Dnevne zakonodajne novosti / 25. september 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Zakon za subvencioniranje letalskih linij že pripravljen
Tema dneva

Ministrstvo za infrastrukturo je v luči težav Adrie Airways, ki je začasno prizemljila letala, pripravilo predlog zakona, ki bi, če bo to potrebno, omogočil subvencioniranje nekaterih letalskih linij. Predlog je že medresorsko usklajen in ga bodo predvidoma še ta teden poslali v vladno obravnavo. Gre sicer za zapleten in dolgotrajen postopek, ki bi terjal soglasje Evropske komisije, poleg tega pa lahko take linije kot pomembne opredelijo le v primeru, da drugi letalski prevozniki ne prevzemajo povezav, ki jih Slovenija potrebuje.(več)

DZ sprejel dopolnila k predlogu zakona o izbrisih v bankah
DZ je v drugem branju predloga zakona za zagotovitev sodnega varstva po izbrisih v bankah sprejel štiri dopolnila. Čeprav zanje in za nekatere poglavitne rešitve zakona obstajajo tveganja ustavne presoje, je ocenil, da se jim bo lahko izognil z dodatno argumentacijo in vendarle izpolnil nalogo, ki bi jo moral opraviti do sredine leta 2017.(več)

Konec nepregledne porabe študentskega denarja
DZ je v okviru redne septembrske seje z 81 glasovi za in brez glasu proti sprejel novelo zakona o skupnosti študentov, katere osnovni namen je zajeziti nepregledno porabo študentskega denarja. Novela tako omogoča nadzor računskega sodišča nad poslovanjem študentskih organizacij, slednje zavezuje k oddaji javnih naročil, omejuje pa tudi plače študentskih funkcionarjev.(več)

DZ potrdil spremembe stanovanjskega zakona in nižji DDV
Poslanci so včeraj soglasno sprejeli dopolnitve stanovanjskega zakona, ki jih je vložil državni svet. Nova rešitev naj bi etažnim lastnikom olajšala odpravo arhitektonskih ovir v večstanovanjskih stavbah, denimo vgradnjo dvigala. Poslanci pa so potrdili tudi novelo zakona o davku na dodano vrednost. Ta med drugim uveljavlja nižjo ali 9,5-odstotno stopnjo DDV na elektronske publikacije in jih izenačuje s tiskanimi.(več)

Konec zakonodajne poti za dva predloga novel
Poslanci so obravnavali zakonski predlog Levice za neodplačen prenos nepremičnin z DUTB na Stanovanjski sklad RS. Predlog, ki že na odboru za finance ni dobil podpore, je z opozorili poslancev, da ni skladen s cilji ustanovitve slabe banke, včeraj tako sklenil parlamentarno pot. Podobna usoda je doletela tudi predlog NSi za odpravo kazni voznikom na nujnih vožnjah.(več)

DeSUS zahteva izredno uskladitev pokojnin
V DeSUS zahtevajo izredno uskladitev pokojnin v prihodnjem letu, v ta namen pa bodo na proračun za leto 2020 vložili dopolnilo. "To seveda lahko povzroči nemir v koaliciji in tudi v vladi," je včeraj po seji organov stranke priznal predsednik DeSUS Karl Erjavec.(več)

Sodišče EU razveljavilo odločitev glede davkov Starbucksa
Sodišče EU je razveljavilo odločitev Evropske komisije iz leta 2015, da mora ameriška veriga kavarn Starbucks Nizozemski plačati 30 milijonov neporavnanih davčnih obveznosti. Po drugi strani je potrdilo podobno odločitev Bruslja glede italijanskega proizvajalca avtomobilov Fiat, ki mora Luksemburgu plačati podoben znesek.(več)

Pravica do pozabe ne velja na neevropskih različicah Googla
Sodišče EU je odločilo, da ameriški velikan Google t. i. pravice do pozabe ni dolžan izvajati na neevropskih različicah svojega spletnega iskalnika. Sodišče v Luksemburgu je tako prikimalo Googlu, ki je zagovarjal stališče, da se evropska pravila ne bi smela nanašati tudi na njihovo neevropsko različico, kot je npr. google.com.(več)

Evropska zakonodaja letalskim potnikom zagotavlja več pravic
Zakonodaja EU potnikom v primeru, da potovanje ne poteka, kot je bilo predvideno, zagotavlja več pravic. Letalske družbe jim morajo zagotoviti informacije, izbiro med povračilom cene vozovnice ali spremembo poti do cilja ter oskrbo, lahko pa celo izplačati odškodnino, ob dogajanju v Adrii Airways pravijo v Evropskem potrošniškem centru Slovenija.(več)