Dnevne zakonodajne novosti / 7. julij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Aplikacija za sledenje stikov z okuženimi na poti do sprejema
Tema dneva

Odbor DZ za delo je z manjšimi popravki potrdil predlog zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19, katerega glavni namen je zaščititi delovna mesta, daje pa tudi podlago za uvedbo aplikacije za sledenje stikom z okuženimi. Te opoziciji ni uspelo črtati iz zakonskega besedila, zato napoveduje ustavno presojo. So se pa člani odbora strinjali, da se črtajo določbe o obdelavi osebnih podatkov okuženih in oseb v karanteni. Glede aplikacije so sicer bili kritični tudi v zakonodajnopravni službi DZ.(več)

Vlada bo domove za starejše in zapore razglasila za ogrožena območja
Vlada bo domove za starejše občane in ostale socialno-varstvene ustanove vključno z zapori razglasila za ogrožena območja, je za TV Slovenija minister za delo Janez Ciglar Kralj razkril dogovor s posveta vlade. S tem bodo vzpostavili pravno podlago za sprejemanje ukrepov v zvezi s koronavirusom, tako bodo lahko denimo odločili o zaprtju domov.(več)

Francija in delno Češka znova na zelenem seznamu varnih držav
Vlada je na zeleni seznam epidemiološko varnih držav znova uvrstila Francijo in Češko z izjemo moravsko-šlezijske regije. Odločitev, ki jo je vlada sprejela včeraj na dopisni seji, velja od danes. Francija in Češka sta bili skupaj s Hrvaško na t. i. rumeni seznam uvrščeni v soboto.(več)

Fiskalni svet učinke protikoronskih zakonov ocenjuje na skoraj 1,1 milijarde
Fiskalni svet javnofinančne učinke prvega in tretjega protikoronskega zakona na podlagi podatkov do začetka julija ocenjuje na skoraj 1,1 milijarde evrov, pri čemer na tretji paket odpade 15 milijonov evrov. Za četrti protikoronski zakon svet meni, da je skladen s priporočili mednarodnih organizacij.(več)

Sindikati javnega sektorja danes v podpis dogovora o višjem regresu
Reprezentativni sindikati javnega sektorja bodo danes podpisovali aneks h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti, s katerim zvišujejo letošnji regres za javne uslužbence do vključno 20. plačnega razreda. Dogovor sta pogajalski skupini parafirali v sredo, vlada ga je potrdila dan za tem, podpisati pa ga mora tudi večina sindikatov.(več)

Na seji sveta varuha opozorilo o nujnosti tehtanja omejevalnih ukrepov
Svet varuha za človekove pravice je včeraj razpravljal o ukrepih ob širjenju novega koronavirusa. Kot pravi varuh Peter Svetina, je omejevanje pravic v krizi sicer dopustno, a mora biti sorazmerno, obstajati pa mora jasna zakonska podlaga. Minister Janez Cigler Kralj zagotavlja, da je tehtanje sorazmernosti ukrepov eno njihovih vodil.(več)

LMŠ, SD, Levica in SAB vztrajajo pri svoji preiskovalni komisiji
Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so vložile zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave, s katero želijo ugotavljati zlasti finančno (ne)učinkovitost ukrepov v zvezi z epidemijo, pravno podlago za imenovanje svetovalnih skupin in sorazmernost ukrepov. Ne bodo pa preiskovali nabave zaščitne opreme, saj je preiskavo o tem že zahtevala koalicija.(več)

Državnotožilski svet Janševo pismo ocenil kot nedopusten pritisk
Državnotožilski svet obsoja pismo premierja Janeza Janše, v katerem je ta generalnemu državnemu tožilcu Dragu Šketi očital pasivnost tožilstva pri pregonu groženj s smrtjo in napadih na policiste na protestih. Gre za nedopusten in političen pritisk najvišjega predstavnika izvršilne veje oblasti na generalnega državnega tožilca, so zapisali.(več)

Epidemiološke razmere na Balkanu še naprej zaostrene
Epidemiološke razmere na Balkanu ostajajo zaostrene. Iz balkanskih držav so sicer poročali o nekoliko manjšem številu novih okužb z novim koronavirusom kot v preteklih dneh. V Srbiji so v preteklih 24 urah potrdili 289 novih primerov, v Severni Makedoniji 78, v BiH pa 62. Na Hrvaškem so potrdili 69 novih primerov.(več)