Dnevne zakonodajne novosti / 2. julij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Ukrepi za pripravo na drugi val epidemije na julijski seji DZ
Tema dneva

DZ bo interventne ukrepe za pripravo na drugi val epidemije covida-19 potrjeval na julijski seji, ki se začne prihodnji četrtek, je sklenil kolegij predsednika DZ. Člani so se strinjali, da DZ predlog obravnava po nujnem postopku. Na dnevnem redu bo tudi odreditev preiskave o nabavi zaščitne opreme, na odločanje o zaprtju trgovin ob nedeljah pa bodo poslanci očitno počakali do jeseni. Na julijski seji bi morali obravnavati tudi interpelacijo ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki pa je zaradi njegovega odstopa postala brezpredmetna.(več)

Vlada in sindikati javnega sektorja parafirali dogovor o regresu
Pogajalski skupini vlade in sindikatov javnega sektorja so po včerajšnjem srečanju parafirali dogovor o višini regresa za letni dopust v letu 2020. Javni uslužbenci, ki so umeščeni do vključno 20. plačnega razreda, bodo dobili 1050 evrov, enako kot lani. Tisti z višjimi plačnimi razredi pa ostanejo pri minimalni plači, torej pri 940 evrih.(več)

Regres pripada tudi vključenim v interventne ukrepe
S 1. julijem se je iztekel čas, do katerega je delodajalec dolžan zaposlenim izplačati regres za letni dopust. Kljub koronavirusni krizi letos ni nič drugače, saj interventni ukrepi niso z ničemer posegli v ureditev te pravice. Inšpektorat RS za delo zato med drugim izvaja tudi poostren nadzor nad izplačilom regresa.(več)

Državni svetniki za ustavno presojo zakona o gradbeništvu
Državni svet je sprejel zahtevo za začetek postopka za oceno ustavnosti določila gradbenega zakona, ki govori o gradnji brez gradbenega dovoljenja. DS bo predlagal prednostno obravnavo zadeve, do odločitve pa tudi začasno zadržanje izvrševanja omenjenega določila zakona.(več)

Odbor zaprosil za poročilo o končani preiskavi suma pranja iranskega denarja
Odbor za notranje zadeve je ob obravnavi poročila o delu policije v letu 2019 ministrstvo za notranje zadeve oziroma vlado zaprosil za poročilo o končani preiskavi suma pranja iranskega denarja v NLB. Poročilo ima po besedah državnega sekretarja Franca Kanglerja stopnjo interno, kaže pa, da delo ni bilo opravljeno, kot bi bilo treba.(več)

ZZZS po petih mesecih zadolžen in brez razpoložljivih lastnih sredstev
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je od januarja do maja pridelal za 129 milijonov evrov primanjkljaja, kar presega njihova razpoložljiva lastna sredstva. Za poravnavanje tekočih obveznosti se ZZZS zato že zadolžuje pri državni zakladnici, vlado in DZ pa poziva k zagotovitvi dodatnih sredstev iz proračuna.(več)

OZS bi v četrtem protikoronskem zakonu reševala tudi likvidnost podjetij
Člani Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) si želijo, da bi vlada v četrti protikoronski zakon vključila tudi ukrepe za reševanje likvidnostnih težav podjetij. Med predlogi, o katerih so razpravljali, so še podaljšanje ukrepa čakanja na delo do konca leta, znižanje DDV za posamezne panoge ter spodbude za določene dejavnosti.(več)

Inšpektorat v nadzoru prijav suma kršitve karantene ni ugotovil nepravilnosti
Zdravstveni inšpektorat je do zdaj opravil nadzor nad vsemi prijavami, ki so se nanašale na sum kršitve karantene, odrejene zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa. Pri tem pa ni ugotovil nepravilnosti, so zagotovili za STA.(več)

Teš v pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja za sosežig goriva
Termoelektrarna Šoštanj (Teš) je na Agencijo RS za okolje poslala poročilo o presoji vplivov na okolje sosežiga goriva SRF, pridobljenega iz nenevarnih odpadkov, v šestem bloku Teša in tako uradno začela postopek pridobitve okoljevarstvenega dovoljenja za sosežig tega goriva. Naložba v sosežig naj bi stala med šest in 10 milijonov evrov.(več)

Slovenija se je pridružila skupni izjavi EU o spornem zakonu Hongkonga
Slovenija se je pridružila skupni izjavi Evropske unije, v kateri poudarja, da podpira stabilnost in napredek Hongkonga ob spoštovanju načela ena država, dva sistema ter se zavzema za ohranitev visoke stopnje avtonomnosti Hongkonga, ki je zajeta v temeljnem zakonu in mednarodnih zavezah, so za STA sporočili z MZZ.(več)