Dnevne zakonodajne novosti / 10. november 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 33/2023 z dne 20.3.2023
TEMA DNEVA
Ustavno sodišče zavrnilo predlog za začasno zadržanje policijske ure
Tema dneva

Ustavno sodišče je zavrnilo predlog za začasno zadržanje odloka o začasni omejitvi gibanja v nočnih urah zaradi epidemije. Po mnenju sodišča namreč niso izpolnjeni pogoji iz prvega odstavka 39. člena zakona o ustavnem sodišču. Sklep je sicer sprejelo s sedmimi glasovi proti dvema, proti sta glasovali sodnici Dunja Jadek Pensa in Špelca Mežnar. Po mnenju slednje bi lahko ustavno sodišče z začasno odredbo kot dodatno, a ključno izjemo uvedlo dopustnost gibanja na javnih površinah za namene rekreacije in sprehodov.(več)

Osnutek šestega protikoronskega zakona naj bi predvideval občutno višje globe
Osnutek šestega protikoronskega svežnja ukrepov očitno predvideva občutno višje globe za kršenje ukrepov s področja omejevanja širjenja nalezljive bolezni. Med drugim bi z globo od 1500 do 15.000 evrov kaznovali posameznika, ki javno poziva h kršenju omejitev zbiranja na javnih krajih ali na javnih krajih organizira zbiranja v nasprotju s predpisi.(več)

Osnutki pokrajinske zakonodaje pripravljeni, o njih najprej v sredo DS
Strokovna skupina pod vodstvom Boštjana Brezovnika je pripravila osnutek pokrajinske zakonodaje. Obsežno gradivo so v državnem svetu, ki je na pobudo predsednika države Boruta Pahorja prevzel koordinacijo aktivnosti v prizadevanjih za ustanovitev pokrajin, vključili v zbornik, ki ga bodo predvidoma posredovali v razpravo lokalnim skupnostim.(več)

Šircelj: Ukrepi vlade bolj učinkoviti, kot bi bilo znižanje DDV
Vlada je z ukrepi za blažitev posledic koronske krize podjetjem in prebivalstvu po besedah finančnega ministra Andreja Širclja pomagala bolj, kot pa bi denimo z znižanjem davka na dodano vrednost (DDV). Davka na nepremičnine v tem mandatu ne namerava predlagati in tudi sicer se na davčnem področju ničesar ne bo uvajalo na hitro.(več)

Sindikat vojakov s tožbo zoper vlado zaradi sklepanja aneksov brez soglasja sindikatov
Sindikat vojakov Slovenije (SVS) je vložil tožbo zoper vlado zaradi sklepanja aneksov h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti brez njihovega soglasja in soglasja drugih v dejavnosti obrambe reprezentativnih sindikatov. Sindikat s tožbo zahteva odpravo dveh po njihovem mnenju neustavno sprejetih aneksov k omenjeni kolektivni pogodbi.(več)

Od 24. oktobra skupno 7862 vlog za povračilo nadomestila plače
Zavod za zaposlovanje je od 24. oktobra za povračilo nadomestila plače prejel 3376 vlog za skupaj 6300 delavcev zaradi odrejene karantene, 4062 vlog za 6517 delavcev pa zaradi višje sile. Še 418 vlog delodajalcev za 2527 delavcev so prejeli iz obeh naštetih razlogov, so sporočili z Zavoda za zaposlovanje.(več)

ZPS: Z novim zakonom o elektronskih komunikacijah potrošnik ostaja šibkejši člen
V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarjajo, da osnutek novega zakona o elektronskih komunikacijah, o katerem se je konec oktobra iztekla javna obravnava, za potrošnike ni v celoti sprejemljiv. Zato zveza poziva predlagatelja in zakonodajalca k zagotovitvi največje možne koristi za potrošnike in ustrezen prenos evropske direktive.(več)

Sodba Korošcu zaradi povzročitve tragične prometne razveljavljena
Ljubljansko višje sodišče je razveljavilo sodbo Janu Korošcu, ki je marca lani v Ljubljani povzročil prometno nesrečo, v kateri sta umrla dva pešca. Zadevo je prvostopenjskemu sodišču vrnilo ponovno sojenje, so poročale Slovenske novice. Korošec sicer ostaja v priporu.(več)

Dejan Ornig v zadevi Tetra pogojno obsojen
Dejan Ornig, ki je pred več kot petimi leti še kot študent fakultete za varnostne vede raziskoval ranljivosti komunikacijskega omrežja Tetra, je bil včeraj na okrajnem sodišču v Ljubljani obsojen na pogojno kazen dveh let zapora s preizkusno dobo petih let, v spletni izdaji poroča časnik Dnevnik.(več)

Finančni ministri za vzpostavitev evropskega nadzornika v boju proti pranju denarja
Finančni ministri EU so se na virtualnem zasedanju v preteklem tednu zavzeli za izboljšanje in okrepitev pravne strukture za boj proti pranju denarja in financiranju terorizma, ki vključuje vzpostavitev evropskega nadzornega organa na tem področju, je po sestanku poudaril nemški finančni minister Olaf Scholz.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Aneks h Kolektivni pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije
Odlok o načrtu za kakovost zraka za aglomeracijo Maribor
Sklep o objavi javnega poziva sodnikom k vložitvi kandidatur na vodstvena mesta
Ugotovitveni sklep o izredni uskladitvi pokojnin in drugih prejemkov od 1. decembra 2020
Uredba o izvajanju norveškega finančnega mehanizma in finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora v Republiki Sloveniji v obdobju 2014–2021
Zakon o cestninjenju (ZCestn)
Odločbe sodišč
VSRS Sodba III Ips 21/2020, enako tudi VSRS Sod... - javni sektor - plače javnih uslužbencev - osnovna plača - odprava plačnih nesorazmerij - finančne posledice - zdravstvena dejavnost - cena zdravstv...
Sodba Sodišča (prvi senat) z dne 8. oktobra 2020.#Union des industries de la protection des plantes proti Premier ministre in drugi.#Predhodno odločanje – Okolje – Uredba (ES) št. 1107/2009 – Dajanje fitofarmacevtskih sredstev v promet – Izredni ukrepi – Uradno obvestilo Evropski komisiji – Direktiva (EU) 2015/1535 – Postopek za zbiranje informacij na področju tehničnih predpisov – Neonikotinoidi – Zaščita čebel – Načelo lojalnega sodelovanja.#Zadeva C-514/19.
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo o mednarodnem razvojnem sodelovanju Republike Slovenije za leto 2019, EPA 1464-VIII
Ostali dokumenti
O začetku teka zastaralnega roka in stabilizaciji škode v primeru progresivne bolezni (multiple skleroze)