31. maj 2016
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Naročniki se ne ozirajo na gospodarstvo

Malokdo lahko bolj objektivno oceni področje javnega naročanja v Sloveniji kot Vesna Cukrov, današnja sogovornica v intervjuju za TFL Glasnik, ki bo izšel popoldne. Danes je odvetnica, bila pa je predsednica državne revizijske komisije, pred tem na vidnih položajih v javni upravi, zdaj je poleg odvetništva tudi sodna izvedenka za javna naročila. In ji gre upravičeno prisluhniti, ko pravi, da se "nihče ne zaveda, da je javno naročanje samo orodje za izbor najboljšega ponudnika, ki pa ima pomemben cilj - zagotoviti konkurenčnost med gospodarskimi subjekti."

Potem ko je bil marca 2012 na referendumu zavrnjen družinski zakonik, ki je omogočal posvojitve otrok tudi istospolnim parom, je zdaj pripravljeno novo besedilo. Ministrstvi za delo in za pravosodje ga bosta javno predstavili danes, po zagotovilih z ministrstva za delo pa tokratno besedilo ne posega v vprašanje pravic istospolnih parov. Kot je bilo predvideno že v zavrnjenem zakoniku, se bodo pristojnosti odločanja o ukrepih za varstvo koristi otroka s centrov za socialno delo prenesle na sodišča.

Slovenija se je na letošnji lestvici konkurenčnosti inštituta IMD uvrstila na 43. mesto, kar glede na lani pomeni dvig za šest mest. "Slovenija je ena od tistih držav, ki so na lestvici zabeležile največji napredek," je ob predstavitvi rezultatov dejal Peter Stanovnik z inštituta za ekonomska raziskovanja. Slovenija se je sicer pri vladni učinkovitosti povzpela z 52. na 45. mesto. Pri gospodarski uspešnosti je po lanskem dvigu za 10 mest tokrat zdrsnila za enega, na 43. mesto, šibka točka ostaja poslovna učinkovitost na 53. mestu. Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ob tem menijo, da bi lahko segli še dlje. "Če bi politiki opravili domačo nalogo, bi bili uvrščeni višje," so zapisali v komentarju in izpostavili slovenske tekmice.

V Sloveniji je bila lani davčna obremenitev stroškov dela 38,6-odstotna, kar je enako kot predlani. Od stroškov dela za zaposleno osebo, ki je zaslužila 67 odstotkov plače povprečne zaposlene osebe, je bilo 38,6 odstotka namenjenih za plačilo davčnih bremen, 61,4 odstotka pa za neto plačo, je izračunal statistični urad.

Odvetnik Marko Bošnjak, ki ga je Parlamentarna skupščina Sveta Evrope 19. aprila izvolila za novega slovenskega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP), je včeraj prevzel devetletni sodniški mandat. Bošnjak je na ESČP nasledil Boštjana M. Zupančiča, ki je bil tam sodnik že od leta 1998. Mandat je Zupančiču potekel 31. oktobra lani, a je na položaju ostal do nastopa naslednika.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer bo danes javnosti predstavila letno poročilo varuha za lani, še prej pa ga bo predala predsedniku DZ Milanu Brglezu. Predsednik DZ pa bo danes prejel še eno letno poročilo za lani, in sicer iz rok predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Borisa Štefaneca.

Evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan je v pismu veleposlanikom vseh 28 članic EU opozoril na pomanjkanje napredka v pogajanjih o prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA (TTIP) na nekaterih pomembnih področjih, povezanih s kmetijstvom. Komisar je bil pri tem kritičen do drže ZDA, ki da ne želijo popustiti pri vprašanjih, ključnih za EU.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
Danes v tej rubriki ni novosti.

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 31.5.2016 - 31.5.2016 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU     2 novosti 1 novost 9 novosti 1 novost
2. UPRAVNO PRAVO            
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO           1 novost
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV         2 novosti  
5. JAVNE FINANCE     1 novost 1 novost    
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI         5 novosti  
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI       1 novost 6 novosti  
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA         1 novost  
9. ZDRAVSTVENI SISTEM            
10. MEDNARODNI ODNOSI            
11. OBČINE