Dnevne zakonodajne novosti / 22. julij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Prenova stanovanjskega zakona v javni obravnavi
Tema dneva

Ministrstvo za okolje in prostor je v javno obravnavo dalo predlog novele stanovanjskega zakona, ki med drugim predvideva zvišanje neprofitne najemnine in hkrati subvencij, višje zadolževanje stanovanjskih skladov, ustanovitev javne najemniške službe in spremembe glede soglasij v večstanovanjskih stavbah. Cilj prenove je zagotoviti lažjo dostopnost do stanovanj mladim, starejšim ter drugim ranljivejšim skupinam prebivalstva ter povečati obseg fonda javnih najemnih stanovanj. Pripombe zbirajo do 20. avgusta.(več)

Predlog novele zakona o kmetijstvu znova v javni obravnavi
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v novo javno obravnavo dalo predlog novele zakona o kmetijstvu, ki med drugim predvideva spremembo definicije kmeta in kmetijskega gospodarstva.Predloge in pripombe pričakujejo do 10. avgusta.(več)

Varuh zaenkrat ni za ustavno presojo določb o mobilni aplikaciji
Po oceni varuha človekovih pravic bi bila vložitev zahteve za ustavno presojo zakona za pripravo na drugi val epidemije covida-19 v delu, ki se nanaša na mobilno aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi, preuranjena. Postopki namreč še potekajo, uporaba aplikacije pa naj bi bila za zdaj prostovoljna za vse, so odgovorili Zavodu Državljan D.(več)

Koritnik: Koronska aplikacija na voljo za prenos sredi avgusta
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je včeraj pojasnil, da bo mobilna aplikacija o stikih z okuženimi z novim koronavirusom do konca meseca posredovana v objavo na spletni trgovini App Store in Google Play, ki bosta opravili svoje tehnične in varnostne preglede. Tako pričakuje, da bo aplikacija na voljo za prenos ne prej kot sredi avgusta.(več)

Ključne točke svežnja za obnovo Evrope po pandemiji
Voditelji članic EU so včeraj v Bruslju dosegli dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa, ki naj bi predstavljal evropski Marshallov načrt za spoprijem z zgodovinsko recesijo. Kljub napetim, čustvenim in ostrim pogajanjem dogovor zdaj vsi branijo kot dober za njihovo državo in Evropo.(več)

Večinoma pozitivni odzivi na sveženj za obnovo tudi v domači politiki
Večinoma pozitivni odzivi na vsebino dogovora o svežnju za obnovo Evrope se vrstijo tudi na domačem političnem parketu. Stranke med drugim izpostavljajo pomen pomoči za uresničitev slovenskih razvojnih ciljev. V opozicijski SD so medtem opozorili na zmanjšanje sredstev za zdravstvo, znanost in okolje.(več)

Janša: Eden večjih premikov sklepi o lastnih virih EU, največji potencial digitalni davek
Eden večjih premikov na tokratnem vrhu EU so sklepi o novih lastnih virih EU, ki med pogajanji niso bili v središču pozornosti javnosti, čeprav so za prihodnost ključni, je poudaril premier Janez Janša. Izpostavil je zlasti digitalni davek, ki je po njegovih besedah verjetno največji potencialni lastni vir EU.(več)

Na razpis za sodnika na Splošnem sodišču EU se je prijavilo 8 kandidatov
Na ponovni razpis za mesto sodnika na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu se je prijavilo osem kandidatov. Predsednik republike Borut Pahor je vladi in sodnemu svetu včeraj poslal v mnenje omenjene kandidature za eno mesto kandidata za sodnika pri omenjenem sodišču.(več)

Za tri projekte podjetniškega usposabljanja 1,7 milijona evropskih sredstev
Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori treh projektov s področja podjetniškega usposabljanja v jugovzhodni Sloveniji, na Gorenjskem in v obalno-kraški regiji. K projektom v skupni višini nekaj manj kot 2,4 milijona evrov bo evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 1,7 milijona evrov.(več)

Za vpogled v podatke o zadolženosti na voljo nova mobilna aplikacija
Komitenti lahko odslej v podatke o njihovi zadolženosti prek sistema SISABON, ki je bil vzpostavljen leta 2016, vpogledajo tudi prek nove mobilne aplikacije, so sporočili iz Banke Slovenije, ki upravlja s sistemom. Kot so zapisali, lahko fizične osebe preko aplikacije Moj SISBON oddajo tudi zahtevo za popravek podatkov.(več)