Dnevne zakonodajne novosti / 13. julij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za junij 2021
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v juniju 2021. V prvem poletnem mesecu je začelo veljati ali se uporabljati 177 aktov, 44 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 130 predpisov. Tako je na zadnji dan junija veljalo 885 zakonov in 20.824 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Državni svet izglasoval veto na novelo zakona o nalezljivih boleznih
Državni svet je na izredni seji z 18 glasovi za in 13 proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o nalezljivih boleznih, ki jo je DZ minuli teden sprejel s 44 glasovi za in 42 proti. Z novelo želi vlada uresničiti odločbo ustavnega sodišča, da so nekateri deli zakona, povezani z ukrepi ob epidemiji, neustavni. Državni svetniki pa niso izglasovali veta na zakon o nujnih ukrepih v zdravstvu.(več)

Interventni zakon za turizem in povezane panoge korak bližje uveljavitvi
Državni svet včeraj ni izglasoval odložilnega veta na novi interventni zakon in je tako odprl pot hitrejši uveljavitvi dodatnih ukrepov za blažitev posledic epidemije covida-19, vrednih 243,5 milijonov evrov. Svetniki so se strinjali, da je pomembna čimprejšnja uveljavitev zakona.(več)

Mark Boris Andrijanič predlagan za ministra za digitalno preobrazbo
Predsednik vlade Janez Janša je včeraj v DZ posredoval predlog, da Mark Boris Andrijanič postane minister brez resorja, ki bo usklajeval delo ministrstev pri digitalni preobrazbi Slovenije ter vodil službo vlade za digitalno preobrazbo, ki se ustanavlja v ta namen, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.(več)

Poslanci za zaprtimi vrati o delu Knovsa v zadnjih treh letih
DZ je včeraj za zaprtimi vrati opravil obravnavo skupnega dvoletnega poročila parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) za leti 2018 in 2019 ter poročila za leto 2020. V odprtem delu seje je bilo sicer znova slišati opozorila iz opozicijskih vrst o neustrezni zastopanosti opozicije v komisiji.(več)

DZ skozi predlog sprememb pri obdavčitvi podjetij
DZ se je seznanil s predlogom novele zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, enega od zakonov iz paketa sprememb davčne zakonodaje, ki ga je vlada pripravila z namenom spodbujanja gospodarskega okrevanja po pandemiji covida-19. Med drugim se nadgrajujejo veljavne olajšave in dodajajo nove, predvidene so tudi administrativne razbremenitve.(več)

Predlog Levice za dvig najnižjih pokojnin zaključuje zakonodajno pot
Predlog novele zakona o prispevkih za socialno varnost, s katerim so se v poslanski skupini Levice zavzemali za dvig najnižjih pokojnin in zagotovljenih pokojnin za polno delovno dobo, je zaključil zakonodajno pot. Poslanci so včeraj sicer še enkrat razpravljali o njem, a že na matičnem odboru ni dobil zadostne podpore.(več)

V javni razpravi resolucija o nacionalnem programu socialnega varstva
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v javno razpravo poslalo resolucijo o nacionalnem programu socialnega varstva za obdobje 2021-2030, ki določa usmeritve za delovanje in razvoj sistema socialnega varstva v navedenem obdobju. Javna razprava bo odprta 60 dni, so sporočili z ministrstva.(več)

Šest sindikalnih central ostro nad predlagane spremembe organov upravljanja ZZZS
V sindikalnih centralah, članicah Ekonomsko-socialnega sveta, pozivajo k umiku predloga novele zakona o zdravstvenem varstvu, ki ga je v javno razpravo poslalo ministrstvo za zdravje. Predlog izločitve predstavnikov delavcev iz organov upravljanja ZZZS vidijo kot maščevanje sindikatom za javno kritiko vladi zaradi ignorance socialnega dialoga.(več)

Evropska potrošniška organizacija s pritožbo zaradi WhatsAppa
Evropska potrošniška organizacija (BEUC) je sporočila, da je pri Evropski komisiji vložila pritožbo zaradi Facebookovega poskusa sprememb pogojev uporabe platforme neposrednega sporočanja WhatsApp. BEUC je v svoji pritožbi Facebook obtožila, da je "nepošteno" pritiskal na uporabnike, naj sprejmejo nove pogoje, ob tem pa poteze ni obrazložil.(več)