Dnevne zakonodajne novosti / 7. september 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Komu vse pripada nadomestilo plače zaradi karantene?
Tema dneva

Ob začetku novega šolskega leta in koncu poletnih dopustov se pojavlja več vprašanj o nadomestilu plače v primeru karantene za delavce ali njihove otroke. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pripravilo nekaj odgovorov, kjer med drugim pojasnjujejo, da staršem otrok v karanteni pripada nadomestilo dela plače. V okviru instituta višje sile takemu delavcu pripada polovično nadomestilo, ki pa ne sme znašati manj kot 70 odstotkov minimalne plače.(več)

V javni razpravi o medijski zakonodaji prednjačile kritike
Iztekla se je javna razprava o predlogih novel treh medijskih zakonov - zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA) in krovnega medijskega zakona. Tudi v zadnjem tednu razprave so predlagane spremembe sprožile kritične odzive dela politike, stanovskih organizacij in mednarodnih združenj.(več)

Odbori DZ začenjajo z obravnavo predloga rebalansa proračuna
Delovna telesa DZ bodo ta teden začela z obravnavo predloga rebalansa proračuna za leto 2020, ki ga je močno zaznamovala epidemija novega koronavirusa. Najprej bo o njem v sredo razpravljal odbor za pravosodje, nato pa v prihodnjih dveh dneh še štirje odbori.(več)

SMC umika predlog o obveznem cepljenju zdravstvenih delavcev
Poslanska skupina SMC je vložila dopolnila k predlogu zakona o nalezljivih boleznih. Med drugim umikajo predlog obveznega cepljenje za zdravstvene delavce in konkretizirajo vsebino predloga za opustitev cepljenja z zahtevano ustrezno zdravstveno dokumentacijo.(več)

Urad za demografijo bo začel delovati po imenovanju ministra
Od sobote je tudi pravno ustanovljen urad vlade za demografijo, a delovati bo začel po imenovanju ministra, ki ga bo vodil, saj bo ta izpeljal formalne postopke ob začetku. Roki za njegovo imenovanje niso določeni, so pojasnili na Ukomu. V DeSUS, ki bo po dogovoru predlagal kandidata, bodo počakali razplet glede vodstva stranke.(več)

Na ESS kritike o pozni vključitvi v pogajanja o zakonu o dolgotrajni oskrbi
Pri obravnavi osnutka zakona o dolgotrajni oskrbi na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) so bili predstavniki sindikatov in delodajalcev kritični do njihove pozne vključitve v pogajanja o zakonu. So se pa dogovorili o nadaljnjih usklajevanjih. Minister Tomaž Gantar je ocenil, da so naredili pomemben korak pri nadaljnjem postopku sprejemanja zakona.(več)

Epidemija še poslabšala položaj prekarnih delavcev
Slovenija že vrsto let beleži porast prekarnih oblik dela. Delavci v atipičnih oblikah dela praviloma nimajo bolniške, dopusta, regresa, malice in prevoza, epidemija covida-19 pa je njihov položaj še poslabšala. Nevladne organizacije, ki že leta pozivajo k sistemskim ukrepom, so pesimistične, ministrstvo za delo pa aktivnosti napoveduje za jesen.(več)

V aferi Tetra postopek zoper Gregoriča ustavili, o Ornigu še enkrat od začetka
Sojenje Dejanu Ornigu iz afere Tetra, ki je razkrila pomanjkljivosti v policijskem komunikacijskem sistemu, se je zaradi epidemije covida-19 začelo znova. Pregon soobtoženega Gregorja Gregoriča se je medtem končal s spremembo obtožnega predloga in posledičnim zastaranjem, piše Dnevnik.(več)

Ta teden na sodiščih več odmevnih obravnav
Ta teden je na slovenskih sodiščih razpisanih več odmevnih obravnav. V Ljubljani se bodo začele zaključne besede v t. i. zadevi odrezana roka, v kateri tožilstvo četverici očita, da so skušali ogoljufati več zavarovalnic. Na slovenjgraškem sodišču pa se bo nadaljeval predobravnavni narok za Andreja Šiška, ki je obtožen razžalitve policista.(več)

Bruselj predlaga, kako se izogniti "kalejdoskopu" koronskih omejitev potovanj
Evropska komisija je v petek predlagala, kako naj se članice EU izognejo "kalejdoskopu" ukrepov za omejitev potovanj zaradi covida-19, ki povzročajo kaos in nezadovoljstvo med ljudmi. Med drugim članice poziva, naj vsak četrtek obvestijo o morebitnih novih omejevalnih ukrepih, ki naj jih nato uvajajo ob ponedeljkih.(več)