Dnevne zakonodajne novosti / 15. januar 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 7 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 28/2021 z dne 26.2.2021
TEMA DNEVA
Del zakona o prekrških je v neskladju z ustavo
Tema dneva

Ustavno sodišče je odločilo, da je drugi odstavek 66. člena zakona o prekrških, ki v določenih primerih omejuje pritožbo zoper nekatere odločbe sodišča, v neskladju z ustavo. DZ mora ugotovljeno protiustavnost odpraviti v roku enega leta, do takrat pa se spornega dela odstavka ne sme uporabljati, saj po mnenju ustavnih sodnikov posega v pravico iz 25. člena ustave. Ustavni sodniki so tudi prepričani, da je treba učinkovito pravno sredstvo zagotoviti že znotraj sistema sodišč in ne šele pred ustavnim sodiščem.(več)

Danes zadnji dan za uveljavljanje povračila fiksnih stroškov
Davčni zavezanci lahko povračilo nekritih fiksnih stroškov za zadnje lansko četrtletje uveljavljajo le še danes, opozarjajo na Finančni upravi RS (Furs). Upravičenci, ki so vlogo oddali že pred uveljavitvijo sedmega protikoronskega zakona, a so zdaj pogoji zanje ugodnejši, morajo vložiti novo vlogo.(več)

Odbor DZ ob obstrukciji dela opozicije potrdil predlog novele zakona o vrtcih
Odbor DZ za izobraževanje je včeraj ob obstrukciji dela opozicije pripravil dopolnjeni predlog novele zakona o vrtcih za obravnavo na seji DZ. V SAB, LMŠ, SD in Levici so glasovanje o predlogu novele obstruirali, ker ni bilo glasovanja o predlogu dopolnila, po katerem bi imele občine več besede pri odločitvi o financiranju zasebnih vrtcev.(več)

Vlada plačala zaostale obveznosti do STA in zamaknila začetek veljavnosti odloka o ustanovitvi urada za demografijo
Slovenska tiskovna agencija je včeraj s strani vlade prejela zaostale obveznosti, kar na STA sprejemajo z olajšanjem. Obenem pa vlado pozivajo k zagotovitvi financiranja v letošnjem letu brez nadaljnjih pogojevanj. Poleg tega je vlada s spremembo odloka o ustanovitvi in nalogah Urada vlade za demografijo podaljšala datum začetka uporabe odloka za tri mesece, in sicer na 15. april.(več)

Pričakovati vložitev konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade
Danes bo predvidoma vložen predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem. Glede na Erjavčeve napovedi bo podprt s 43 poslanskimi podpis iz vrst LMŠ, SD, Levice, SAB in DeSUS. S slednjimi se bo Erjavec dopoldne še enkrat dobil. Predlog nezaupnice bodo sredi dneva predstavili na novinarski konferenci.(več)

V Pergamu s predlogi za osmi protikoronski zakon
V KSS Pergam so pripravili svoje predloge za osmi protikoronski zakon, o katerega pripravi so v zadnjih dneh že začeli govoriti predstavniki vlade na čelu s premierjem Janezom Janšo. Kot najpomembnejši predlog izpostavljajo pravico do 100-odstotnega nadomestila plače v primeru odkrite okužbe z novim koronavirusom.(več)

Hitre teste morajo v podjetjih izvajati zdravstveni delavci
Podjetja lahko v skladu s sedmim protikoronskim zakonom od države dobijo pomoč za nakup hitrih antigenskih testov na novi koronavirus. Na ministrstvu za delo ob tem pojasnjujejo, da mora biti testiranje izvedeno na strokovno sprejemljiv način in s strani usposobljenega zdravstvenega osebja.(več)

Zaključena dveletna akcija nadzorov imetnikov okoljevarstvenih dovoljenj
Inšpektorji štirih inšpektoratov so zaključili dveletno akcijo skupnih nadzorov imetnikov okoljevarstvenih dovoljenj. Pregledali so okoli 450 zavezancev in ugotovili številne kršitve in nepravilnosti, ki pa so jih zavezanci v veliki meri že odpravili. Akcija je tako zagotovila zakonitost in večjo varnost, so poudarili na okoljskem inšpektoratu.(več)

Podjetja pri poslovanju z Veliko Britanijo čaka več birokracije zaradi carinskih formalnosti
Z iztekom prehodnega obdobja prehoda po brexitu so se morala s spremenjenimi pogoji poslovanja soočiti tudi slovenska podjetja, ki poslujejo z Veliko Britanijo. Ta o večjih težavah sicer ne poročajo. Več je birokratskih postopkov zaradi carinskih formalnosti, večinoma pa so bila na to dobro pripravljena, poskrbela so tudi za trdnost dobavne verige.(več)

Novo vodstvo Zveze društev za gospodarsko pravo Slovenije
Na skupščini Zveze društev za gospodarsko pravo Slovenije (ZDGPS) so za novo predsednico izvolili dr. Etelko Korpič-Horvat. Pri vodenju zveze ji bodo pomagali trije podpredsedniki (dosedanja predsednica dr. Darja Senčur Peček ter Branka Neffat in Franci Gerbec) ter že dosedanja tajnik Maja Habjanič in blagajnik Boštjan Koritnik.

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Republike Slovenije
Pravilnik o pristojbinah za opravljanje izpitov, izmeritev čolnov in ugotavljanje njihove sposobnosti za plovbo ter cenah tiskovin
Uredba o postopku in natančnejših pogojih za izbiro centrov za zbiranje oziroma predelavo lesa, okuženega ali z insekti napadenega, ki je predmet upravne izvršbe odločbe o sanitarni sečnji, o določitvi minimalne cene gozdnih lesnih sortimentov ter podrobnejšem postopku prodaje gozdnih lesnih sortimentov
Uredba o sofinanciranju zavarovalnih premij za zavarovanje primarne kmetijske proizvodnje in ribištva
Uredba o ukrepu dobrobit živali iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 v letu 2021
Odločbe sodišč
VSRS Sodba XI Ips 51613/2020 - odreditev pripora - utemeljen sum - dokazna ocena - ponovitvena navernost
VSRS Sklep I Up 134/2020 - izdaja plačilnega naloga - nepravilna vročitev - predlog za razveljavitev klavzule o pravnomočnosti - potrdilo o pravnomočnosti in izvršljivosti - ...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo o obravnavi zahteve Državnega sveta za ponovno odločanje o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na tonažo (ZDTon-B), EPA 1368-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1K) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 1459-VIII
Ostali dokumenti
Ni plačila, ni identifikacije za DDV