Dnevne zakonodajne novosti / 21. avgust 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 3 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Hrvaška na rdečem seznamu, kmalu tudi Grčija?
Tema dneva

Hrvaška je od polnoči na rdečem seznamu držav z več kot 40 okuženimi z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev, kar pomeni karanteno po vstopu v Slovenijo. Slovenci, ki so še na Hrvaškem, se lahko brez karantene vrnejo do ponedeljka do polnoči. Minister Aleš Hojs večjo pozornosti svetuje tudi tistim, ki načrtujejo dopust v Grčiji, ki ni več na zelenem seznamu. Tudi ta država bi se namreč lahko kmalu znašla v rdečem. Novi odlok o prehajanju meje sicer predvideva več izjem glede obveznosti karantene.(več)

Z novelo do pravne podlage za uvedbo e-vinjet
Vlada je na včerajšnji redni seji potrdila predlog novele zakona o cestninjenju, ki prinaša pravne pogoje za uvedbo elektronskih vinjet za osebna vozila s 1. decembrom 2021, je na Twitterju potrdil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Po njegovem bo e-vinjeta veliko bolj pravična od sedanjega sistema. O morebitni nižji ceni e-vinjet za zdaj z Darsom še niso govorili.(več)

Več denarja za izvajalce institucionalnega varstva in pomožne policiste
Vlada je izdala uredbo o zagotovitvi sredstev za financiranje dodatnih kadrov pri izvajalcih institucionalnega varstva v javni mreži, ki določa metodologijo ocenjevanja potreb, pogoje in postopek dodelitve sredstev. S spremembo uredbe o pomožni policiji pa je vlada določila, da se s 1. oktobrom osnovna plača za pomožne policiste zviša za tri plačne razrede.(več)

Urad za demografijo s sedežem v Mariboru bo zaživel v začetku septembra
Vlada je sprejela tudi odlok o ustanovitvi in nalogah urada za demografijo. Urad bo ustanovljen v 15 dneh po objavi odloka v uradnem listu, sedež bo imel v Mariboru, vodil pa ga bo minister brez listnice iz kvote DeSUS. V stranki bodo ime skušali izbrati čim prej, je dejala podpredsednica vlade in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec.(več)

Vlada tudi o gospodarskih temah
Vlada je včeraj med drugim še izdala odlok, s katerim bo zaradi epidemije ribičem izplačala nadomestilo za plačilo priveza v ribiških pristaniščih. Ustanovila je medresorsko delovno skupino za dolgoročno podnebno strategijo Slovenije do 2050. Sprejela je tudi novelirana programa izvedbe infrastrukturnih ureditev Hidroelektrarne (HE) Arto Blanca in HE Krško.(več)

Rok za vloge o upravičeni višini pomoči zaradi covida-19 konec avgusta
Podjetja, ki so bila na podlagi protikoronske zakonodaje upravičena do javnih sredstev, ki presegajo maksimalno vrednost, morajo do 31. avgusta vložiti vlogo za ugotavljanje upravičene višine državne pomoči, opozarjajo na ministrstvu za delo. Če vloge z dokazili za nastalo škodo zaradi covida-19 ne bodo oddala, bodo morala presežno pomoč vrniti.(več)

V primeru vračanja migranta na Hrvaško policija ni kršila migrantovih pravic
Vrhovno sodišče je v primeru migranta iz Maroka pritrdilo ministrstvu za notranje zadeve in policiji. Ugotovilo je, da policija ni kršila njegovih pravic, ko ga je brez odločbe vrnila hrvaškim policistom, saj po navedbah sodišča to omogoča sporazum o (hitrem) vračanju, ki je bil med obema državama sklenjen že leta 2006, poroča Dnevnik.(več)

Vlada in župani za krepitev sodelovanja pri črpanju evropskih sredstev
Predstavniki vlade so se včeraj na Brdu pri Kranju sestali z župani na temo črpanja evropskih sredstev. Pojasnili so, da ima Slovenija do leta 2030 prek treh različnih mehanizmov na voljo 12 milijard evrov. Župani, ki jih posebej veselita obljubljena debirokratizacija in boljša komunikacija, pa so izpostavili konkretne težave pri pripravi projektov.(več)

GZS s predlogi za gospodarski zagon za Slovenijo 5.0
Slovenija je v času širjenja okužb z novim koronavirusom pred izzivom, kako zagotoviti nov gospodarski zagon, opozarjajo v GZS. Kot ključne vidijo dvig domače potrošnje, ukrepe za zagon infrastrukturnih projektov, vlaganja v digitalizacijo, raziskave, razvoj in pametno specializacijo ter okoljske naložbe in naložbe na področju samooskrbe s hrano.(več)