Dnevne zakonodajne novosti / 2. december 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Po predlogu ministrstva spremembe meja 16 volilnih okrajev
Tema dneva

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je včeraj predstavil predlog zakona, s katerim spreminjajo meje nekaterih volilnih okrajev in bodo s tem, kot verjame, zadostili ustavni odločbi. Odstopanje med najmanjšim in največjim okrajem bi po novem znašalo 1:2,7, po obstoječi ureditvi pa je to razmerje 1:3,7. Predlog je Koritnik posredoval koalicijskim poslanskim skupinam, ki pa o tem za zdaj niso enotne. Pričakovati je, da bosta sopodpisnici predloga, ki bo vložen kot poslanski zakon, SDS in DeSUS.(več)

O primeru odvzema mladoletnih otrok ustavni sodniki brez vsebinske presoje
Ustavni sodniki o primeru odmevnega odvzema mladoletnih otrok materi ne bodo vsebinsko odločali. Ustavne pritožbe matere namreč niso sprejeli v obravnavo oziroma so jo zavrgli, saj so ocenili, da za to ne izpolnjuje zakonskih pogojev.(več)

Odbor za finance predlogu novele zakona o davku na tonažo prižgal zeleno luč
Odbor DZ za finance soglaša s predlogom novele zakona o davku na tonažo. Ta se usklajuje z odločbo Evropske komisije, s katero je ta shemo državne pomoči za pomorski promet v obliki davka na tonažo podaljšala za novo desetletno obdobje, to je od 1. januarja 2019 do 31. decembra 2028.(več)

Odbor podprl predlog zakona o obravnavi otrok s čustvenimi in vedenjskimi težavami
Odbor DZ za izobraževanje je podprl predlog zakona o obravnavi otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi težavami ter motnjami v vzgoji in izobraževanju. Predlog, ki ga mora na plenarni seji obravnavati še DZ, ureja celostno delovanje vzgojnih zavodov in način njihovega dela, na odboru pa je bil deležen soglasne podpore.(več)

V SAB bi s spremembo zakonodaje pocenili vinjete za 2021
Poslanska skupina SAB je v DZ vložila predlog spremembe zakona o cestninjenju, s katerim želijo po besedah poslanca Andreja Rajha za četrtino poceniti vinjete za prihodnje leto. Razočarani so, da vlada v luči omejevalnih ukrepov ni prisluhnila pozivom in podaljšala veljavnost letošnjih oz. se sama ni odločila za cenejše vinjete z letnico 2021.(več)

Del opozicije še v tretji poskus zakonske prepovedi frackinga v Sloveniji
Slaba dva tedna po tistem, ko je DZ zavrnil njihov predlog novele zakona o rudarstvu, so v Levici skupaj z LMŠ, SD in SAB spet vložili predlog, s katerim si prizadevajo prepovedati pridobivanje zemeljskega plina z metodo frackinga v Sloveniji. V Levici ponavljajo, da gre za umazano metodo, ki ima škodljive posledice za okolje in za zdravje ljudi.(več)

Ukom ustavil financiranje STA, ta nadaljuje svoje poslanstvo
Na vladno odločitev, ki je v ponedeljek sprejela informacijo Ukoma o nezmožnosti izvajanja pogodbe s STA o opravljanju javne službe, pri čemer Ukom STA ni izplačal oktobrskega nadomestila za opravljanje javne službe, so se ostro odzvali tako v opoziciji kot v novinarskih vrstah. V koaliciji bodo opravili pogovore na to temo.(več)

Levica zahteva enako plačilo za delavce, ki se borijo proti covidu-19
V Levici so vlado pozvali, naj odpravi diskriminacijo delavcev, ki se borijo proti novemu koronavirusu. Zahtevajo, da se delavcem v zasebnem sektorju prizna enake dodatke za delo v rizičnih razmerah, kot jih prejemajo zaposleni v javnem sektorju, ter da se tem delavcem v primeru okužbe na delovnem mestu zagotovi 100-odstotno nadomestilo plače.(več)

Razširitev evropskih pravil o davčni preglednosti tudi na digitalne platforme
Finančni ministri EU so včeraj podprli razširitev evropskih pravil o davčni preglednosti na digitalne platforme, kot so Amazon, Airbnb in Uber, tako da bi tudi te plačevale pravičen delež davkov. Načelni dogovor bodo pozneje sprejeli po pisnem postopku, saj na videokonferenci uradnih odločitev ne morejo sprejemati.(več)

Pfizer pri Emi zaprosil za odobritev cepiva proti covidu-19
Ameriški farmacevtski velikan Pfizer in nemški BioNTech sta pri Evropski agenciji za zdravila (Ema) v ponedeljek vložila vlogo za pogojno dovoljenje za promet s svojim cepivom proti covidu-19 v Evropski uniji. Vlogo za pogojno odobritev svojega cepiva pa je pri Emi vložilo tudi ameriško farmacevtsko podjetje Moderna.(več)