Dnevne zakonodajne novosti / 10. april 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 45/2019 z dne 12.7.2019
TEMA DNEVA
31 milijonov nižji stroški občin
Tema dneva

Vladna delovna skupina za pripravo predlogov sprememb zakonodaje za zmanjšanje stroškov občin je po besedah ministra za javno upravo Rudija Medveda v kratkem času že prišla do otipljivih rezultatov. Za zdaj so našli možnost, da stroške občin znižajo za 31 milijonov evrov, učinki celotnega programa pa bodo po ministrovi napovedi še precej večji. Kot je po sestanku pojasnil vodja službe za lokalno samoupravo na ministrstvu Roman Lavtar, gre za nekatere naloge, za katere so skupaj ugotovili, da ne sodijo v pristojnost občin, ampak države.

Vlada potrdila zakon o izbrisih v bankah
Vlada je na dopisni seji potrdila predlog zakona o izbrisih v bankah. Ta po navedbah ministrstva za finance sledi napotilu ustavnega sodišča ter omogoča učinkovito in hitro sodno varstvo. Predlog kljub nasprotovanju Banke Slovenije predvideva, da bo morebitne dosojene odškodnine plačala Banka Slovenije. Odškodnine bi se lahko gibale med nič in 963,2 milijona evrov, kolikor je bilo izbrisanih obveznosti v leta 2013 in 2014 podržavljenih bankah, plus pripadki. A Banka Slovenije bi jih izplačala le v višini oblikovanih rezervacij in splošnih rezerv, ki jih je po ocenah ministrstva dovolj. Morebitno razliko pa bi začasno založila država.

Pešanje dvojezičnosti v javni upravi
Komisija DZ za narodni skupnosti se je na včerajšnji seji seznanila z načrtom delovanja vlade na področju zagotavljanja posebnih pravic avtohtone italijanske in madžarske narodne skupnosti. Ugotovili so, da so na nekaterih področjih napredovali, na nekaterih pa stagnirali, ter opozorili, da še vedno peša dvojezičnost v javni upravi. Še vedno je razkorak med pravnoformalno ureditvijo posebnih pravic narodnih skupnosti in izvajanjem v praksi, je na koncu povzel predsednik komisije Ferenc Horvath in se zavzel za nujno potrebno izobraževanje javnih uslužbencev na narodnostno mešanih območjih.

Pravila o veljavnosti glasovnic
Državna volilna komisija (DVK) je sprejela navodila za delo volilnih odborov za volitve v Evropski parlament. Med drugim so člani določili pravila veljavnosti glasovnic. Volivci namreč na volitvah izbirajo tako listo kot dajo preferenčni glas kandidatom liste. Volivec mora obkrožiti številko liste in kandidata, ki mu namenja preferenčni glas. Veljavna pa bo tudi glasovnica, na kateri bo preferenčni glas namenjen dvema ali več kandidatom ene liste, ne bo pa obkrožena lista. Vendar v tem primeru ne bodo upoštevali preferenčnega glasu, ampak bo glas šel listi, ki ji pripadajo izbrani kandidati.

Kako so gradili šentviški predor
Nekdanja član in predsednik uprave Darsa Abdon Peklaj in Rajko Siročić ter nekdanji predsednik uprave Primorja Dušan Črnigoj so včeraj na ljubljanskem okrožnem sodišču zanikali očitana kazniva dejanja zlorabe položaja v primeru spornega financiranja šentviškega predora. Tožilstvo na predobravnavnem naroku podrobnosti obtožnice še ni predstavilo, po neuradnih informacijah pa naj bi Siročiču in Peklaju očitalo, da sta pogodbo za dela na predoru podpisala mimo zakonodaje o javnem naročanju in da Dars od SCT ni zahteval popusta pri razširitvi leve cevi, kar naj bi pogodbeno vrednost prodora Šentvid povečalo za nekaj več kot osem milijonov evrov.

Dogovor EU – Kitajska
EU in Kitajska sta se kljub zmanjševanju pričakovanj v minulih dneh včeraj na vrhu v Bruslju le dogovorili o skupni izjavi o svojih odnosih. Za EU ta izjava utira pot partnerstvu, ki temelji na vzajemnosti. Tudi kitajski premier Li Keqiangom je izpostavil, da izjava jasno opredeljuje cilje, ki so v interesu obeh strani. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je poročal o "preboju", ker je Kitajska prvič pristala na sodelovanje z EU glede vprašanja industrijskih subvencij, ki po prepričanju unije morajo biti ključni del reforme Svetovne trgovinske organizacije (WTO). EU kitajski strani očita nepošteno podporo domačim podjetjem.(TFL)