Dnevne zakonodajne novosti / 4. oktober 2016
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Veto na del mini davčne reforme
Tema dneva

Državni svet je izglasoval odložilni veto na novelo zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ki predvideva zvišanje stopnje davka s 17 na 19 odstotkov s 1. januarjem 2017. DZ bo moral zdaj o noveli zakona ponovno odločati. Izglasovanje odložilnega veta je predlagala interesna skupina delodajalcev v državnem svetu, saj menijo, da ni prav nikakršnih razlogov za povečanje davka. Namesto tega je treba čim prej izvesti nujno potrebne strukturne spremembe, je dejal državni svetnik Stojan Binder. Državni svetnik Dušan Semolič pa je menil, da je zvišanje stopnje davka še prenizko, za veto prav tako ni glasoval državni svetnik Branimir Štrukelj. "Efektivna stopnja davka je ena najnižjih v EU in zaradi tega se svet ne bo podrl," je dejal.

Premalo revizijskih dokazov
Računsko sodišče je zaradi pomanjkanja revizijskih dokazov zavrnilo izrek mnenja o zbirni bilanci stanja državnega proračuna ob koncu lanskega leta. Zato je od ministrstva za finance zahtevalo predložitev odzivnega poročila s popravljalnimi ukrepi in podalo priporočila za izboljšanje priprave te bilance. Neodpisana vrednost osnovnih sredstev konec lanskega leta je v zbirni bilanci stanja znašala 6,388 milijarde evrov, kar predstavlja 19 odstotkov vseh sredstev v bilanci. Prav tako niso mogli potrditi stanja dolgoročnih finančnih naložb, saj je odprtih ostalo za 7,7 odstotka sredstev iz zbirne bilance.

Elektronsko vlaganje refundacij
Delodajalci lahko po novem elektronsko vlagajo refundacijske zahtevke za nadomestila plač zaradi začasne zadržanosti od dela v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. To jim omogoča državni informacijski sistem eVEM, so sporočili z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Elektronsko vlaganje je od 1. oktobra za delodajalce prostovoljno in predstavlja eno izmed dodanih možnosti za vlaganje teh zahtevkov. Prek sistema eVEM je za zdaj omogočeno vlaganje zahtevkov za zaposlene pri delodajalcu, ne pa tudi za samostojne zavezance. To pomeni, da lahko samostojni podjetnik vloži refundacijski zahtevek le za svoje zaposlene delavce.

Vlada zanika prejudiciranje dokončnega dogovora
Sindikati javnega sektorja od vlade pričakujejo zavezo, da bo zakon o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela za leto 2017 umaknjen, če s sindikati ne bo dogovora. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za javno upravo Tanje Bogataj je pogovor s sindikati tekel tudi o tem, na kakšen način bi lahko zadostili sindikalni zahtevi, glede na to, da je bil zakon skupaj s celotnim proračunskim paketom prejšnji teden že vložen v parlamentarno proceduro. Dodala pa je, da so na vladni strani jasno povedali, da s tem ne prejudicirajo končnega dogovora.

21 milijonov za mikropodjetja
Evropski investicijski sklad in Slovenski podjetniški sklad sta podpisala prvi jamstveni sporazum o financiranju slovenskih mikropodjetij v okviru programa EU za zaposlovanje in socialne inovacije. Okoli tisoč slovenskih mikropodjetij, predvsem s prikrajšanih območij, bo tako lahko prišlo do 21 milijonov evrov ugodnih posojil z ročnostjo dve leti in pol. Posojila bodo namenjena spodbujanju podjetništva v Sloveniji, še posebej na podeželju, ter mladim in ženskam, kot tudi razvoju določenih sektorjev, denimo ustvarjalne industrije in podjetij, ki izkoriščajo slovenske naravne vire.

TFL Glasnik: pogovor z dr. Draškom Veselinovičem
Dr. Draško Veselinovič je predsednik Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja (Slovenian Business and Research Association) v EU. V Bruslju predvsem pomaga slovenskim podjetjem, inštitutom, občinam in drugim priti do evropskih sredstev. In zakaj je dobro imeti uglednega ter izkušenega predstavnika v Bruslju? »Že če ne uporabljaš jezika, kakršnega so vajeni v EU, recimo mu bruseljski jezik, si pri razpisih v velikem minusu,« pravi sogovornik, ki pove tudi, da ima Slovenija eno tako pisarno, Hrvaška šest, imeli so jih že pred vstopom v EU, Španija jih ima 30. TFL Glasnik s pogovorom z njim ter s številnimi drugimi vsebinami bomo objavili popoldne.(TFL)