17. avgust 2012
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Brez novega varčevalnega zakona

Ministrstvo za finance na vlado ni poslalo nikakršnega novega zakona za uravnoteženje javnih financ niti ni vladi predlagalo, naj ga pripravi, je v izjavi za medije povedal minister Janez Šušteršič. Je pa ministrstvo predlagalo, da razmisli o novih ukrepih na prihodkovni in odhodkovni strani, o katerih vlada razpravlja. "Več rešitev je na mizi, vlada in koalicija o njih še razpravljata," je zatrdil minister. Do vladnega in koalicijskega dogovora Šušteršič o teh ukrepih ne bo razpravljal.

Delovna skupina za fiskalno pravilo se je včeraj sestala še z ministrom za finance Janezom Šušteršičem. Večjih vsebinskih zadržkov glede izvedbe fiskalnega pravila ni, odprto ostaja le še vprašanje, ali se ga vnese tako v ustavo in izvedbeni zakon ali samo v zakon. To politično dilemo pa morajo razrešiti predsedniki parlamentarnih strank. Kot je po sestanku delovne skupine s finančnim ministrom novinarjem pojasnil poslanec SDS Branko Grims, so vsebinsko zadeve usklajene.

Nemška kanclerka Angela Merkel je tudi v okviru obiska v Kanadi poslala jasno sporočilo glede reševanja krize v območju evra. Prepričana je, da je edini vzdržen način spopada s krizo oblikovanje fiskalne in politične unije v evrskem območju. "Časa za reševanje evrske krize zmanjkuje," je dejala po srečanju s kanadskim premierom Stephenom Harperjem. Merklova je tako po poročanju tujih tiskovnih agencij povedala, da samo medvladna pogodba o fiskalnem paktu, ki je sicer Nemčija še ni ratificirala, ne bo zadostovala.

Univerza v Ljubljani se je že šesto leto zapored uvrstila med 500 najboljših univerz na svetu po ARWU (Academic Ranking of World Universities) oziroma t. i. šanghajski lestvici. Prav tako zaseda 106. mesto na lestvici Webometrics v svetovnem merilu oziroma 29. v Evropi. Na obeh lestvicah pa je uvrščena kot prva v državi, so sporočili z univerze. Lestvica ARWU je najbolj uveljavljena in tudi najvplivnejša mednarodna lestvica kakovosti univerz, ki med drugim upošteva kazalnike na področju SCI citiranosti raziskovalnih del, število objav člankov v eminentnih revijah Nature in Science ter število zaposlenih ali alumnov, ki so prejeli Nobelovo nagrado ali nagrado Fields Medal.

Hrvaška je ujela zadnji rok za pritožbo na vlogo Slovenije za registracijo kranjske klobase. Hrvaško kmetijsko ministrstvo je na svoji spletni strani pojasnilo, da želijo s pritožbo zaščititi domače proizvajalce in izvoznike, ki letno s proizvodnjo kranjskih klobas zaslužijo več kot 80 milijonov kun oz. več kot 10 milijonov evrov. Pred tem sta se v zvezi s kranjsko klobaso že dogovorili Slovenija in Avstrija. Junija sta dosegli predhodni dogovor, ki bo zagotovil ustrezno zaščito tega mesnega izdelka na ravni EU, obenem pa omogočil proizvajalcem v Avstriji, da ob upoštevanju določenih pogojev lahko nadaljujejo s proizvodnjo njihovih proizvodov, ki imajo v imenu vključeno besedo 'kranjski' oziroma 'krainer'. (TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 17.8.2012 - 17.8.2012 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU           2 novosti
2. UPRAVNO PRAVO            
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO           1 novost
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV           3 novosti
5. JAVNE FINANCE   2 novosti       5 novosti
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   1 novost     2 novosti  
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI   1 novost        
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA           1 novost
9. ZDRAVSTVENI SISTEM            
10. MEDNARODNI ODNOSI   1 novost        
11. OBČINE