sodišče lani znova zabeležilo povečan pripad
Na ustavnem sodišču se je sicer v letu 2019 nadaljeval trend povečevanja prejetih zadev, nekoliko se je podaljšal tudi povprečni čas odločanja. Posledica je občuten porast nerešenih zadev. Na ustavnem sodišču zato v poročilu o delu v letu 2019 opozarjajo na nujnost zakonskih sprememb glede dela in obravnavanja zadev na ustavnem sodišču. (več)

Po enem letu uporabe družinskega zakonika vidne nekatere pomanjkljivosti
Družinski zakonik, ki se je v celoti začel uporabljati pred letom dni, je na področje družine vnesel več sodobnih rešitev. Odločanje o ukrepih za varstvo otrokove koristi je denimo s centrov za socialno delo prenesel na okrožna sodišča. Pokazale pa so se tudi nekatere pomanjkljivosti, tako denimo pri postavitvi odrasle osebe pod skrbništvo.(več)

Simič: Strah samozaposlenih glede neizpolnjevanja pogojev je odveč
Strah samozaposlenih zaradi morebitnega neizpolnjevanja pogojev za državno pomoč je odveč, saj bodo lahko sredstva v primeru samoprijave vrnili brez obresti, je zagotovil član vladne svetovalne skupine Ivan Simič. Glede težav, ki se pojavljajo pri uveljavljanju določil prvega protikoronskega zakona, pa je dejal, da so zaradi hitenja pričakovane.(več)

Vlada dodatno podaljšala veljavnost vozniških in prometnih dovoljenj
Vlada je na včerajšnji dopisni seji izdala odlok, ki podaljšuje veljavnost vozniških dovoljenj do 17. junija. Do takrat je podaljšala tudi veljavnost prometnih dovoljenj, medtem ko bo prepoved izvajanja tehničnih pregledov do 17. maja, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.(več)

Predlagana izmenjava osebnih podatkov med NIJZ in policijo
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bi osebne podatke državljanov po predlogu ministrstva za notranje zadeve delil s policijo, je razvidno iz predloga sklepa. Gre za podatke, ki jih policija potrebuje za izvajanje pooblastil iz 103. člena protikoronskega zakona. Med drugim so to podatki o vrsti in trajanju odrejene karantene.(več)

O nakupih zaščitne opreme preiskovalna komisija DZ?
V koaliciji ne nasprotujejo morebitni ustanovitvi preiskovalne komisije DZ o nakupih zaščitne opreme v času epidemije, kar napovedujejo v opoziciji. Vendar se sprašujejo, ali je čas, ko epidemija še traja, pravi za takšno preiskavo, so navedli za STA.(več)

Sodišče razveljavilo začasno odredbo v primeru Zimmermann
Okrajno sodišče v Ljubljani je razveljavilo začasno sodno odredbo, s katero je v poročanju o zdravniku Janezu Zimmermanu prepovedovalo uporabo izrazov kot "mazaški zdravnik", je na Facebooku navedla novinarka TV Slovenija Eugenija Carl. Sodišče je po njeno ocenilo, da so bili izrazi uporabljeni upravičeno.(več)

Bruselj opredelil tri merila za začetek odprave omejevalnih ukrepov
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je včeraj predstavila evropski načrt za postopno odpravo ukrepov, sprejetih zaradi pandemije novega koronavirusa. Ta opredeljuje tri merila, ki naj bi bila izpolnjena pred začetkom opuščanja ukrepov: znatna omejitev širjenja virusa, zadostne zdravstvene zmogljivosti in ustrezno spremljanje razmer.(več)