17. februar 2016
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Enotno definiranje sovražnega govora

Parlamentarni odbor za notranje zadeve je na predlog koalicijskih SMC in SD obravnaval problematiko sovražnega govora v Sloveniji. Sejo so predlagali z namenom, da se opravi razprava za enotno definicijo sovražnega govora in sporoči državljanom, da je sovražni govor nedopusten in neprimeren, je dejala poslanka Jasna Murgel (SMC). Odbor pristojnim organom predlaga, da ustrezno obravnavajo vse primere izražanja in spodbujanja sovraštva, vladi pa, da preuči potrebe po spremembah zakonodaje, ki ureja sankcije za sovražni govor.

Predsedstvo Skupnosti občin Slovenije je včeraj v Slovenski Bistrici obravnavalo osnutke treh novih zakonov s področja urejanja prostora in graditve objektov, ki so v javni obravnavi. Občine se med drugim zavzemajo za bolj enostavne in hitrejše postopke in so pripravile več pripomb, je za STA povedal predsednik Skupnosti občin Slovenije Ivan Žagar.

V Transparency International Slovenia opozarjajo, da zapisnik seje vlade o kandidatih za evropskega komisarja kaže, da je "pomanjkanje jasnih postopkovnih pravil članom vlade omogočalo iskanje obvodov zakona o integriteti in preprečevanju korupcije". Pozivajo k ureditvi postopka imenovanja po najvišjih standardih transparentnosti in integritete.

Komisija za nadzor obveščevalno-varnostnih služb je sprejela predloge priporočil za sejo DZ, na kateri bodo razpravljali o obvladovanju migrantske krize. Kot je ocenil predsednik komisije Branko Grims, je za takšno sejo DZ zdaj pravi trenutek. Spomnil je na ukrepe Avstrije, ob tem pa poudaril, da je varnost državljanov temeljna pravica.

Koalicijske poslanske skupine enotno napovedujejo podporo Damjanu Kozamerniku za predsednika fiskalnega sveta ter Marjanu Senjurju in Davorinu Kračunu za člana. A je njihova potrditev v DZ še negotova, saj je za to potrebna dvotretjinska večina vseh poslancev. V NSi in ZL predloga ne bodo podprli. Tako bo veliko odvisno od SDS, ki pa še molči.

V SDS so v parlamentarno proceduro vložili predlog spremembe zakona o socialnovarstvenih prejemkih. S spremembo želijo črtati določbe, ki določajo zaznambo na nepremičnine za prejemnike socialne pomoči in varstvenega dodatka ter obveznost vračanja prejete pomoči iz dediščine prejemnika.

Kanadska vlada od 15. marca naprej za vse obiskovalce in tranzitne potnike, ki so lahko doslej to severnoameriško državo obiskali brez vizuma, uvaja predhodno elektronsko avtorizacijo po internetu, podobno kot to delajo ZDA s tako imenovano esto. Edina izjema so državljani ZDA in logično tudi tisti, ki že imajo vizum. Potniki iz vseh ostalih držav, vključno s Slovenijo, pa bodo morali pred obiskom Kanade izpolniti dokument, ki ga je moč najti na spletni strani vlade.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
Danes v tej rubriki ni novosti.

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 17.2.2016 - 17.2.2016 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU   4 novosti   2 novosti 10 novosti  
2. UPRAVNO PRAVO     1 novost   3 novosti  
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO   3 novosti   1 novost 4 novosti 1 novost
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV   2 novosti     4 novosti  
5. JAVNE FINANCE   5 novosti     3 novosti  
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   7 novosti     10 novosti  
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI         4 novosti  
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA     1 novost   1 novost 1 novost
9. ZDRAVSTVENI SISTEM   1 novost        
10. MEDNARODNI ODNOSI   1 novost     1 novost  
11. OBČINE