Dnevne zakonodajne novosti / 5. julij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Na seji DZ tudi interventni zakon za pomoč po epidemiji
Tema dneva

Državni zbor začenja redno zasedanje z obsežnim dnevnim redom, ki bo trajalo vse do 15. julija. Ta teden se bodo poslanci tako lotili tudi novega interventnega zakona za pomoč gospodarstvu in turizmu po epidemiji ter novele zakona o nalezljivih boleznih, s katero želi vlada uresničiti odločbo ustavnega sodišča, ki je nekatere dele zakona, povezane z ukrepi ob epidemiji, razglasilo za neustavne. Premier Janez Janša pa bo poslancem danes predstavil program predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije.(več)

Odbor DZ pripravil predlog zakona o nujnih ukrepih v zdravstvu
Odbor DZ za zdravstvo je v petek sprejel predlog zakona o nujnih ukrepih v zdravstvu. Največ polemik je bilo okoli pogojev za odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti in razpisa za krajšanje čakalnih dob. V opoziciji so jih skušal umakniti, a z dopolnili niso bili uspešni. Odbor pa je prikimal predlogu koalicije za več specializacij klinične psihologije.(več)

Kranjc opozoril na pomembnost nepristranskosti sodne veje oblasti
Kandidat za sodnika ustavnega sodišča Janez Kranjc je v petkovi javni predstavitvi dejal, da se bo z lastno nepristranskostjo soočal z zavedanjem svoje pristranskosti. Neodvisnost sodstva pa je po njegovem mnenju institucionalno vprašanje.(več)

Opozicija neuspešna z novim predlogom za prerazporeditev mest v delovnih telesih DZ
V opozicijskih poslanskih skupinah LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP so na petkovi seji kolegija predsednika državnega zbora znova predlagali sklep, da se prerazporedijo mesta v delovnih telesih v DZ, saj po njihovem mnenju sedanji razrez še vedno ne odraža razmerij v DZ. A sklepa večina ni podprla.(več)

Ministrstvo v javno obravnavo dalo predlog strateškega načrta skupne kmetijske politike
Kmetijsko ministrstvo je v petek v javno obravnavo dalo predlog strateškega načrta skupne kmetijske politike. Predlog je ambiciozen, za ukrepe je predvidenih 1,2 milijarde evrov. Med drugim je v neposrednih plačilih zeleni komponenti namenjenih 25 odstotkov sredstev, vstop za kmetijska gospodarstva je prostovoljen, je povedal minister Jože Podgoršek.(več)

KPK v primeru Vizjaka in HE Mokric ni ugotovila nasprotja interesov
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ni potrdila nasprotja interesov pri obravnavi prijav zoper okoljskega ministra Andreja Vizjaka v povezavi z gradnjo hidroelektrarne Mokrice. Postopek je komisija zato ustavila, so sporočili iz KPK.(več)

V DNS začudeni nad rešitvami v zakonu o avdiovizualnih medijskih storitvah
V Društvu novinarjev Slovenija (DNS) so začudeni nad rešitvami, ki jih v zakonu o avdiovizualnih medijskih storitvah predlaga pristojno ministrstvo in so podporo dobile tudi na pristojnem odboru DZ. Opozarjajo na dodatno obremenitev domačih televizijskih programov in ponudnikov VOD-storitev (video on demand).(več)

Sindikati proti vladnemu predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi
Sindikalne centrale, članice Ekonomsko-socialnega sveta, nasprotujejo vladnemu predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi. Ugotavljajo namreč, da vlada v njem ni upoštevala rešitev, ki so bile že usklajene z njimi. Še zlasti pogrešajo vir financiranja, brez katerega ni mogoče določiti vrste in obsega storitev, so povedali na novinarski konferenci.(več)

Nekdanji člani svetovalne skupine pojasnjevali delo skupine med epidemijo
Epidemiologa Mario Fafangel in Maja Sočan sta iz svetovalne skupine za covid-19 odstopila, ker so imeli epidemiologi premalo besede pri odločitvah o upravljanju epidemije, sta v petek pojasnila članom preiskovalne komisije DZ. Nekdanja vodja skupine Bojana Beović pa je pojasnjevala, katere ukrepe za omejevanje epidemije je skupina predlagala.(več)

Na Ptuju in v Ljubljani ta teden predobravnavna naroka za umore v družini
Prvi julijski teden bo na sodiščih pester. Na ljubljanskem sodišču bo izrek kazni obdolženim nasilnega ropa duhovnika ter dvema od obdolženih v zadevi davčne utaje s preprodajo delnic. Na Ptuju je razpisan predobravnavni narok za umor partnerke in njenih staršev na lanski božični dan, v Ljubljani pa za letošnji umor partnerke na območju Grosuplja.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19
Odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji
Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji
Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov
Odredba o začasni ureditvi prostorov izvajalcev zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19
Odločbe sodišč
VSL Sklep I Cpg 163/2021 - odpoklic člana uprave - ničnost sklepa nadzornega sveta - ugotovitvena tožba - pravni interes - zavrženje tožbe
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije (ZSROVE) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 1830-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP-F) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 1569-VIII
Predlog zakona o urejanju prostora (ZUreP-3) - novo besedilo, prva obravnava, EPA 1960-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o orožju (ZOro1C) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 0851-VIII
Poročilo k Predlogu za izvolitev sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije - brez osebnih podatkov, EPA 2003-VIII
Ostali dokumenti
Posebne ureditve VEM (OSS) - neunijska, unijska in uvozna ureditev (Podrobnejši opis)